Zo kom je van je neusdruppel verslaving af!

neusspray verslavingIk heb al een tijdje last van een neusdruppel verslaving. Heel vervelend, want je wordt dus enorm afhankelijk van neusspray en neusdruppels. Ze moeten standaard in mijn tas zitten en als ze bijna op zijn koop ik gelijk een paar nieuwe flesjes. Heb ik ze niet, dan raak ik in paniek. Echte verslaving-symptomen dus. Daar baalde ik van, dus ik ging op onderzoek uit. Inmiddels weet ik het: zo kom je van je neusgdruppelverslaving af@!

Zwangerschap

Hoe komt nou zo iets? In mijn geval begon het  tijdens mijn zwangerschap.  In juli bleek ik zwanger en door de hormonen zwol mijn neusslijmvlies op. Een heel normaal verschijnsel, maar uiteraard vervelend. Af en toe nam ik een spray kinderneusdruppels, vooral ‘s nachts, om te kunnen slapen. Toen was het nog onder controle.

Allergie

Nu heb ik ook de pech dat ik erg allergisch ben. Voor huisstofmijt en schimmels. Juist in het najaar en de winter, als het buiten vochtig is, zitten er veel schimmels. Hiervan krijg je ook een dichte neus. Hier heb ik normaal medicatie voor (Nasonex en soms Zytrex), maar deze medicatie mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap. De vervanger, Beclometason, hielp niet. Gevolg was een nog meer dichte neus.

Verkouden

Vervolgens werd ik ook nog eens heel erg verkouden. Toen ging het echt mis. De kinderneusdruppels hielpen niet meer dus ik ging over op Xylometazoline voor volwassenen. De verkoudheid bleef lang hangen en toen het eenmaal over was, bleef ik last houden van een dichte neus. En dus bleef ik druppelen.

Verslaving

Toen we 6 weken verder waren realiseerde ik me dat ik er verslaafd aan was geraakt. Ik probeerde af te kicken, maar dat was lastig. Het lukte bijna, toen ik weer verkouden werd. En toen was ik terug bij af.

Hoe kom je er vanaf?

Dus ik deed research naar manieren om er vanaf te komen. Sowieso vergt het wel discipline en doorzettingsvermogen, net zoals bij iedere verslaving. Er zijn eigenlijk 4 manieren. Ik zet ze voor je op een rij. Je kunt zelf kiezen wat jou het meeste aanspreekt.

1. Cold Turkey. Gewoon alle flesjes weg en 24-48 uur afzien. Het schijnt al na 24 uur beter te worden. Er zijn mensen die het kunnen, en je bent er op die manier het snelste vanaf.

2. Minderen in tijd. Eerst een dag bijhouden om de hoeveel uur je neusdruppels gebruikt, en dan iedere dag het aantal uren wat ophogen.

3. Minderen in hoeveelheid werkzame stof. Je koopt een flesje Xylometazoline en een flesje zoutspoeling en je gaat zelf een paar flesjes maken met steeds een beetje meer zoutspoeling en steeds een beetje minder van de Xylomtazoline. Elke dag gebruik je een beetje minder van de werkzame stof en zo went je neusslijmvlies langzaam aan minder gebruik. Op den duur kun je het af met alleen de zoutspoeling en ben je er vanaf.

4. In 1 neusgat druppelen. Zo heb je in ieder geval 1 neusgat dat nog lucht heeft. De andere zit dicht, maar met 1 neusgat open red je het misschien net. Als het ene neusgat is afgekickt, stop je en zal na 24-48 uur ook het andere neusgat open gaan.

De manier die voor mij werkte

De manier die mij er uiteindelijk vanaf heeft gebracht is nummer 2, minderen in tijd. Tegelijk gebruikte ik ook zoutoplossing tussendoor of Natriumcromogilicaat neusspray 40 mg, een anti-allergie spray (die ook mag tijdens de zwangerschap). Op de momenten dat ik normaal neusdruppels zou nemen, koos ik nu voor één van deze twee neussprays om de dag door te komen. En ik zocht afleiding als ik onrustig werd. Ik ging bijvoorbeeld even buiten wandelen of sporten, daarvan gaat mijn neus ook vaak al meer open. Langzaam aan lukte het me steeds vaker om alleen rond middernacht een beetje kinderneusdruppels te nemen. Vaak kon ik dit gewoon overslaan. Na een maand was ik definitief van mijn neusdruppelverslaving af. Hoera!

Nooit meer zover laten komen

Daarna heb ik het nooit meer zover laten komen. Ik heb alleen nog kinderneusdruppels in huis. Als ik verkouden ben, gebruik ik deze wel. Maar ik houd in de gaten dat ik ze niet langer dan 1 a 2 weken gebruik en zo min mogelijk. Liefst alleen voor de nacht. Dat werkt. Ik ben daarna nooit meer verslaafd geraakt aan de neusdruppels. Het is trouwens ook belangrijk om te zorgen dat je kindje niet verslaafd raakt aan neusdruppels. Een verkouden baby is heel vervelend, en neusdruppels kunnen goed helpen, maar gebruik ze nooit langer dan 1 week.

Jij kunt het ook!

Misschien denk je nu dat het jou nooit gaat lukken, maar als ik het kan, kan jij het ook! Kies een methode en probeer het gewoon. Het is zo fijn om er vanaf te zijn! Ik wens iedereen met een neusdruppel verslaving veel succes. Hoop dat je er vanaf komt. Als je je ervaringen wilt delen, laat dan je reactie achter!

Andere verslavingen?

Heb jij geen neusdruppeverslaving, maar een ander soort verslaving? Dat is natuurlijk ook heel erg vervelend! Blijf er niet mee lopen, maar zoek hulp. Als je het lastig vindt om een huisarts hiervoor te bezoeken of er met iemand over te praten, weet dan dat er ook online hulp is voor verslavingen.

verslaving neusdruppels

Volg ons!
Volg Hip & Hot Blogazine via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste tips voor ouders en kinderen!

facebook.com/hipenhotmagazine
twitter.com/hipenhot
instagram.com/hipenhot
pinterest.com/hipenhot

 

Vorig artikelGereedschap voor een klushuis
Volgend artikelVind de perfecte trouwjurk online
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in