Het wondermiddel vitamine D

Steeds vaker duiken er in de media artikelen op over het nu van vitamine D. Recent las ik bijvoorbeeld op nu.nl een artikel over een onderzoek naar de link tussen het regelmatig slikken van vitamine D en de mate waarin je verkouden wordt of griep krijgt. Daar blijkt dus wel degelijk een verband tussen te zijn.

Griep en verkoudheid

Het blijkt dat mensen die een laag vitamine D gehalte hebben en extra supplementen slikken, tot maarliefst 50% minder kans hebben op griep of verkoudheid. Bij wie het vitamine D gehalte hoog is, is het voordeel nog steeds 10% minder kans op verkoudheid. Nu vind ik verkouden zijn echt dikke vette ellende, ook voor de kinderen trouwens. Het betekent namelijk per definitie slecht nachten. Je hebt immers een dichte neus en een kop vol snot, waardoor je steeds wakker wordt. En dat hoesten… bah!

Het wondermiddel vitamine D

Al eerder doken er artikelen op in de media over het belang van het slikken van vitamine D, zeker in de herfst en de winter. In juni 2016 was er bijvoorbeeld ook een artikel te vinden op nu.nl, waarbij aangegeven wordt dat uit onderzoek blijkt dat veel mensen in de winter en herfst te weinig binnen krijgen. Nu heb ik altijd geleerd dat als je gezond en gevarieerd eet, het slikken van supplementen niet nodig zou zijn. Maar, deze artikelen zetten mij toch aan het denken. Stiekem ben ik wel een beetje benieuwd hoe het met mijn eigen vitamine gehalte is. Ik zou het eens moeten laten prikken bij de huisarts, maar ja, dat doe je dan weer niet… Het is trouwens ook heel goed voor je botopbouw, zeker handig als je in de groei bent of juist wat ouder wordt. Ik moet daar als 40 jarige toch ook aan gaan denken.

Waar zit vitamine D in?

Ik besloot eens uit te zoeken hoe je op een natuurlijke manier het vitamine D gehalte kunt verhogen. De belangrijkste bron voor vitamine D blijkt zonlicht. Tja, dat is schaars in de herfst en winter. En heel eerlijk, ik kom ook veel te weinig buiten als het koud is of regent. Qua voedingmiddelen zit vitamine D mondjesmaat in halvarine, vlees en een gekookt ei, en veel in zalm, tonijn, haring en makreel. Oke, dat eet ik wel regelmatig gelukkig, maar toch… Sterre is erg allergisch voor vis, dus zij krijgt het onvoldoende binnen. En we zijn deze winter best veel verkouden geweest allemaal. Misschien toch eens wat extra’s in gaan nemen?

Supplementen

Vitamine D haal je dus voor 2/3 uit zonlicht. Nu kan ik me wel heel fanatiek gaan voornemen om vaker (met de kinderen) naar buiten te gaan, maar ik weet gewoon dat dat niet werkt. Ik ben 9 van de 10 keer druk met kinderen halen en brengen, koken, werken en zeker in de winter heb ik geen zin om naar een speeltuin te gaan als de regen met bakken uit de hemel komt. Ik besloot dus om in de winter toch maar eens iets extra’s in te nemen.

Test

Ik kwam hiervoor terecht op de website van TakeDaily. Denk nu niet: oh de zoveelste aanbieder van vitamines, want TakeDaily heeft echt een bijzonder concept. Hier kun je namelijk een test doen om te kijken welke vitamines je nodig hebt. Deze test is ontwikkeld door diëtisten en voedingswetenschappers en gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Bij mij kwam daar dus inderdaad uit dat ik extra vitamine D zou kunnen slikken. Dus ik heb daar meteen een abonnement genomen voor de komende paar maanden. Ik wil echt even zorgen dat ik geen virusjes meer krijg! Het voordeel van een abonnement is, dat ik het niet kan vergeten te bestellen of kopen als het potje bijna leeg is. Het wordt gewoon op tijd thuis afgeleverd. Het past door de brievenbus en wordt bovendien geleverd in een hippe verpakking met een mooi kleurtje. Zo durf ik het dus ook in het zicht te laten slingeren. Ben jij ook benieuwd wat er bij jou uit de test komt? Doe ‘m dan snel, zodat je weet wat jouw lijf nodig heeft om je net even wat fitter te voelen en wat minder vaak verkouden te worden. Of misschien ben je wel zwanger of geef je borstvoeding. Ook dan is het verstandig om iets extra’s te nemen, je zult zien dat je je dan fitter voelt.

Abonnement

Het abonnement van TakeDaily werkt dus heel eenvoudig. Je krijgt per maand je nieuwe vitaminen van jouw keuze aangeleverd en je kunt elk moment weer opzeggen. Naar aanleiding van de test zijn de capsules helemaal precies afgestemd op jouw eigen situatie. Laat je trouwens niet afschrikken door de grootte, ze zijn echt gemakkelijk door te slikken. Ik ben namelijk helemaal geen held met grote capsules, maar ik ondervond geen problemen. Na je eigen bestelling kun je iemand anders een kortingscode van 50% cadeau doen. Handig voor bijvoorbeeld je moeder die al wat ouder wordt en wat extra’s kan gebruiken. Of je zwangere of borstvoedende vriendin. Die kunnen namelijk sowieso wel wat supplementen gebruiken.

Korting

Spreekt het concept van Take Daily jou ook zo aan? Neem dan net als ik een abonnement met gezonde vitamines. Ik mag mijn lezers een korting geven van €10 op je eerste bestelling met de code HIPENHOT10. Geldig tot en met 25 maart 2017.

Vorig artikelBixby, je eigen personal assistent op de nieuwe Samsung Galaxy S8
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #114
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. vitamin D is niet alleen belangrijk voor de verkoudheid, maar ook voor bloeddruk. Er is ook een studie die verband legt… ik heb met de eerste zw te hoog bloeddruk en met de tweede heb ik het laten prikken. Net aan de randje bevenen in Sept, dus echt te weinig om een winter zonder zon. Ik slikk wel vit D en probeer so veel in de zon te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in