Recept voor (gezondere) oliebollen

Recept voor (gezondere) oliebollenHet hoort er toch een beetje bij in Nederland, de traditionele oliebollen met oud & nieuw. Zolang ik me kan herinneren kochten we ze. Meestal al een weekje van tevoren trouwens, maar dat doe ik liever niet meer, want na die kerstdagen heb ik zoveel gezondigd, dat ik alleen nog met oudjaar en nieuwjaar wat oliebollen wil eten. Daarom in deze blog een recept voor (gezondere) oliebollen!

Wat is de voedingswaarde van een oliebol?

Misschien weet je helemaal niet wat er in een oliebol zit aan voedingswaarde. Ik vond op de website van het voedingscentrum dat een oliebol ongeveer 65 gram weegt en dat daar dan 161 calorieën in zitten, 6.1 gram vet, 20.8 gram koolhydraten en 4,9 gram eiwit. Even voor de duidelijkheid: om 1 oliebol te verbranden moet ik ongeveer 20 minuten hardlopen. Op een avond eet je er al snel zo’n 2 a 3, en dan drink je ook nog eens champagne of glühwein en eet je misschien nog wat andere hapjes. Dan gaat het best hard… Een recept voor (gezondere) oliebollen is dus geen overbodige luxe.

Recept gezondere oliebollen

Daarom was ik benieuwd of ik misschien ook een wat gezondere oliebol kon maken. Nu moet je daar geen wonderen van verwachten. Zeker als je ze frituurt in de olie worden ze gewoon vet. Gelukkig is er ook een variant die in de oven gaar kan worden, dat scheelt wel veel. Ik heb wat zitten proberen met ingrediënten en uiteindelijk ben ik op dit recept gezondere oliebollen uitgekomen.

Wat heb je nodig?

– 200 g volkoren (spelt)meel of amandelmeel (indien zelfrijzend laat dan de gist weg)
– 1 tl kaneelpoeder
– ½ tl zout
– 180 ml melk
– 9 g droge gist
– 1 el pure honing
– 1 tl citroensap
– 70 g rozijnen
– 4 eieren
– 2 el kokossuiker of poedersuiker om te bestrooien

Hoe maak je het?

Voor het recept gezondere oliebollen verwarm je eerst de oven op 180 graden. Wel de rozijnen in een bakje met water. Maak een beslag van de ingrediënten, voeg de rozijnen op het laatst toe. Laat het oliebollenbeslag ongeveer een uur rijzen onder de theedoek. Maak daarna rondjes van het deeg en leg ze op een bakplaat. Bak ongeveer 30 minuten in de oven. Bestrooi met suiker voor je het serveert in een mooie oliebollenschaal en met servetten. Voila, redelijk makkelijk dus, dit recept gezondere oliebollen. Let op: de oliebollen uit de oven zijn plat, je krijgt dus niet van die mooie bolletjes. Ze smaken ook iets droger. Je kunt ze ook alsnog frituren in de zonnebloemolie, dan krijg je wel de smeuïge smaak van oliebollen zoals je ze gewend bent, maar dan zijn ze natuurlijk veel minder gezond.

Glutenvrije oliebollen of lactosevrije oliebollen

Wil jij juist lactosevrije oliebollen maken? Dan kun je dit recept ook gebruiken, maar vervang de melk dan door havermelk of rijstemelk. Voor glutenvrije oliebollen heb ik een ander recept online staan. Die oliebollen bak je dan wel in de olie. Drink er een lekker glaasje champagne of glühwein bij! Lukt het je niet om ze zelf te maken? Tegenwoordig verkopen ze bij veel oliebollenkramen ook glutenvrije oliebollen. Maar als je tijd hebt, probeer dan zeker dit recept gezondere oliebollen te maken!

Beoordeling
recipe image
Naam recept
Gezondere oliebollen
Naam beoordeler
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Vorig artikelDe magie van bubbels
Volgend artikelFree printable spel Oud & Nieuw
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in