Spelletjes voor op reis

spelletjes voor op reis monopoly dealZowel mijn kinderen als ik doen graag een spelletje op reis. Ook samen doen ze vaak spelletjes, in de auto of bij de accommodatie in een verloren momentje. Nu moet zo’n spelletje niet teveel plek innemen in je bagage, want dat is niet handig. Spelletjes als Monopoly of Kolonisten van Catan zijn dan ook veel te groot om mee te nemen. Maar welke spelletjes zijn dan wel geschikt? Meestal kom je toch uit op dobbelspelletjes of kaartspellen. Gelukkig zijn er heel veel verschillende leuke reisspelletjes met dobbelen of kaarten. Ook voor verschillende leeftijden en met verschillende tactieken en uitdagingen. Zo lijkt het niet op elkaar en kun je lekker afwisselen. Ik maakte een hele lijst met leuke spelletjes voor op reis.

Lees ook: Wintertijd, spellletjestijd
Lees ook: De ultieme lijst van leuke waterspelletjes met kinderen

familie poen pocketeditie reisspelletjes

Spelletjes voor op reis

Belangrijk aan spelletjes voor op reis is vooral het formaat. Ze mogen niet te groot zijn, want dan neemt het teveel plek in je koffer of rugtas in. Of in die toch al overvolle auto. Het is handig als het reisspelletje zo klein is, dat je ze in een zijvakje van een tas kunt doen. Zo tover je ze eenvoudig tevoorschijn en berg je ze ook zo weer op. Ideaal als je even snel een spelletje wil doen in het vliegtuig bijvoorbeeld. Of op de camping. Daarnaast moet een spel natuurlijk ook gewoon leuk zijn. In saaie spelletjes hebben zowel ouders als kinderen geen zin. Ga daar dus je ruimte niet aan spenderen, dat is zonde. Spelletjes voor op reis, hier komt een hele lijst!

reisspelletjes vlotte geesten

 • Memory. Dit is voor de kleintjes een leuk spel en je hebt memory’s in hele kleine verpakkingen.
 • Kwartet. Ook ideaal voor de jongste kinderen, er zijn genoeg kwartetspellen met alleen plaatjes. Voor oudere kinderen kun je een moeilijker kwartetspel meenemen, met teksten. Kwartet vinden kinderen vaak leuk, ook als ze ouder zijn.
 • Kaartspellen. Iedereen kan wel een potje pesten of eenentwintigen. Een kaarspel stop je zo in je jaszak en je kunt het altijd en overal doen. Zelfs met mensen uit het buitenland, want een kaartspel is universeel.
 • Yahtzee. Een blocknote Yatzee neemt weinig plek in, evenals een setje dobbelstenen en een pen. Ik heb dat urenlang gespeeld vroeger op de camping. Was altijd leuk.
 • Monopoly deal is het kaartspel van Monopoly. Zit in een klein doosje en is erg leuk om te doen. Het is ook niet duur, en leuk voor kinderen èn volwassenen. Bovendien duurt het een stuk minder lang dan het bordspel Monopoly.
 • Regenwormen is ook weer een grappig dobbelspel wat makkelijk in je tas kan. Het duurt ongeveer 20 minuutjes en de adviesleeftijd is vanaf 8 jaar.
 • Saboteur is erg leuk en soms in de aanbieding bij het Kruidvat. Neemt heel weinig plek in en je kunt het steeds weer opnieuw spelen.
 • Uno is ook een kaartspel dat erg populair is. Het lijkt een beetje op Pesten, maar is net wat anders. Op Pinterest staan ook andere spelvarianten, zodat je kunt variëren.
 • Vlotte geesten is een reisspelletje waarbij je steeds moet kijken wat er niet ligt. Vooral de snelheid waarop je het ziet telt mee, wat het extra spannend maakt. Het is wel iets groter dan een kaartspel, maar nog steeds een klein handzaam doosje dat prima in je koffer past.
 • Dobble is een spel in een handzaam, niet te groot blik. Je moet hier ook snel kijken wat er overeen komt, wat het een spannend en vlot spel maakt. Vanaf 6 jaar, maar er is ook een versie voor jongere kinderen vanaf ongeveer 4 jaar. Allebei een hele leuke in de categorie reisspelletjes.
 • Vertellis Gezinseditie of een andere serie gesprekskaarten is niet echt een spel, maar wel leuk om te doen onderweg. Je kunt op een verloren moment even een paar kaarten trekken en allemaal beantwoorden, daarna ga je weer verder. Een reisspelletje wat leuk is om in het zijvakje van je rugzak te bewaren, zodat je het snel kunt pakken.
 • Halli Galli is een spannend spel met een bel waar je op moet drukken als je ziet dat de juiste hoeveelheid in de fruitautomaat er ligt. Dit spel zit in een klein vierkant doosje en is ook prima mee te nemen op reis. Het is wel wat groter dan een kaartspel, maar nog steeds te doen.
 • Qwixx is een leuk dobbelspel wat iets weg heeft van Yatzee, maar toch weer net even anders is. Het blijft interessant, hoe vaak je het ook speelt.
 • Love Letter tiny tins. 999 Games heeft een serie spelletjes in een mini blikje uitgebracht, speciaal voor op reis of onderweg. Er zijn nog meer Tiny Tins trouwens.
 • Boonanza is ook een kaartspel, maar voor wat oudere kinderen (vanaf 12 jaar). Voor de kleintjes is dit te moeilijk. Je moet er even inkomen, maar als je het spel snapt, is het werkelijk verslavend!
 • Machi Koro is een kaartspel met dobbelsteen, wat erg uitdagend is. Het basisspel “Bouw je eigen stad” is erg leuk, maar je kunt inmiddels ook uitbreidingen kopen. Het is eigenlijk een Japans dobbelspel, je neemt het ook weer heel makkelijk mee door het kleine formaat. Geschikt vanaf ongeveer 6 jaar. Kinderen leren hiermee hun strategisch inzicht te ontwikkelen.
 • Guillotine is een spel voor pubers, want het is een beetje luguber met onthoofdingen enzo. Je moet hier punten verdienen. Een beetje bizar is dit reisspelletje dus wel, maar oudere kinderen vinden het erg grappig. Het duurt ongeveer 3 kwartier en het is ook weer een kaartspel. Een ideaal reisspelletje dus.
 • Punto is een spannend reisspelletje met kleuren en hoeveelheden, die je in rijen moet leggen. Het filmpje geeft een goede indruk van het spel, waarbij je goed moet blijven nadenken.
 • Catan, het snelle kaartspel is gebaseerd op de klassieker waar iedereen fan van is. Deze versie is geschikt vanaf 8 jaar en duurt maar 20 minuutjes. Ideaal voor op reis dus!
 • Familie Poen, een grappig spel voor het hele gezin. Wie met geluk en tactiek als eerste z’n kaarten kwijtraakt wint veel geld! De kassa rinkelt, want de verliezers betalen contant. Vanaf 5 jaar. Het duurt ongeveer 20-30 minuten.
 • Hive is een tof strategisch spel voor iedereen vanaf 9 jaar. Het is een echt denkspel en duurt ongeveer 20 minuten.
 • Patchwork is een spel waarbij je punten kunt halen door een deken te bouwen. Dit spel is alleen met z’n tweeën te doen, maar dat mag de pret niet drukken.
 • Beverbende werd meerdere malen getipt. In dit kaartspel zijn geheugen en tactiek belangrijk. Je moet proberen zo min mogelijk strafpunten te krijgen, dan ben je de winnaar.
 • Bij Skip Bo moet je proberen je kaarten zo snel mogelijk kwijt te spelen, in de juiste volgorde. Een spelletje voor 2-7 personen en vanaf ongeveer 7 jaar is dit ook een leuke in de lijst met leuke spelletjes voor op reis.
 • Phase 10 is een kaartspel van de makers van UNO en heeft iets weg van Rummikub. Je moet, zoals het spel al zegt, zo snel mogelijk de 10 fases uitspelen, dan ben je de winnaar.
 • Ligretto is een populair kaartspel waarbij veel gelachen wordt. Het basisspel is voor 2-5 spelers, maar het spel is in drie kleuren verkrijgbaar, en je kunt ze toevoegen aan het basisspel. Zo kun je het uiteindelijk met 12 personen spelen.
 • Exploding kittens is een leuk spel voor mensen die houden van katten en knallen staat er op. Het is geen groot doosje, maar wel net weer wat groter dan sommige andere spellen. Ik zou het zelf iets minder snel meenemen, maar het kan best.
 • SET is een bekend kaartspel. De symbolen hebben vier eigenschappen in drie variaties: een kleur, een hoeveelheid, een vulling en een vorm. Alle spelers zoeken nu tegelijkertijd naar een set. Een set bestaat uit drie kaarten, waarvan de variatie van de eigenschappen volledig gelijk is of helemaal verschillend. Als je een set ziet, roep je “SET!”
 • Kwatro, een fantastisch groot kaarspel in een piepklein blikje is superleuk en heel geschikt om mee te nemen op reis. Het spel heeft simpele regels waardoor je al snel door hebt hoe het werkt. Een combinatie tussen rummikub, set en domino.
 • Dobbelkoning is van HABA, en die hebben eigenlijk altijd wel leuke spellen. Een kwestie van geluk, risico nemen en je tegenstander een beetje uitdagen maken dit spel tot een toffe uitdaging.

Machi Koro

Reisspelletjes met pen en papier

Wat ik vroeger vaak op vakantie deed, was het reisspelletje Mastermind met woorden. Dit spel voor op reis kan pas gespeeld worden vanaf een jaar of 8, als kinderen goed kunnen lezen, maar dan is het wel heel tof. Het gaat als volgt. Je kiest allebei een woord van 4 letters uit en dat ga je raden door andere woorden van dezelfde hoeveelheid letters te vragen. Bijvoorbeeld je hebt het woord “muur” en de ander vraagt het woord “auto” dan zeg je dat er 1 letter overeenkomt. De plek hoef je niet te zeggen. Door slim te vragen moet de ander er achter komen welke 4 letters in jouw woord zitten en dan ook nog gaan puzzelen in welke volgorde. Ik heb dit reisspelletje vroeger eindeloos gespeeld en vond dat ook altijd heel erg leuk! Het enige dat je nodig hebt zijn pen en papier.

Aanvullingen tips reisspellen

Dit was al een hele lijst (maarliefst 21!) met leuke spelletjes voor op reis. Heb jij nou thuis ook een tof spel dat altijd mee op vakantie gaat, omdat het lekker klein is en uitdagend om te spelen? Of ken jij nog andere reisspelletjes die je met pen en papier kunt doen? Laat het dan weten, dan vul ik deze lijst met reisspelletjes aan met jouw tip. Hoe meer leuke speltips, hoe beter!

spelletjes voor op reis catan

Vorig artikelDe grootste wens van de puber
Volgend artikelEendendons dekbed; dit zijn de voordelen
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in