Nationale Tulpendag, wat kun je doen?

tulpen 2018Nationale Tulpendag, het is weer zover! Ieder jaar vindt in januari de start van het tulpenseizoen plaats. Dit is altijd op de derde zaterdag van januari en dit jaar is dat op 18 januari. Vanaf die datum zul je ook volop tulpen in de bloemenwinkels vinden. Iedereen is inmiddels wel toe aan een beetje voorjaarsgevoel, dus haal ze in huis, die tulpen! Ik vind het ook altijd leuk om een beetje aan te sluiten op dit thema, dus ik zocht wat dingen uit. Nationale Tulpendag, wat kun je doen?

Nationale Tulpendag, wat kun je doen?

Ik vertel de kinderen ook altijd dat het Nationale Tulpendag is. Tenslotte zijn tulpen oerhollandse en vind ik het leuk om hier een dag bij stil te staan. Werken aan het thema tulpen is leuk in het weekend. Natuurlijk gaan we tulpen kopen bij het tuincentrum, iedereen mag een eigen bosje kiezen voor op zijn of haar slaapkamer. Ik schreef al eens een blog met tips over hoe je tulpen het langst goed kunt houden. Tulpen kopen is dus wel het minste wat je op deze bijzondere dag kunt doen. Zelf zet ik waarschijnlijk kleine vaasjes op tafel met en tulp erin.

tulpen op tafel

Gratis tulpen plukken

Wie in of in de buurt van Amsterdam woont, heeft geluk. Daar kun je namelijk GRATIS tulpen plukken! Wie van plan is om er een dagje uit van te maken, kan ik aanraden om deze blog te lezen over een leuke route met kinderen door Amsterdam. In totaal kunnen zo’n 200.000 tulpen geplukt worden voor een vrolijk lenteboeket. Plukken kan vanaf 13.00 uur in een speciaal aangelegde pluktuin, voor het paleis op de Dam. Aangezien “op = op” geldt, zou ik niet al te laat gaan. Je kunt terecht tot 16.30 uur.

Nationale Tulpendag

Tulpen knutselen

Met kinderen is het natuurlijk ook heel leuk om tulpen te knutselen. Inspiratie haal je natuurlijk op via Pinterest, of misschien heb je zelf wel een leuk idee? Wij gaan in ieder geval de gevouwen 3D tulpen maken, de tulpen omwikkeld met wol en de tulpen verven met een vork. Wie weet hebben de kinderen zelf nog wel een tof idee, dan mogen ze aan de slag. Met een bos echte tulpen op tafel komt de inspiratie vast vanzelf.

Fee tulp knutselen

Tulpenbollen planten

Als je je afvraagt wanneer je tulpenbollen kunt planten: eigenlijk tussen september en december, als er geen vorst in de grond zit. Nu is het best wel warm, dus ik durf ze in januari ook wel te planten. Dat moet op een zonnige plek in de tuin of gewoon in een pot die je op een zonnige plek zet. Ze kunnen dicht tegen elkaar aan geplant worden, maar let op dat de neus van de bloembol omhoog staat. Ze moeten ongeveer 15 cm diep gepland worden.  Let wel op dat de neus van de bloembol omhoog staat. Bekijk voor meer tips en informatie onderstaande video.

Gesprek en werkbladen over tulpen en bollen met kinderen

Het is ook leuk om met kinderen alvast een beetje in gesprek te gaan over bollen en knollen. Dat past bij de lente, maar je kunt het nu alvast introduceren en dan in de lente nog eens herhalen. Kinderen vinden herhaling vaak helemaal niet erg en het is juist leuk om te kijken wat ze dan nog weten. Leuke tips voor thuis en op school om dit gesprek te voeren en werkbladen die hierbij horen kun je vinden op deze website.

tulpen geel behang

Kleurplaten tulpen

Natuurlijk is het ook leuk om kleurplaten te maken over tulpen. Ik vond online wel wat leuke kleurplaten voor verschillende leeftijden.

kleurplaat tulpen

Zingen over tulpen

Iedereen kent wel het liedje van Krokus bolletje, kom eens uit je holletje…. Je hebt het vroeger vast geleerd op de kleuterschool en ook tegenwoordig leren alle kinderen het. Dit liedje kun je met de kinderen zingen, maar je vervangt het woordje krokus dan door “tulpenbolletje” Easy Peasy 🙂

Foto’s maken van kinderen tussen de tulpen

Doordat tulpen zo kleurrijk zijn, is het leuk om hier foto’s te maken van de kinderen. Dat kan bijvoorbeeld op de dam in Amsterdam, maar ook op andere plekken in Nederland waar tulpenvelden staan. Wist je trouwens dat in Madurodam ook tulpen staan? Geen echte natuurlijk, maar levensgrote en ze zijn heel fotogeniek.

tulpen oslo

Vorig artikelLelijke Truien Dag, doe jij mee?
Volgend artikelPastinaak stamppot met champignons, tijm en bacon
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in