Wat zijn fitnesselastieken en wat kun je ermee?

noppies sportkledingSport jij graag thuis? Dan kunnen fitnesselastieken niet ontbreken in jouw collectie sportattributen. Fitnesselastieken zijn lichtgewicht, klein van formaat en je kunt er talloze, veelzijdige trainingen mee doen. In dit artikel lees je wat fitness elastieken precies zijn en wat je ermee kunt!

Lees ook: Thuis sporten als je weinig tijd hebt
Lees ook: Duurzame yoga musthaves

Fitnesselastieken: wat zijn het?

Fitnesselastieken worden ook wel weerstandsbanden of ‘resistance bands’ genoemd. Het zijn simpelweg elastische banden die worden gebruikt om spiercontractie mee te forceren. Aanvankelijk werden fitnesselastieken enkel gebruikt voor revalidatiedoeleinden, om spierkracht te herstellen. Nog steeds vervullen ze een belangrijke functie in het revalidatieproces van patiënten met spierbeschadigingen, maar inmiddels zijn ze ook niet meer weg te denken in de sportwereld. Met spierkracht kun je de banden vanuit allerlei verschillende sportieve houdingen oprekken. De weerstandskracht die daardoor ontstaat, stimuleert de spiergroei.

Fitnesselastieken zijn doorgaans platte, lusvormige banden in diverse diktes en weerstandssterktes. Zo kun je in een work-out variëren van lichte tot zware weerstand, en alles ertussenin. Voor een work-out in of om het huis, zijn fitnesselastieken ideaal. Ze zijn lichtgewicht, klein op te bergen en daardoor eenvoudig mee te nemen.

Soorten fitnesselastieken: wat kun je ermee?

Fitnessbanden zijn er niet alleen in diverse diktes en weerstandssterktes, maar ook in verschillende soorten: korte fitnesselastieken, lange fitnesselastieken en fitnesselastieken met handvatten. Elk met een andere functie.

  1. Korte, lusvormige fitnesselastieken: Deze fitnesselastieken worden veruit het meest gebruikt. Het zijn brede, lusvormige rubberen banden zonder handgrepen. De banden worden vaak per set verkocht met verschillende weerstandsniveaus. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het trainen van bil- en bovenbeenspieren.
  2. Lange, lusvormige fitnesselastieken: Deze fitnesselastieken zijn eveneens brede, lusvormige rubberen banden zonder handgrepen, in verschillende weerstandsniveaus. Echter zijn dit lange banden, waardoor ze geschikt zijn voor staande, zittende en liggende trainingen, om arm-, been- en buikspieren te trainen.
  3. Fitnesselastieken met handvatten: Deze fitnesselastieken bestaan uit elastische, doorgaans elastische of latex banden, met handgrepen. Met de handvatten kun je de fitnesselastieken zowel vastpakken als verankeren. Hierdoor kun je er met je gewicht aan hangen. Dit maakt de fitnesselastieken perfect voor work-outs voor het volledige lichaam.

Wat zijn fitnesselastieken en wat kun je ermee?

 

Vorig artikelDe woontrends van 2023: tips en inspiratie
Volgend artikelThuis sporten als je weinig tijd hebt
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in