Poëzie boeken voor kinderen

Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd isPoëzie boeken voor kinderen lees ik persoonlijk liever voor dan verhalen. Versjes lezen zo lekker weg, vind ik altijd. Het ritme in zo’n rijmpje maakt me op een gekke manier vrolijk. Mijn kinderen houden ook van gedichten. Zeker de jongste twee kunnen erg genieten van rijmpjes en gedichten. Vandaag is het Nationale Poëzie dag en ter gelegenheid daarvan verzamelde ik een aantal hele leuke poëzie boeken voor kinderen.

Lees ook: Geef de juf of meester een poëzie poster cadeau

Poëzie boeken voor kinderen

Als eerste ga ik vertellen over de poëzie bundel die bij mij de meeste indruk heeft achtergelaten: Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is. Ik kwam er mee in aanraking toen ik op de PABO zat en mijn leraar Nederlands er over vertelde. Dat deed hij zo gepassioneerd, dat ik het boek direct diezelfde dag nog bestelde. Sindsdien, en dan praten we over al ruim 23 jaar geleden, trek ik het regelmatig uit de kast. Ik haalde er versjes uit voor poëzie albums van kinderen op school, ik las er uit voor, ik vond er zelfs een gedichtje in dat later op het geboortekaartje van één van mijn kinderen prijkte. Gedichtjes kunnen je raken, en dat maakt ze zo bijzonder. Er zit vaak een diepere betekenis achter. Hier komen alle poëzie boeken voor kinderen die ik mooi vind, het eerste boek is helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar, maar wel echt de moeite waard!

Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is

Alleen de titel van deze poëzie bundel voor kinderen bevat al een diepere betekenis en een boodschap, die ik heel mooi vind. Ik gebruik ‘m ook regelmatig als hashtag op instagram bijvoorbeeld. Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is, is helaas op dit moment alleen als tweedehandsboek verkrijgbaar. Maar ik kan je verzekeren: je doet dit boek nooit meer weg!

Ik geef je niet voor een kaperschip met tweehonderd witte zeilen

Dit boek “Ik geef je niet voor een kaperschip met tweehonderd witte zeilen” is eigenlijk een vervolg op de hierboven beschreven gedichtenbundel. Hij is iets minder leuk vind ik zelf, maar nog steeds een topper en eentje die je in je boekenkast moet hebben staan. Helaas ook alleen als tweedehandsje te krijgen, maar niet zo duur zag ik dus wie koopt die ene die er nog op bol.com staat?

Poëzie boeken voor kinderen ik geef je niet voor een kaperschip

Spreuken, gedichten en liedjes voor kinderen

Met mijn kinderen op de Vrije School kan in een blog over poëzie boeken voor kinderen “Spreuken, gedichten en liedjes voor kinderen” natuurlijk niet ontbreken. Deze bundel bevat spreuken en gebeden voor moeder en kind van Rudolf Steiner. Daarnaast vind je er ook spreuken voor bij de maaltijden en spreuken en gedichten voor allerlei bijzondere gelegenheden. Gedichten die de kringloop van het jaar en de daarbij behorende feesten ondersteunen.

spreuken gedichten en liedjes

Eén gedicht is nooit genoeg

Ik ben groot fan van Plint, ik heb er al aardig wat producten van in huis. Vooral de posters zijn erg leuk. Ik herinner met nog hoe ze op de middelbare school in het lokaal Nederlands hingen en ik ze altijd weer zat te lezen tijdens de les. In “Eén gedicht is nooit genoeg” zijn de 100 leukste, beste, mooiste gedichten en beelden voor kinderen (en volwassenen) van 6 tot 106 gebundeld. Met gedichten over oma’s en opa’s, keien en stranden, paarden en blinde mollen, boeken die precies zo snel gaan als jij, krokobillen en krokogillen, over hoekjes en thuis zijn en lezen en doorgaan en nooit opgeven en nog veel meer. Vaak met een vleugje humor en altijd met een snufje emotie. Aanrader!

Poëzie boeken voor kinderen plint

Spelen met gedichten

Laat kinderen kennis maken met de mogelijkheden die taal en poëzie heeft met dit superleuke boekje “Spelen met gedichten“. Het boek bevat zo’n 60 gedichten met creatieve opdrachten voor kinderen van 6 – 10 jaar. Allerlei onderwerpen komen aan bod: er zijn dierengedichten, familiegedichten, limericks, sprookjesgedichten, moderne gedichten en gedichten van vroeger. Er zijn korte en lange gedichten, gedichten met en zonder rijm, serieuze en grappige. Heel bruikbaar voor zowel op school als thuis.

Poëzie boeken voor kinderen spelen met gedichten

Ik wou dat ik een vogel was

Natuurgedichten, voor elke dag één, vind je in “Ik wou dat ik een vogel was“. Poëzie die toegankelijk is voor iedereen vanaf een jaar of 8. De gedichten hebben allemaal een duidelijke link naar de natuur en de bundel is bovendien prachtig geïllustreerd. Heerlijk om dagelijks in te lezen of te bladeren, zeker voor kinderen die houden van de natuur.

Ik wou dat ik een vogel was
Vorig artikelWaarom is puzzelen zo goed?
Volgend artikelHet Ruhrgebied, verrassende pareltjes industrieel erfgoed
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in