Van London Luton Airport naar het centrum

Ik bezocht Londen en vloog naar London Luton Airport. Van daaruit moest ik natuurlijk in de stad zien te komen. Dat was nog best een uitzoekwerk. Daarom leek het me handig om in een blog te verwerken hoe je het beste van London Luton Airport naar het centrum kunt gaan. Vlieg jij ook op London Luton Airport, dan kun je eenvoudig in mijn blog lezen hoe je naar je hotel komt in het centrum van Londen.

De reis

Ik had de vroege vlucht vanaf Schiphol, die vertrekt om 7 uur. Om 7.05 uur ben je dan op London Luton Airport. En nee, dat is geen 5 minuten vliegen, maar het is in Londen natuurlijk een uurtje vroeger. Je komt dus op dezelfde tijd aan als je vertrekt, wel zo handig. Daardoor verlies je geen tijd. Het enige nadeel is dat je wel heel vroeg moet opstaan. Gelukkig was het niet druk bij de douane op Schiphol en ging het allemaal voorspoedig.

Van London Luton Airport naar het centrum

Eenmaal aangekomen op London Luton Airport liepen we naar de uitgang van de terminal. Je loopt een stukje naar rechts en dan staan er al bussen klaar waarop staat dat ze naar Luton Airport Parkway Station gaan. Deze shuttlebus rijdt elke 10 minuten van 5 uur ‘s morgens tot middernacht en van middernacht tot 5 uur ook nog 1 keer per uur. Als je vooraf een treinkaartje online koopt, kun je dit aan de chauffeur laten zien en dan mag je naar binnen. Ik kocht mijn treintickets vooraf via de website van VisitBritainshop. Je krijgt ze dan via de mail en vult zelf de startdatum in. Ze zijn 30 dagen geldig, dus de terugreis kun je er ook op maken. De shuttlebus brengt je dus naar Luton Airport Parkway Station. Dit is het treinstation waar de Thameslinkrailway vertrekt.

De trein Thameslink

Waarschijnlijk moet je op perron B zijn, maar check het bord bij de ingang voor de actuele informatie. De exacte tijden waarop de treinen vertrekken kun je trouwens ook op de website vinden, maar in feite heb je gewoon altijd vrij snel een trein, want ze rijden 24 uur per dag en in elk geval 1 keer per uur. Alleen op zondag rijden ze ‘s nachts niet. De trein doet er ongeveer 30-40 minuten over om aan te komen op Station St Pancras.

Metro Kings Cross St Pancras

Vanaf het station loop je zo door naar het metrostation Kings Cross St Pancras. Als ik weer naar Londen zou gaan, dan zou ik proberen om daar een hotel te vinden. Het ligt namelijk heel centraal, vanaf daar kun je bijna elke metro of bus nemen naar andere delen van de stad. En je bent op die manier ook het snelst vanaf het vliegveld naar je hotel en vice versa. Er zit zelfs een hotel op het station, het St. Pancras Renaissance Hotel London. Dit is wel een duur hotel trouwens, maar goed, als je het kunt betalen is het zeker de moeite waard. De wijk Kings Cross is overigens heel leuk om te verblijven, met allerlei gezellige restaurantjes en hippe eettentjes voor ontbijt en lunch. Dus ook andere hotels in deze buurt zijn een aanrader.

Vanaf de metro verder reizen

Heb je een hotel elders in de stad, dan kun je vanaf Kings Cross St. Pancras een metro of een bus nemen naar de juiste bestemming. Er zijn metrokaarten die online te vinden zijn. Ik maakte veel gebruik van Google Maps. Hier kun je ingeven waar naartoe wil (adres) en dan klik je op zoek en het trein-icoontje en dan geeft hij alle mogelijkheden + de route van waar de bus of metro vertrekt. Heel handig!

Oystercard

Bij het Visitors Centre op Kings Cross St. Pancras kun je een Oystercard kopen. Dit is een soort OV Chipkaart waar je €6,80 per dag kan uploaden (ik deed €20 ineens voor 3 dagen) en dan binnen zone 1 en 2 onbeperkt met de bus, metro en zelfs sommige boten kunt reizen. Ideaal. Het Visitors Centre zit trouwens als je bij het winkelcentrum op Kings Cross St Pancras naar het einde van het gebouw loopt aan de rechterkant. De Oystercard kun je ook vooraf online kopen, maar dat moet dan wel ruim een week van te voren, anders heb je ‘m niet meer op tijd in huis. Je kunt na afloop de kaart weer inleveren en dan krijg je de borg terug en het eventuele tegoed dat je niet hebt opgemaakt. Voor kinderen betaal je trouwens maar de helft. Dat kan online niet, maar als je deze ter plekke aanschaft wel. Scheelt toch weer.

Lees ook: Wat kost een citytrip naar Londen?

Meer vragen?

Heb je na het lezen van deze blog nog meer praktische vragen, laat het me dan weten. Ik beantwoord ze en zal ze toevoegen aan deze blog, zodat de informatie compleet is.

Vorig artikelMaak een raamtekening voor het goede doel!
Volgend artikelEen moeder-dochter citytrip naar Londen
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in