Zonsopgang bij de Hoorneboegse heide, onbetaalbaar mooi!

Zonsopgang bij de Hoorneboegse heide, onbetaalbaar mooi!In augustus en september staat de heide in bloei. Veel mensen trekken er op uit om deze paarse zee van bloemen in ons land te bekijken. Er zijn diverse plekken waarop dit kan, maar sommige mensen moeten er wel een stukje voor rijden. Dat is zonder twijfel de moeite waard, neem dat van mij aan. Bloeiende heide is geweldig om te zien, en helemaal als je dat ‘s ochtends bij zonsopgang doet of ‘s avonds bij zonsondergang. Je pakt dan golden hour en het blauwe uurtje mee, die beiden voor een bijzondere belichting op je foto’s zorgen. Wij kozen vanuit Rijswijk voor de heide in de buurt van Hilversum, omdat dit ongeveer een uurtje rijden was. In deze blog vertel ik je er alles over. Zonsopgang bij de Hoorneboegse heide, onbetaalbaar mooi!

Lees ook: Verliefd op Nederland

hoorneboegse heide met mist

Zonsopgang bij de Hoorneboegse heide, onbetaalbaar mooi!

Ik wilde graag de kinderen meenemen om de paarse gloed bij zonsopkomst of zonsondergang te zien. Uiteindelijk kozen wij voor de zonsopkomst, omdat dit het beste uitkwam. De zon komt in september rond 7 uur ‘s morgens op, maar doordat wij nog een uur moesten rijden, vertrokken we rond 6 uur ‘s morgens en moesten we dus al een half uur eerder op. Ik had warme chocolademelk gemaakt en broodjes voor als we er waren en een picknickkleed mee om op te zitten. Ga jij liever met de zonsondergang? In september is die zo rond half 9, dus zorg dat er dan minimaal 1 uur eerder bent om het mooie licht mee te pakken.

sunrise hoorneboegse heide

sunrise heidepaars

Bij de Hoorneboegse heide parkeren

Toen wij vertrokken vroeg ik me af waar je kon parkeren op de Hoorenboegse heide. Er blijken meerdere plekken te zijn. Zo is er een parkeerplek bij de Kolkhornseweg, bij Landgoed Zonnestraal of bij het vliegveld Hilversum. Wij parkeerden bij het vliegveld, omdat dit voor ons het kortste rijden was. Tegenover het vliegveld, aan je rechterhand, vind je een klein parkeerterrein. Als je vroeg bent, zoals wij dus waren, is er volop plek. Vanaf daar loop je eerste een stukje door het bos, dat is ongeveer 10 minuten. De route staat vooraf bij een bord aangegeven, maar je kunt ook je navigatie even aanzetten natuurlijk. Je loopt eerst een stuk rechtsdoor en bij een splitsing pak je rechtstaf het bospad. Vanaf daar zie je al snel de paarse heidevelden opdoemen door de bomen.

hoorneboegse heide kaart

Geluk hebben

Wat betreft het weer moet je wel een beetje geluk hebben. Check van te voren het weerbericht, want als er in de vroege ochtend regen en dikke bewolking voorspeld is, heeft het weinig zin om te gaan. De voorspellingen bij ons waren af en toe bewolking, maar ook wat zon, dus ik durfde het wel aan. Het bleek uiteindelijk prachtig. De heide stond heel mooi in bloei en de zon kwam prachtig op en zorgde voor een goudgele lucht. Dankzij extra veel mazzel zagen we zelfs wat mist over de heide, die overigens snel verdween toen de zon opkwam. Tijdens het blauwe uurtje, toen de zon nog heel laag stond, kleurde de omgeving van de heide ook een beetje paars/blauw. Later, toen de zon hoger was, begon het golden hour en werd zowel de heide als de dauw prachtig uitgelicht.

juut en fee hoorneboegse heide

familiefoto hoorneboegse heide

Dieren op de Hoorneboegse Heide

Neem zeker je camera mee om deze schitterende omgeving vast te leggen! Je zult maar weinig mensen tegenkomen (wie loopt er nou rond 7 uur al over de Hoorneboegse heide?), maar dieren kun je er wel spotten. Er leven dassen reeën, konijnen, hazen, veldleeuweriken, graspiepers, zandhagedissen en diverse vogels. Ook zijn er kuddes runderen, die nodig zijn om de heide te onderhouden door het grazen. Loop hier met een boog omheen, en maak foto’s als je ze ziet, want het is een prachtig zicht. Wij zagen helaas geen enkel dier deze ochtend. Misschien was het daarvoor te mistig.

heide in bloei hilversum

bankje hoorneboegse heide

Fotograferen in de bloeiende heide

Als je met je gezin naar de Hoorneboegse Heide gaat, maak dan van de gelegenheid gebruik om je kinderen in de ochtendzon vast te leggen. Laat ze gewoon lekker spelen, want geposeerde foto’s zijn minder leuk dan het spontane spel. Ik liet ze tikkertje en verstoppertje spelen en ging ondertussen gewoon op mijn picknickkleed zitten om ze te fotograferen als ze tevoorschijn kwamen. Ze wilden ook allemaal met mij samen op de foto, dus die foto’s heeft mijn man gemaakt. Ik had mijn statief meegenomen voor ook nog wat foto’s van ons hele gezin. Je kunt goed zien dat de kleuren van de heide en de omgeving veranderen naarmate de zon hoger komt te staan. Zo rond 9 uur was de zon volledig op en werden we getrakteerd op een prachtig blauwe lucht. Daarna zijn we naar huis gereden.

feetje hoorneboegse heide

Wandelen op de Hoorneboegse heide

Onze kinderen waren na dit vroege avontuur moe, dus wij zijn niet meer verder gaan wandelen, maar dat kan natuurlijk wel. Er staan diverse wandelingen aangegeven, waaronder deze van 6 km die start vanaf de Zwarte Berg. Er is ook een Trage Tocht, die start bij de Begraafplaats. Wat je ook kiest, doe geen hakken aan, want dat loopt niet echt lekker. Wandelschoene of sneakers passen het best bij de zandpaden die je tegenkomt.

Tip: boeken over wandelen in Nederland

wolken heide

picknick heide kinderen

Vorig artikelRadijsjestaart, lekker in elk seizoen
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #295
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

  1. Ik moest donderdag aan je blog denken. Ik was bij crematorium Zuiderhof en na de plechtigheid wandelden we buiten langs naar de ruimte waar we nog een drankje na deden (allemaal keurig op afstand, wat extra moeilijk is in zo’n situatie) en hadden zicht op de mooie heide. Toen we naar huis gingen zocht ik het op en bleek het de Hoorneboegse heide. Ik herinnerde me meteen dat jij erover geschreven had.

    • Wat leuk Denise, mooie plek is het daar! Al was de aanleiding natuurlijk heel verdrietig. In augustus nog eens terug, als de heide in bloei staat… Veel sterkte nog!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in