Voor een euro naar het museum!

MV_ons-echte-goud_RGB(Bijna) gratis naar het museum, zo’n kans laten we niet liggen, toch? Dat kan ieder jaar in het Nationale Museumweekend, dat dit jaar onder de titel Nationale Museumweek ruim een hele week duurt, van 18 t/m 26 april. Dus heb je niet één, maar zelfs twee weekends om bij allerlei leuke musea een kijkje te gaan nemen. Aangezien er musea in alle soorten en maten zijn, is het vast niet zo heel moeilijk iets te vinden. Tip: vertel je kind niet dat je naar een museum gaat (saaaai), maar naar een grote verzameling van iets dat je kind kei-leuk vindt: stenen bijvoorbeeld. Ook daar is een museum mee gevuld: het Hunebedmuseum in Borger! Voor Hip en Hot maakte ik twee Top-5’s: één voor de leukste musea voor jongens en één voor de leukste musea voor meisjes! Let op: de meeste activiteiten vinden in het weekend van 18 en 19 april plaats: check dus goed de site van het museum waar je naar toe wilt voor alle voorwaarden!

Jongen_in_xplore Nationaal Militair Museum - foto Anne Reitsma NMM

Met stip op nummer 1 voor de jongens staat Naturalis in Leiden, een museum vol skeletten en botten van zo ongeveer alle dieren die je maar kunt bedenken, inclusief een heleboel dino’s. In de loop van volgend jaar komt daar een geweldige T-rex bij, waar je in de Museumweek al zogenaamd mee op de foto kunt. Door het ‘green screen’ lijkt het net echt. Heeft je kind meer interesse in soldaten, dan is een bezoek aan het nieuwe Nationaal Militair Museum in Soest een aanrader. Rij een rondje in een jeep, bewonder een F-17 van buiten en van binnen en leer alles over camouflagetechnieken. Heeft je zoon in plaats van speelgoedsoldaatjes alle boeken van Dolfje Weerwolfje op een rij staan, dan moet je dit weekend naar het Kinderboekenmuseum in Den Haag voor de Dolfje Weerwolfje Dag, met onder meer een theatershow van schrijver Paul van Loon & Andere Snuiters. Toch meer met auto’s? Race dan eens naar Eindhoven, naar het wel heel bijzondere DAF-museum. Ziet je zoon liever sterretjes dan moet je in het Planetarium Friesland zijn, waar alles rondom de wis- en sterrenkundige Else Eisinga te ontdekken valt, zelfs zijn wiskundeschriften van weleer!

Meisje bij workshop Textielmuseum

Veel meiden maak je blij met ‘iets’ met mode. Wat dat betreft kunnen ze hun hart ophalen in het Textielmuseum in Tilburg, het leukste meidenmuseum dat ik ken. Hier zie je alle technieken voorbij komen waarmee kleding wordt gemaakt en mag je zelf ook lekker aan de slag. In het kader van de Museumweek zelfs met het versieren van de schoorsteen van de voormalige textielfabriek met borduursteken. Houdt je dochter (ook) van sieraden, dan is een bezoek aan het Zilvermuseum in Schoonhoven vast een schitterende belevenis! Veel bling-bling te zien en je mag er nog zelf wat van maken ook! Laat je dochter liever op een andere manier haar handen wapperen, dan wil ze misschien meehelpen bij de voorjaarsschoonmaak van het grootste poppenhuis van Nederland, in het Drents Museum in Assen. Is het eerder goud dat er blinkt? Ga dan naar Museum Meermanno in Den Haag waar je kunt leren kalligraferen. Speciaal voor de Museumweek met als thema ‘Ons echte goud’ mag het resultaat worden gedecoreerd met bladgoud. Meer een zoetekauw? Haal dan je hart maar op in het Bakkerijmuseum in Medemblik. Er gaat niks boven de geur en smaak van zelfgebakken koekjes!

Museumweek-2015

 

 

Vorig artikelMet deze nieuwe kleding, lingerie en accessoires ben jij klaar voor de lente
Volgend artikelBloesems in bloei
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

1 REACTIE

  1. Hoezo voor 1 euro naar het museum? Je hebt me behoorlijke op het verkeerde been gezet. De 5 musea die ik wilde doen hier in Amsterdam nav jouw blog hanteren normale entreeprijzen 🙁 teleurgesteld… Dit hadden jullie beter moeten checken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in