Zeevonk

Zeevonk is een magisch natuurverschijnsel. De eerste keer dat ik er over hoorde was op de basisschool. Ik ben dichtbij het strand opgegroeid en een vriendinnetje was ‘s nachts door haar vader uit bed gehaald om naar de zeevonk in zee te gaan kijken. Ik heb dat altijd onthouden en wilde het graag ooit eens zien. Een bucketlist dingetje dus, net zoiets als het Noorderlicht (dat ik inmiddels ook heb kunnen afstrepen trouwens). Toch was het me nog nooit gelukt.

Wat is zeevonk?

Zeevonk is een soort plankton. Een minuscuul beestje dus eigenlijk, wat je met het blote oog niet kunt waarnemen. Het leeft in zee. In het voorjaar en de zomer kan dit plankton licht geven door beweging. Dit zorgt voor lichteffecten in de golven. Of als je met je voeten door de zee rent zie je de zee ook oplichten. Dit geeft een magisch effect, het is echt heel bijzonder om de zee zo te zien oplichten. Zeevonk is eigenlijk het noorderlicht van de zee.

Wanneer kun je zeevonk zien?

Of je zeevonk kunt zien is heel onvoorspelbaar, maar er zijn wel omstandigheden die de kans vergroten. Zo heb je heel warm weer nodig, rond de 30 graden. Het moet heel donker zijn (dus in de zomer rond 23.00 uur heb je pas een kans om het te zien) en het liefst is er zo min mogelijk omgevingslicht. Een volle maan kan dus ook al een spelbreker zijn. Verder moet het water ondiep zijn, dus het beste is het rond dat tijdstip dus eb (laag water) en redelijk windstil. Soms zie je zeevonk op het ene strand en is het op een ander strand niet te zien.

Zeevonk alert

Omdat het zo bijzonder, maar ook zo onvoorspelbaar, is er op social media een account met de naam @zeevonkalert. Je vindt dit account zowel op twitter, facebook als Instagram. Als iemand ergens zeevonk ziet, kan diegene dat doorgeven aan dit account en zij vermelden het dan. Zo hoef je niet voor niks naar het strand te rijden op dat late tijdstip. Je kunt ook de hashtag #zeevonk of #zeevonkalert in de gaten houden. Bovendien zie je via deze hashtags de mooiste foto’s!

25 juli 2018

De datum 25 juli 2018 gaat voor ons de boeken in als de bijzondere nacht waarop wij met ons gezin voor het eerst zeevonk zagen. Ik had gelezen dat de nacht ervoor ook zeevonk gezien was en de omstandigheden wederom goed waren. Daarom had ik de oudste 3 kinderen opgehouden en alleen Fee in bed gelegd. Rond half 11 werd het donker en haalden we Fee uit bed en gingen met de auto richting Scheveningen. Onderweg hield ik de twitteraccount en instagram in de gaten en las dat in Hoek van Holland zeevonk te zien was. We besloten dus ter plekke om onze koers te veranderen en naar Hoek van Holland te rijden.

Magisch!

Terwijl we aan kwamen rijden zag ik de zee in de verte al oplichten. De blauwe golven waren duidelijk te zien: ik wist meteen dat we niet voor niks kwamen. Dus geparkeerd, kinderen uit de auto en het strand op gerend. Het was nog best een stuk lopen door het lage water, maar de traktatie was groot: wat was het magisch mooi! Je kunt het niet goed op de foto’s vangen en ik was bovendien in de haast mijn spiegelreflexcamera vergeten, dus had alleen mijn iPhone bij me. Toch heb ik een paar keer de blauwe gloed op de foto kunnen zetten. Maar de beelden halen het niet bij de werkelijkheid. Het was zo bijzonder!

Rennen door de zeevonk

Ik en Lenthe trokken onze bikini’s meteen aan om de zee in te rennen. Door je beweging gaat de zee ook al oplichten, maar het beste zie je het in golven. Wij zagen blauwe zeevonk, maar je schijnt ook andere kleuren te kunnen zien, afhankelijk van het klimaat op dat moment.

Zeevonk fotograferen

Ik had dus alleen mijn iPhone bij me. Daarmee maakte ik deze foto’s. Niet zo spectaculair dus. Met je spiegelreflex en een lichtdoorlatende lens kun je het beter fotograferen. Zorg dat je ook een statief mee neemt. Door de langere sluitertijd krijg je anders bewogen foto’s en dat is zonde.

Wil jij het ook zien?

Wil jij ook een keer zeevonk spotten? De komende dagen (27 en 28 juli 2018) zijn de kansen om het te zien groot. Vooral vrijdag, omdat er dan ook een maansverduistering is en je dus een periode minimaal maanlicht ziet. Dan is het dus goed donker. Houd de twitteraccount in de gaten en zit in de startblokken. Mocht het gezien zijn, dan kun je meteen in de auto springen en naar het strand rijden. Neem zeker ook je kinderen mee, zo’n ervaring vergeten ze hun hele leven niet meer!

Vorig artikelJe kind op voetbal
Volgend artikelZo bespaar je nog meer op je energierekening
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in