Streetart in Bristol

Streetart in BristolBristol is bij uitstek een stad voor liefhebbers van streetart. Werkelijk de hele stad is er vol mee. In enkele wijken vind je wat meer dan andere. Zo is Stokes Croft dè wijk waar je haast op iedere straathoek wel streetart tegenkomt. Maar ook rondom het havengebied kun je mooie murals bewonderen, waaronder van de bekende kunstenaar Banksy. Hij is geboren in Bristol en nog ruim voor hij bekend werd heeft hij in de jaren tachtig vele kunstwerken op muren gemaakt in deze Engelse stad. Wil je meer weten over streetart in Bristol en waar je deze kunt bewonderen? Lees dan verder! 

Lees ook: Streetart in Bodø

Streetart in Bristol

Wat is eigenlijk streetart? Streetart is een kunstvorm gerelateerd aan de graffiti. Onder streetart vallen alle illegaal of legaal aangebrachte kunstwerken op muren aan de openbare weg die niet onder de pure graffiti vallen. Strikt genomen vallen ze ook niet onder de officiële kunst, al valt dat tegenwoordig wel te betwisten. Ik vind sommige murals, een ander woord voor streetart, namelijk ware kunstwerkjes. In Bristol kun je een tour boeken via Visit Bristol of via Getyourguide als Escape game zelfs!

muurkunst bristol

Wie is Banksy?

Banksy is nu een wereldberoemde kunstenaar, wiens werk voor honderdduizenden ponden is verkocht. Maar ooit was hij gewoon een kind in de straten van Bristol met een spuitbus in zijn handen. Als gevolg hiervan is een deel van zijn vroegste werk verborgen in de stad, en het spotten ervan is een absolute must voor fans van zijn werk. Hij werd in 1974 in Bristol geboren en was betrokken bij de golf van straatkunst die Bristol in de jaren tachtig stormenderhand veroverde. Gedurende de volgende decennia is zijn werk opgedoken in Londen, LA en New York, en natuurlijk in zijn geboortestad Bristol. In 2009 beleefde hij een spectaculaire thuiskomst, toen hij onder volledige vertrouwelijkheid het Bristol Museum and Art Gallery inhaalde voor een tentoonstelling waar mensen urenlang in de rij stonden voor een glimp van zijn werk. In 2015 kwam hij terug naar West Country voor zijn internationaal succesvolle Dismaland-tentoonstelling in het nabijgelegen Weston-super-Mare. Ik vond het leuk om alle Banksy’s in Bristol langs te gaan, heb ze bijna allemaal gevonden!

street art banksy

Wandelen langs streetart

Veel van Bristols kunstwerken zijn tijdens een festival met de naam “See no Evil” in 2012 gemaakt. Op de website van Visit Bristol kun je veel lezen over de Streetart en ook tours boeken. Via Get Your Guide kun je eveneens een wandeltour langs de Banksy kunstwerken boeken of zelfs een Outdoor Escape Game langs alle streetart doen. Voor de liefhebbers. Het lijkt me met pubers heel leuk om te doen, maar omdat wij in februari nogal veel regen hebben, besluiten we op eigen houtje langs de muurschilderingen te lopen. Ik vond een blog met een heleboel murals in Bristol op een plattegrond, erg handig. Waarom het wiel zelf uitvinden als het er al is? Deze hebben wij dus als leidraad gebruikt en dat was heel handig. Bij elk kunstwerk staat ook wat uitleg, dus je hebt niet per se een gids nodig. En het fijne is dat je zonder gids ook zelf kunt kiezen wanneer je even een leuk koffietentje in gaat om te schuilen voor de regen of op te warmen. 

mural bristol

kunst op straat

Liefhebbers van murals

Liefhebbers van murals, graffiti en straatkunst kunnen in Bristol dus zeker hun hart ophalen. Ik vond het heel gaaf om alle muurschilderingen te zien, de ene nog mooier dan de andere. Soms zie je op onverwachte plekken ineens een enorm kleurrijke schildering op de zijkant van een gebouw opdoemen. Het maakt een wandeling door Bristol langs alle bezienswaardigheden een stuk interessanter. Er is echt op elke straathoek iets te zien!

kunst op straat in Bristolstreet art stokes croft

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #480
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #481
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in