Radijsjestaart, lekker in elk seizoen

radijsjestaartRadijsjes, veel mensen hebben er een haat liefde verhouding mee. Ze zijn een beetje scherp van smaak, waardoor kinderen ze meestal niet echt kunnen waarderen. Ik at ze vroeger wel op brood. Met een laagje roomboter en wat kruidenzout vond ik het eigenlijk heel lekker. Om mijn kinderen toch te laten wennen aan de smaak van radijs, die overigens gekookt niet zo scherp meer is, maakte ik deze radijsjestaart. En vooruit, ook omdat hij er zo leuk uit ziet. Toen ze hoorden dat er geitenkaas in ging, wilde niemand er meer van eten, maar nadat ik beloofde tompoucen als dessert te regelen ging het toch allemaal op. Zelf vond ik ‘m hartstikke lekker en ik bedacht me dat ik ‘m de volgende keer ook met geraspte kaas kan maken in plaats van geitenkaas.

Lees ook: zelfgemaakte groenteburger met aïoli en augurk

Radijsjestaart, lekker in elk seizoen

Bij radijsjes denk ik meestal aan de lente, maar ze zijn in feite het hele jaar goed verkrijgbaar. Je kunt deze radijsjes taart dus het hele jaar door eten. De hartige taart ziet er in elk geval heel leuk uit, dus het is zeker ook geschikt voor een etentje met vrienden of familie. En twijfel je over de geitenkaas, dan gebruik je dus gewoon normale Hollandse geraspte kaas.

radijsjestaart vullen

Dit heb je nodig

Deze radijsjestaart is niet zoveel werk om te maken, dus dat is fijn. Hij hoeft ook niet heel lang in de oven. Globaal denk ik dat je er zo ongeveer een half uur mee bezig bent. Het moet dan nog 20 minuten in de oven. Dit recept is voor 4 personen, ik maakte voor ons zessen de dubbele hoeveelheid en wij hielden dan ook 2 stukken over, die ik de volgende dag als lunch mee nam naar mijn werk.

  • 125 gram volkoren meel
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 gram Skyr
  • 1 el olijfolie
  • 1 bos radijsjes, gewassen en door midden gesneden, beetje groen mag er aan blijven
  • 150 gram zachte geitenkaas (of 150 gram geraspte goudse kaas)
  • 75 ml slagroom
  • 2 eieren
  • zout en peper
  • parmezaanse kaas
  • olijfolie 4 el
  • verse dille

radijsjestaart moet nog in de

Zo maak je het

Je kunt deze taart in een quichevorm maken, maar als je die niet hebt kun je een gewone taartvorm gebruiken. Heb ik ook gedaan en werkt prima. Even invetten en bestrooien met bloem en hij is klaar voor gebruik. Je kan ook twee kleine springvormen gebruiken om een versie met geitenkaas en een versie met gewone kaas te maken trouwens. Of je koopt een quichevorm met losse bodem. Maak eerst het deeg: meng het meel, bakpoeder, kwark en 1 el olijfolie door elkaar en kneed tot een mooi deeg. Rol het deeg uit en doe het in de springvorm(en). Verwarm de oven op 200 graden en maak de vulling van de slagroom, kaas, peper, zout en de eieren. Mix tot een gladde vulling ontstaat en doe het kaasmengsel in de quichevorm. Leg de door midden gesneden radijsjes om en om in de taart (zie foto). Bak in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten af. Maak ondertussen van de parmezaanse kaas, verse dille en olijfolie met de staafmixer een gladde pesto en serveer die in een klein bakje bij de radijsjes taart. Smakelijk!

Tip: radijsjes kun je ook heel goed zelf zaaien vanaf half februari

radijsjestaart met dillepesto

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here