Voordelen van wandelen

Waarom zou je wandelschoenen kopen door de herfstbladerenHet is weer lente en dat is mooi, want zo ben je nét wat sneller geneigd even buiten een frisse neus te halen. En dat is zo ontzettend goed voor je! Voor de mensen die soms moeite hebben van de bank af te komen, hier nog even alle voordelen van wandelen op een rij.

Lees ook: Stox sokken voor hardlopen en wandelen

Sterker lichaam

Wandelen versterkt ons lichaam. Niet alleen de spieren, maar ook de botten en het kraakbeen worden sterker. Zo verklein je de kans op osteoporose, ook wel botontkalking genoemd. Door bewegen wordt het kraakbeen in je gewrichten dikker en beweeg je soepeler. Ook worden de hart- en bloedvaten door wandelen flink gestimuleerd! Doordat de bloedvaten goed onderhouden worden, kan het bloed er beter doorheen stromen en verlaagt de bloeddruk. Ook daalt het cholesterolgehalte in je bloed, waardoor er minder kans is op ‘dichtslibbende’ aderen. Ook je longen worden sterker, waardoor ze beter in staat zijn zuurstof op te nemen. Een goede onderhoudsbeurt is dat wandelen dus!

Rust in je bed en kop

Alsof bovengenoemde voordelen van wandelen al niet reden genoeg zijn de deur uit te gaan, gaan we nog even door. Hoewel een ommetje maken een actieve beweging is, zorgt het per saldo juist voor rust. Meer dan wanneer je binnen op de bank of in bed blijft. Door wandelen word je op een gezonde manier moe en daardoor slaap je beter in en uit. Het helpt om stress letterlijk uit je lichaam te lopen. Doordat je beter slaapt, heb je minder kans op depressie, maar het wandelen zelf zorgt daar ook voor. Door de indrukken die je opdoet en de delen van het brein die worden geactiveerd, dalen je angsten en depressieve gevoelens. Ga maar eens bij jezelf na: hoe rot je je ook voelt, na een wandeling voel je je eigenlijk altijd beter dan ervoor.

Boost voor je weerstand

Wandelen is een boost voor je algehele gezondheid. Bepaalde ziektes, zoals diabetes type 2, krijgen meer dan de helft minder kans bij mensen die veel wandelen. Ook de kans op de ziekte van Alzheimer neemt af. Daarnaast is wandelen een perfect hulpmiddel voor darmproblemen. Door de beweging worden de darmen gestimuleerd en daardoor de stofwisseling en ook de stoelgang. Minder kans op opstopping en dus ook minder kans op buikpijn.

Daarnaast verkleint wandelen de kans op zwaarlijvigheid. Je hebt niet alleen minder kans op obesitas door het wandelen en verbranden van calorieën zelf, ook zorgt het opgewekte gevoel dat je van wandelen krijgt er vaak voor dat je je beter kunt houden aan je gezonde voornemens.

Hersengymnastiek

Naast al deze fysieke en mentale voordelen van wandelen, levert deze inspanning ook veel praktische en productieve voordelen op. Je lichaam maakt door het bewegen en de frisse lucht rode bloedlichaampjes aan en daardoor wordt je geheugen beter. Ook word je scherper en meer gefocust en dat is heel nuttig voor prestaties, zoals het leren voor een tentamen, het afrijden voor je rijbewijs of een belangrijke presentatie op het werk. Je creativiteit wordt daarnaast enorm aangewakkerd. Niet alleen worden je hersenen gestimuleerd door de beweging zelf, maar ook door alle prikkels die je onderweg tegenkomt.

Tip: 3 x waarom de buitenlucht gezond voor je is

Tijd dus om lekker de deur uit te gaan en het ommetje in je dagelijkse routine in te bouwen. Als jij persoonlijk nóg meer voordelen van wandelen ervaart, laat het dan zeker weten! Wie weet heb je mooi nieuw stukje natuur ontdekt, heb je prachtige foto’s kunnen schieten of ben je De Ware al wandelend tegen het lijf gelopen. We zijn benieuwd! Meer tips over beginnen met wandelen voor je gezondheid vind je hier. 

Heb je de smaak te pakken? Laat je dan inspireren door het boek De allermooiste wandelroutes van Nederland. 

Voordelen van wandelen boek de allermooiste wandelroutes van nederland

Vorig artikelLetland in 4 dagen
Volgend artikelLetland te paard
Marcella
Marcella was al een 'journalistje' vér voordat ze haar studie journalistiek volgde. Als klein meisje had ze al eindeloze interesses, was ze vaak 'kwijt' omdat ze op avontuur ging en kletste ze met Jan en Alleman. Ze heeft meerdere studies afgerond en werkt nu als kindercoach en schrijver/journalist. Reizen is haar grote passie: zodra ze 18 was, trok ze meteen een jaar de wijde wereld in. Ze wordt gekenmerkt door haar joie de vivre, eigenzinnigheid en enorme fascinatie voor 'de mens achter de mens'.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in