Recept broodhaantje voor Palmpasen

palmpasen broodhaantjes bakkenDe zondag voor Pasen wordt Palmpasen genoemd. Dit is de laatste zondag van de vastenperiode. Dat vasten doen niet veel mensen meer tegenwoordig, maar soms gebeurt het nog wel. Voorafgaand worden er vaak Palmpaastakken gemaakt. Dit zijn twee takken die je kruislings vastbind en die kinderen versieren met crêpe-papier. Er kunnen ook vruchten en noten aan gehangen worden. Het kruis is een verwijzing naar de kruisiging van Christus op Goede Vrijdag. Op de bovenste punt kan volgens traditie een broodhaantje geprikt worden. Dat broodhaantje verwijst dan weer naar de drievoudige loochening van apostel Petrus. In deze blog vertel ik je hoe je dat broodhaantje kunt maken, zodat je dit thuis ook kan doen. Dat kan op Palmzondag, maar ook prima op de paasdagen zelf.

Recept broodhaantje voor Palmpasen

Wij maakten het broodhaantje op Palmpasen zelf. De kinderen hebben eerst een palmpasenstok versierd. Daarna zijn we de keuken in gedoken om het broodhaantje te bakken. Trek daar ruim de tijd voor uit, want na het maken van het deeg moet je zeker 3 kwartier wachten om het deeg te laten rijzen. Zorg dus dat je voor de kinderen in de tussentijd een activiteit hebt gedacht, anders worden ze ongeduldig. Wij zijn bijvoorbeeld een kleurplaat voor Pasen gaan maken en we hebben wat spelletjes met konijnen gedaan in de tussentijd.

Spelletjes met konijnen Het avontuur in het bos pieter konijn

Wat heb je nodig?

Voor dit recept broodhaantje voor Palmpasen heb je niet veel ingrediënten nodig. Je kunt naar smaak wat variëren met hoeveel suiker je er in doet. Met wat meer suiker krijg je een zoeter broodje. Zelf vind ik dat niet nodig en kies ik daar dus niet voor. Je kunt er eventueel ook wat zonnebloempitten doorheen gooien. Dan krijg je wat meer vezels in je broodje. Kinderen vinden het echter vaak het lekkerst zonder al die poespas.

500 gram bloem
1 theelepel zout
1 zakje droge gist
1 theelepel suiker
300 ml melk
rozijntjes

Recept broodhaantje voor Palmpasen

Zo maak je het deeg

Dit recept broodhaantje voor Palmpasen begint met het maken van het deeg. Doe hiervoor eerst de bloem, de theelepel zout, de theelepel (of meer) suiker en het zakje droge gist in een mengkom. Meng het door elkaar met een lepel. Maak vervolgens een kuiltje in het mengels en giet daar de melk in. Kneed tot een deegbol. Leg het daarna met een theedoek over de kom op een warme plek. Bijvoorbeeld in het zonnetje of boven de radiator. Laat ongeveer 3 kwartier tot een uur rijzen.

Recept broodhaantje voor Palmpasen stap voor stap

Broodhaantje maken

Als het deeg klaar is, pak je een bakblik met bakpapier erop. Verwarm de oven op 220 graden. Geef ieder kind een bolletje van het deeg en laat ze een haantje maken. Dat kan naar eigen inzicht, maar een tip is om er eerst een worstje van te maken. Dat leg je met een boogje op tafel. Vervolgens knip je de ene kant in om een staart van te maken. Aan het andere uiteinde kneed je een snaveltje, doe je een rozijntje in het hoofdje als oog en maak je een hanekam door ook weer in te knippen. Als alle broodhaantjes klaar zijn, gaan ze nog even de oven in. In een minuut of 20 zijn ze wel mooi geel en kunnen ze er uit.

lenthe maakt broodhaantjepalmpasen thuis tijdens corona

Opprikken en opeten

Laat het broodhaantje even afkoelen als het uit de oven komt. Je prikt het eenvoudig om de palmpasenstok en dan kunnen kinderen er me gaan lopen. Dat kan door de wijk of in de tuin. Soms organiseren scholen ook iets met Palmpasen of de vrijdag ervoor. Wil je het broodje opeten? Dat kan zo, zonder iets erop, maar het is ook lekker met chocoladepasta, boter en hagelslag of kruidenboter, als je meer van hartig houdt. Smakelijk! En heb je de smaak van het zelf brood bakken te pakken? In dit boek staan nog veel meer recepten!

broodhaandjes op geel bord

Vorig artikelRecept voor gezond bananenbrood
Volgend artikelEen slinger van paaseieren
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in