Waarom je wél moet nadenken over je uitvaart

Vorig jaar overleden in 2 maanden tijd allebei mijn oma’s. Het was voor het eerst dat ik van zo dichtbij betrokken was bij een uitvaart. Tuurlijk ben ik de afgelopen 40 jaar vaker geconfronteerd met verlies. Zo overleden een oom, een buurvrouw, wat kennissen, maar niet zo dichtbij dat ik actief betrokken was bij de uitvaart. Dan zit je gewoon in een crematorium en woon je een mooie dienst bij. Je hebt geen idee van de kosten. Daar kwam ik wel achter toen mijn oma’s dus overleden.

Keuzes

Als een dierbare overlijdt moet je allerlei keuzes maken. Wel of niet thuis opbaren? Een uitvaar van een half uur, een uur, of anderhalf uur? Welke kist kies je? Wat serveer je na de crematie of begrafenis? Welke bloemen komen op de kist? Welke kaart, zet je een advertentie in de krant? Als je er zo over praat dan heb je misschien wel een idee hoe je dat zelf zou wensen of hoe je dat zou doen als iemand dichtbij overlijdt. Maar heb je ook nagedacht over het kostenplaatje? Al die keuzes kosten geld! Veel geld zelfs.

Kosten

Tuurlijk wil je het liefst dat je oma thuis wordt opgebaard, in haar eigen, vertrouwde omgeving. Maar dat is veel duurder dan in een rouwcentrum. Kisten zijn er in allerlei soorten en maten. Uiteraard kun je voor een goedkope kist kiezen. Wist je dat de allergoedkoopste kist ook al zo’n €500 kost? En geloof me, die wil je dan liever niet. Je wil dan zo’n mooie witte bijvoorbeeld. Als het eenmaal echt zover is, wil je liever niet dat je moet nadenken over geld.

Waarom je wél moet nadenken over je uitvaart

Het zette me aan het denken. Als ik alles bij elkaar optel, moet je ongeveer rekenen op zo’n €10.000 voor een hele uitvaart met alles erop en eraan. Uiteraard kan dat ook iets goedkoper, door geen rouwkaarten te versturen, geen advertentie in de krant te doen, geen bloemen, gewoon een hele sobere, besloten uitvaart te kiezen. Alleen heb ik ervaren dat als iemand waar je veel om geeft overlijdt, je dat niet wil. Het is vaak iets waar je niet over wil nadenken. Niemand wil geconfronteerd worden met doodgaan. Niet van jezelf, niet van je kinderen, niet van je partner of iemand anders dichtbij. Helaas kunnen we er wel voor komen te staan. En dan kun je maar beter goed voorbereid zijn om de mogelijkheden en de kosten.

Voorlichten

Laat je goed voorlichten. Op deze website vind je bijvoorbeeld veel informatie, zodat je zelf de juiste keuze kunt maken. Bekijk het eens, reken voor de grap uit wat het zou kosten als jij een uitvaart moet organiseren en bedenk dan of je je daarvoor wilt verzekeren of zelf geld apart zet.

Hoe heb ik het geregeld?

Nieuwsgierig hoe ik het geregeld heb? Voor mezelf heb ik al jaren een uitvaartverzekering. Ik denk al iets van 20 jaar. Ooit geregeld toen ik op mezelf ging wonen. Ik betaal daar geloof ik iets van €44 per jaar voor. Daarmee kunnen mijn nabestaanden een eenvoudige uitvaart regelen. Wat ze verder nog willen, zullen ze zelf moeten bekostigen. Nou ja, ik heb natuurlijk wel iets op de bank staan. Voor Maik en de kinderen heb ik nog steeds niets geregeld. Dit jaar wil ik me daar toch eens in verdiepen en kijken hoe we dat gaan doen.

Heb jij hier al eens over nagedacht? Hoe regel jij dit?

Vorig artikelNiet te missen hotspots in Newcastle
Volgend artikelWoontrend 2017: Boho chic in wit en zilver
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Ik had al een verzekering toen ik ging studeren en toen Mart en ik gingen samenwonen heb ik hem toegevoegd aan mijn pakket. Zelfs Oliver is al drie jaar verzekerd (sinds z’n geboorte dus :))

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in