Recept voor gezond bananenbrood

gezond bananenbrood receptEen recept voor gezond bananenbrood is natuurlijk heel handig. Ik heb namelijk regelmatig overrijpe bananen en weggooien is zonde. Bananenbrood bestaat in allerlei soorten en maten, maar over dit recept ben ik enthousiast. Dat komt, omdat er geen suiker in gaat. In plaats van suiker, gebruik je dus het zoet van de banaan en dadels. Je proeft ook echt dat het minder zoet is. Dat is natuurlijk wel even wennen, maar geloof me: de smaak zoet afbouwen kan. Dat leer je onder andere via het boek 100% zonder suiker in 30 dagen. Als je gewend bent aan minder suiker, is deze bananencake heel lekker. En anders kun je er altijd nog pindakaas of chocopasta op smeren als beleg (dat doen de kinderen hier)

Lees ook: Kwarkbollen recept

Recept voor gezonde bananencake

Wat mij altijd opvalt, is dat als ik weer meer suiker eet, ik ook meer trek krijg. In feite ga je dan dus automatisch meer eten (want het is best lastig om je tegen die zin in zoet te verzetten als je daar eenmaal weer in zit) en dan is het logische gevolg: gewichtstoename. Dat voorkom ik liever, dus las ik regelmatig een periode in waarbij ik dan weer even terugga naar de basis. Ik ontbijt dan met Skyr, noten en blauwe bessen, eet tussen de middag een eitje en ‘s avonds laat ik ook de koolhydraten weg. Ik eet dus niet keto, want doordat ik ook veel sport is dat voor mij te heftig, maar ik haal mijn koolhydraten dan vooral uit groente en fruit. Gezondere tussendoortjes, zoals deze bananencake die zonder suiker wordt gemaakt en daardoor ook echt veel minder zoet is, vind ik dan ideaal.

Wat heb je nodig?

Voor dit recept voor gezond bananenbrood gebruik ik altijd amandelmeel, maar het kan ook met speltmeel of gewone meel. Met de hoeveelheid dadels kun je spelen. Houd je van wat zoeter, dan kun je er ook 200 gram dadels doorheen doen. Hetzelfde geldt voor de noten. Ik maak meestal zonder noten, omdat in ons gezin iemand allergisch is voor noten. Dat is het leuke van dit recept, je kunt naar hartelust zelf variëren met de ingrediënten.

350 gram amandelmeel (kan ook met ander meel desgewenst)
2 tl bakpoeder
1 el speculaaskruiden
100 gram dadels (kan ook meer, wat je zelf het lekkerst vindt)
4 rijpe bananen
3 eieren
Optioneel: 100 gram noten naar keuze

Recept voor gezond bananenbrood

Zo maak je het

Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in en bestrooi met wat bloem, zodat de cake straks goed loslaat. Doe het smeltmeel (of de bloem), de bakpoeder en speculaaskruiden in een kom en roer door elkaar. Doe de bananen en de dadels in een keukenmachine of pureer met de staafmixer in een kom en voeg de eieren toe. Als je noten gebruik, kun je ze fijnhakken (of niet). Doe het bananen-dadel mengsel door het meelmangels en roer goed door. Giet daarna in de cakevorm. Je kunt een rechthoekige cakevorm gebruiken, maar Jamie Oliver heeft ook een leuke vierkante cakevorm. Die heeft een losse bodem, zodat je ‘m er makkelijk uit kunt halen. Erg handig! Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar. Laat daarna afkoelen en haal uit de cakevorm.

De gezonde bananencake serveren

Als je cake klaar is, kun je ‘m na het afkoelen serveren. Ik vries vaak de helft in plakjes in, zo kan ik elke dag een plakje uit de vriezer halen voor als ik trek heb. Soms neem ik het mee naar mijn werk. De kinderen vinden het heel lekker met een beetje pindakaas of chocopasta erop. Bewaren kan trouwens ook in dit leuke cakebewaarblik.

bananenbrood met dadels

Vorig artikelModetrends zomer 2020
Volgend artikelRecept broodhaantje voor Palmpasen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Haha leuk verhaal, en herkenbaar 🙂
    Echter, ik heb alleen geen kinderen en heb een andere baan.
    Cheers,
    Trees

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in