Wijn en spijs tips: hoe kies je de juiste wijn bij je kerstdiner?

Kerst staat alweer voor de deur. Het feest waarbij tegenwoordig vooral het kerstdiner een grote rol speelt. En wat is er nou beter dan een kerstdiner met een goed glas wijn? Daarom een blog met tips en adviezen rondom wijn en het eten. Wijn en spijs tips: hoe kies je de juiste wijn bij je kerstdiner?

Waarom is een goede wijn-spijs combinatie belangrijk?

Als je de juiste wijn bij een gerecht drinkt, worden smaken van zowel het gerecht als de wijn versterkt, waardoor je dus extra kan genieten! Kies je een wijn die niet past bij een gerecht, worden bepaalde smaken overschaduwd, wat een gerecht negatief beïnvloedt.
Om een goede wijnspijs combinatie te vinden, dien je rekening te houden met een aantal aspecten. Zoals smaak, structuur, sauzen en bijgerechten. Om de juiste wijn te vinden, dien je de belangrijkste eigenschappen van het gerecht in de gaten te houden en te combineren. Hiervoor een aantal tips.

#1: houd rekening met textuur en smaak

Bij een kruidig gerecht met een vettige structuur adviseren we een wijn met dezelfde eigenschappen. Komen deze eigenschappen overeen, vullen ze elkaar aan en worden smaken versterkt. Denk aan botersaus met Chardonnay, beiden boterachtig.

Wijn spijs: Chardonnay, zoals Manoir Grignon, is heerlijk bij een visgerecht met botersaus.

#2: wijn met zuren of tannines met ‘vettig’

Wijnen met veel zuren of tannines gaan goed samen met ‘vettige’(gebakken of gedrituurde) gerechten. Er is echter één uitzondering: zure wijnen gaan niet goed met romige sauzen.

Wijn spijs: Sauvignon Blanc, zoals Manoir Grignon Sauvignon Blanc, is heerlijk bij gefrituurde gamba’s.

#3: wijn met een zoetje/kruid/alcohol/tannine met pittig en kruidig

Kies bij pittige/kruidige gerechten voor een wijn met veel suikers. Deze zorgen voor een goede balans tussen de smaken en blussen scherpe tonen af. Ook passen hier wijnen met veel alcohol, tannine of kruiden bij. Deze elementen zorgen ervoor dat de scherpe tonen worden versterkt.

Wijn spijs: Gewürztraminer, zoals Michel Léon Gewürztraminer, is heerlijk bij een vis- of vleesgerecht met Aziatische kruiden. 

#4: wijn met een zoetje met zoutig

Zoete wijnen gaan goed met zoute gerechten. Hierbij wordt het zoete van de wijn minder zoet en het zoute van het gerecht minder zout, waardoor je een mooie balans creëert.

Wijn spijs: zoetere Italiaanse wijn, zoals Corte Magna Negroamaro Sangiovese, is heerlijk bij verschillende soorten kazen.

#5: zoete wijn met zoet

Bij een zoet dessert adviseren we een wijn die net zo zoet (of zoeter) is als het dessert. Is de wijn minder zoet, kan de wijn slap overkomen. Een zoetere wijn versterkt de zoetheid van het dessert.

Wijn spijs: dessertwijn zoals Torres Moscatel Oro Floralis, is heerlijk bij crème karamel.

Welke wijn bij gourmet?

Als we aan Kerst denken, denken we vaak aan gourmet. Ook hierbij kun je een aantal heerlijke wijnen schenken. Gourmetgerechten zijn vaak verschillende vis- en/of vleessoorten. Dit maakt de keuze voor een perfecte wijn lastig. Aan de andere kant is het simpel; kies je voor een te lichte wijn, valt de smaak weg bij de smaken van de gerechten. Ga je voor een te zware wijn met veel tannine, houtlagering en bitters, overheersen bepaalde smaken, waardoor de gerechten niet lekkerder smaken. Wij adviseren een fruitige, klein beetje ronde rode wijn. Let erop dat de wijn niet meer dan 14% alcohol bevat. Eet je voornamelijk vis- en groentegerechten adviseren we een volle Chardonnay of een kruidige Pinot Gris.

Tip: wijn van de Merlot, zoals de Montgras Estate Merlot.

Welke wijn bij kalkoen?

Kerst en kalkoen gaan hand en hand. Kalkoen + wijn = perfect! Welke wijn bij kalkoen is afhankelijk van hoe de kalkoen is bereid. Over het algemeen past zowel een witte als rode wijn bij kalkoen. Kies je wit, ga dan voor een volle en rijke Chardonnay. Kies je rood, ga dan voor een fruitige en sappige Sangiovese met weinig tannines. Bij een stevig gevulde kalkoen past een stevigere wijn met veel fruit, zoals een Saint-Emillion. Ook een houtgerijpte Chardonnay is een goede keuze. Deze past overigens ook bij een gebraden en gebakken kalkoen. Zo ook een Pinot Noir. Gerookte kalkoen is uitgesproken en stevig. Dit vraagt dan ook om een stevige wijn, zoals Pinot Gris of houtgerijpte Chardonnay.

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen bij het kiezen van de juiste wijnen bij het kerstdiner. Om het je wat gemakkelijker te maken, vind je hier een mooie selectie kerstwijnen.

Vorig artikelDe roomdivider in je interieur: dáárom
Volgend artikel7 tips voor het optuigen van de kerstboom
Heleen Ravenhorst
Helaas is Heleen op 2 december 2018 overleden aan de gevolgen van longkanker. Wij laten de vele blogs die zij voor ons geschreven heeft voorlopig online staan. Heleen was moeder van 3 en een bonuszoon. Zij woonde op het mooie Goeree Overflakkee en werkte in de communicatie bij een baas. Ook was ze druk met haar eigen marketing & communicatiebedrijf Signaalgroen. Zij werd blij van de zon, het strand, een goed glas witte wijn, hardlopen, fietsen door mooi landschap en op vakantie gaan met de camper naar Spanje.

1 REACTIE

  1. Ik hou van wijn en kalkoen maar ik wist niet eerder welke wijn nou het best erbij paste.
    Maar ik heb nu wel een idee welke wijn ik moet nemen bij m’n kalkoen.
    Top dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in