Sparen voor later als je ZZP-er bent

geposeerde gezinsfoto kk fotografie

Af en toe speel ik met het idee om mijn baan op te zeggen en volledig als ondernemer verder te gaan. Dat klinkt simpeler dan het is, want je moet dan echt een heleboel regelen. Dat zie je nu ook weer, met de Coronacrisis. Zoveel ZZP-ers zonder inkomen, maar ook zonder buffer. Zeker nu ik ouder wordt, merk ik dat “later” ook belangrijker wordt. Heb je een vaste baan, dan wordt je pensioen meestal automatisch opgebouwd. Als ZZP-er ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Sparen voor later òf voor mindere tijden vraagt, als je ZZP-er bent, echt wel wat discipline en planningsvermogen.

Lees ook: Wil je aan de slag in de vastgoedbranche? Hier moet je op letten

Financiële problemen in crisistijd

Je kunt als ZZP-er niet “zomaar” even een pensioenregeling afsluiten. Je zult iets met onroerend goed moeten doen, lijfrentepolissen of iets anders. Net wat voor jouw situatie het beste past natuurlijk. Ook moet je rekening houden met verzekeringen, arbeidsongeschiktheid en onvoorziene crisissen zoals waar we nu middenin zitten. Doe je dat niet, of kun je dat niet (denk aan startups of ZZP-ers die maar net hun hoofd boven water kunnen houden), dan heb je een moeilijke tijd als het mis gaat. Genoeg mensen hebben momenteel slapeloze nachten en denken misschien: had ik maar… Niemand verwacht zoiets als een pandemie, dus in plaats van sparen heb je misschien wel een Tesla aangeschaft, een grote investering gedaan in je bedrijf, zoals een verbouwing, of een mooie reis gemaakt?

keukenraam foto zwart wit kkfotografie

Sparen voor later als je ZZP-er bent

Het is gewoon heel belangrijk om na te denken over momenten dat het even wat minder gaat, of over later. Sparen voor later als je ZZP-er bent is echt geen slecht idee. Evenals een potje maken voor moeilijke tijden, zoals nu. Zo ben ik bijvoorbeeld sinds 5 jaar aan het beleggen. En ja, ook de waarde van mijn aandelen is gekelderd, dat klopt. Maar het is een potje voor de lange termijn, dus ik wacht rustig af tot deze crisis weer voorbij is en het weer zal stijgen.

Spaar van elke betaling een deel

Verder is sparen ook geen slecht idee. Voor mij werkt dat het beste als ik een spaarrekening elders heb, dus niet bij de bank waar ik al mijn financiën regel. Ik zie dan namelijk niet steeds wat er staat, maar maak wel van elke betaling die ik als ZZP-er ontvang een deel over naar die rekening. Zo groeit deze langzaam maar zeker en heb ik dat geld achter de hand voor het geval ik het nodig heb. En zoniet, dan is het voor later… Voor het kiezen van de juiste spaarrekening is het nog wel handig even rond te kijken naar een rekening met een aangename rente. In Nederland ben je dan snel uitgekeken, aangezien de rentes bij de meeste banken erg laag zijn. Daar zijn platformen zoals Raisin op ingesprongen door deposito’s bij andere Europese banken aan te bieden, waar de rente vaak nog een stuk hoger ligt dan bij de Nederlandse banken.

schuifdeur gezin

Andere mogelijkheden

Wat ik heb uitgezocht, is dat als ik nu zou stoppen met mijn vaste baan, ik nog 5 jaar lang mijn pensioen zelf mag inleggen. Dat gaat om een fors bedrag trouwens, maar is mogelijk wel de moeite waard. Ik heb namelijk geen slecht pensioen straks, want ik heb al 23 jaar een vaste baan en bouw dus ook al zo lang pensioen op.

Hypotheekvrij

Daarnaast hebben we natuurlijk een mooi huis, waarvan de hypotheek op pensioenleeftijd is afgelost. We hebben geen aflossingsvrij deel, waardoor we straks helemaal geen woonlasten zullen hebben. Ik verwacht ook niet dat we de rest van ons leven in dit enorme huis blijven wonen, als de kinderen uit huis zijn gaan we misschien wel kleiner wonen. Wel hoop ik tegen die tijd nog wat mooie reizen te kunnen maken, lekker uit eten te kunnen gaan, leuke uitstapjes te kunnen maken en mijn kinderen af en toe wat toe te kunnen stoppen. Met een fijne spaarrekening, een mooi pensioen èn mijn beleggingsrekening, hoop ik dat ik later, als ik groot ben, nog een mooie tijd kan hebben…

huis-rijswijk-buiten

Fotocredits gezinsfoto’s: Kirstin Kraaijveld

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #276
Volgend artikelThema landen met kinderen: Kroatië
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in