Thema landen met kinderen: Kroatië

Thema landen met kinderen Kroatië kijken waar het ligtHelaas kon onze meivakantie naar Kroatië niet doorgaan. Sterker nog, ik vrees ervoor dat we in de zomer nog niet eens op vakantie kunnen. Misschien blijven de grenzen nog wel dicht tot het einde van 2020. Ik mis het reizen wel. Ik hou van het ontdekken van andere culturen, mooie natuur, lekker eten. Vandaar dat ik zat te denken hoe ik dat de komende tijd kan ondervangen. Ik ben maar eens begonnen met wat activiteiten thuis met de kinderen rondom het land dat wij zouden bezoeken. In deze blog dus ideeën voor het uitwerken van het thema landen met kinderen: Kroatië.

Op reis in je eigen huis

Het lijkt me leuk om op reis te gaan in eigen huis door steeds me in verschillende landen te verdiepen. Samen met de kinderen. De komende tijd wil ik dus steeds over een land werken en met jullie delen wat ik daar mee ga doen. Er zit een educatieve component in, zodat de kinderen (en jijzelf) er iets van leren, maar het is bovenal genieten van een ander land. Helaas niet echt, maar op afstand. Of ter voorbereiding op een reis die misschien over een poosje wel weer kan.

zagreb golden hour

Thema landen met kinderen: Kroatië

Wij zouden dus in april naar Kroatië gaan. Er was een stacaravan geboekt van Eurocamp op het eiland Pag. Een hele gave camping voor de kinderen en Kroatië is natuurlijk sowieso een prachtig land. We mochten er vorig jaar al even van genieten toen we naar Zagreb en de Plitvic meren gingen. Supertof van Eurocamp dat we dit nog tot 20 april mochten annuleren. We konden dus echt tot het laatste moment afwachten, maar helaas hebben we het moeten verzetten naar volgend jaar. Hopelijk kunnen we er dan wel heen! Nu blijft het dus even bij de voorpret. Ik koos Kroatië dus uit als land om uit te werken, zodat we ons alvast een beetje kunnen onderdompelen in de natuur en cultuur van dit land. Thema landen met kinderen: Kroatië is een mooie voorbereiding voor als we volgend jaar wel kunnen gaan.

plitvice meren

Informatie over Kroatië

Kroatië was vroeger onderdeel van Joegoslavië. Het grenst aan Hongarije, Slovenië, Bosnië, Montenegro en Servië. Het land heeft een soort hoefijzer vorm. Een groot deel ligt aan de kust, een ander deel landinwaarts om Bosnië Herzegovina heen. Kroatië heeft enorm veel eilanden voor de kust liggen, allemaal van verschillende grote en velen alleen per veerboot bereikbaar. Door de ligging van Kroatië zijn er veel verschillende invloeden te vinden, zoals Turkse invloeden, Hongaarse, Oostenrijkse, Venetiaanse en zelf Franse. Je vindt er ook veel overblijfselen uit de Romeinse tijd.

Joegoslavie van vroeger

UNESCO Werelderfgoedlijst

Er zijn zes monumenten en acht Nationale parken uit Kroatië op de UNESCO werelderfgoedlijst te vinden. Van deze lijst spreken deze 12 mij het meest aan. Wil je alles kunnen zien, dan moet je eigenlijk een rondreis door Kroatië maken, maar een deel zien is ook al leuk.

 1. Oude stad van Dubrovnik
 2. Paleis van Diocletianus in Split
 3. Euphrasius Basiliek in Porec
 4. Historische stad Trogir
 5. Sint-Jacobuskathedraal in Sibenik
 6. Vlakte van Stari Grad
 7. Het Romeinse amfitheater van Pula
 8. Het Marco Polo standbeeld op Korcula
 9. Oude beukenbossen van Karpaten
 10. De Plitvic meren
 11. Nationale Park Paklenica
 12. Nationale Park Noordelijke Velebit

Kroatische vlag

De Kroatische vlag heeft een wit-rood schaakbord. Dat is het nationale symbool van Kroatië. Dit zie je in het land ook overal op sportkleding en logo’s enzo. Leuk om met kinderen de Kroatische vlag te maken op een groot A3 vel papier. Met bijvoorbeeld verf.

vlag van kroatie tekenen

De vulpen

Leuk om te weten is dat de vulpen is uitgevonden in Kroatië. Dit is natuurlijk een leuk haakje als je met kinderen over dit land gaat werken. Schoonschrijven met een vulpen is dan leuk om te doen. Geef alle kinderen als cadeautje een vulpen (ga voor een goeie, hebben ze hun hele leven plezier van) en vertel dat deze is uitgevonden in dit land. Laat ze vervolgens schrijfpatronen of letters oefenen met werkbladen die je op internet kunt vinden. Of misschien hebben we wel een schrijfboekje van school mee gekregen. Via bol.com vind je ook genoeg oefenschriftjes voor schoonschrijven.

schoonschrijven met vulpen

Parachute knutselen en proefjes doen

Ook de parachute is in Kroatië uitgevonden. Daar zijn natuurlijk hele leuke activiteiten mee te bedenken. Kinderen kunnen een parachute knutselen van een ballon en papier maché of een andere manier. Op Pinterest vind je genoeg ideetjes. Ze kunnen een challenge doen door een parachute te maken van een plastic zak en proberen een rauw ei van ongeveer 3 meter hoogte heel naar beneden te laten vallen. Ook dit proefje is leuk om te doen. Grotere kinderen kunnen dit zelf, kleinere kinderen met hulp van mama, papa of een oudere broer of zus.

yuren maakt parachute

Nikola Tesla

Uit Kroatië komt ook Nikola Tesla, een Kroatische Serviër, die veel nieuwe elektrische componenten ontwikkelde en verbeterde. En ja, de Tesla is dus ook naar hem vernoemd! Leuk om dit aan de kinderen te vertellen en vervolgens het proefje “maak je eigen elektromoter” met ze te doen van het Nemo Science centrum.

electromotor nemo

Stropdas

Je zult het niet geloven, maar zelfs de stropdas komt uit Kroatië! Ook daar kun je natuurlijk leuke activiteiten mee verzinnen. Denk aan het proberen te knopen van een stropdas van papa, een stropdas vouwen en voor de kleintjes een kleurplaat van een stropdas kleuren. Als je de stropdassen die je knutselt aan een touwtje hangt, heb je meteen een leuke slinger voor vaderdag trouwens.

stropdas vouwen

Kleurplaten Kroatië en topografie

Om meer over het land te weten te komen zijn er ook leuke kleurplaten. Bijvoorbeeld van de omgeving, de vlag of de kaart van Kroatië. Met de kaart van Kroatië kun je ook een leuke topografie opdracht geven. Maak een lijstje met wat Kroatische plaatsen die je gaat bezoeken en laat kinderen de plaatsen opzoeken in een atlas of via Google maps. Ze kunnen het dan op de lege kaart invullen.

topografie kroatie

Kijkdoos Kroatië

Geïnspireerd door iemand op Instagram leek het me leuk als de kinderen de bezienswaardigheden uit Kroatië op internet zouden opzoeken, uitprinten en hier een kijkdoos van zouden maken. Zo leren ze meteen een heleboel over alle mooie plekjes in het land. Doordat we al een keer bij de Plitvic meren en in Zagreb zijn geweest, hebben ze ook foto’s van onze eigen vakantie uitgeprint en gebruikt.

Reisgidsen

Tot slot zijn reisgidsen van Kroatië natuurlijk altijd leuk om in te bladeren, ook voor de kinderen. Het werkt het beste als je ze opdrachtjes mee geeft, dan kunnen ze gericht zoeken. Reisgidsen met plaatjes spreken natuurlijk erg aan, dat spreekt voor zich. Die kies je dus het beste. Veel plezier met de voorpret!

reisgids kroatie

 

Vorig artikelSparen voor later als je ZZP-er bent
Volgend artikelRecept koolhydraatarme crackers
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in