Sneller zindelijk met oefenbroekjes

zindelijkheidstrainingJe zou denken dat ik met 4 kinderen zindelijk maken wel voldoende ervaring heb om jullie van tips & trics te voorzien, maar het tegendeel is waar. De allerbeste tip is namelijk: wees geduldig, ieder kind is anders! Het proces van zindelijk worden verliep bij al mijn kinderen op een andere manier. Wat ik dus geleerd heb, is dat niemand je kan vertellen wat bij jou kind kan werken. Natuurlijk zijn er wel een aantal trucjes die je kunt uitproberen. Veel kinderen worden sowieso sneller zindelijk met oefenbroekjes.

Overdag zindelijk

De meeste kinderen zijn overdag eerder zindelijk dan ‘s nachts. Bij mijn kinderen wisselde dat: Yuren was bijvoorbeeld eerst ‘s nachts zindelijk, maar overdag duurde het nog best lang. Fee daarentegen is al heel lang overdag zindelijk, maar ‘s nachts heeft ze nog regelmatig ongelukjes. Bij Sterre en Lenthe ging het ongeveer gelijk op. Wel vond ik op een bepaald moment een oefenbroekje veel handiger dan een luier.

Sneller zindelijk met oefenbroekjes

Of ze daadwerkelijk sneller zindelijk zijn met een oefenbroekje durf ik niet te zeggen. Wel merken ze meer dat ze in hun broek geplast hebben, dan wanneer en luier het opvangt. Een luier heeft namelijk de eigenschap dat het vocht er in trekt en de luier droog aan voelt. Wat ik vooral heel handig vond aan de oefenbroekjes, is dat ze niet meer op de commode hoeven te liggen voor een verschoning, maar ze gewoon kunnen staan en tussendoor eenvoudig naar de wc of op het potje kunnen. Broek naar beneden en even proberen! Met een luier is dat veel lastiger.

oefenbroekjes totbots

Beloningsystemen

Sommige kinderen worden uit zichzelf snel zindelijk, anderen hebben een beloning nodig. Dat geeft niet en kan heel effectief werken. Hoe ik Fee zindelijk heb gemaakt, heb ik in deze blog beschreven. De eerste week zat ik af en toe met mijn handen in het haar, maar de aanhouder wint en het ging steeds beter. Ze moeten gewoon even door hebben hoe het werkt en gaan voelen dat ze moeten. Hebben ze dat eenmaal in de gaten, dan is het soms snel voor elkaar.

Zomer zindelijk

Veel ouders proberen hun kind in de zomer zindelijk te maken. Zeker met mooi weer is dat een fijne periode, want je kunt het potje in de tuin zetten en ze lekker in hun blootje rond laten lopen. Toch is het mij ook in de winter gelukt, dus pin je er niet per se op vast. De oefenbroekjes kun je trouwens al snel in gebruik nemen, zo wennen de kinderen er vast aan. En wie weet zijn ze inderdaad wel sneller zindelijk met oefenbroekjes!

fee plasje op het potje

Vorig artikelZo verlicht je eenvoudig je tuin
Volgend artikelKunstjes die je kunt doen op een duikelrek
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in