Van kitten tot senior: aanpassing van de voeding aan de leeftijd van je kat

poesje procidaJe kat maakt veel verschillende fases door in zijn of haar leven. Om op te groeien van kleine, nieuwsgierige kitten naar stoere, avontuurlijke kat heeft tijd en energie nodig. En natuurlijk de juiste voeding, want door al die verschillende levensfases heeft je kat genoeg voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en groot en sterk te worden. In al deze fases heeft je kat verschillende behoeftes, zeker ook als het gaat om voeding en voedingsstoffen. Om te zorgen voor een gezonde kat moet je ervoor zorgen dat je tijdens al deze levensfases het juiste kattenvoer geeft. In deze blog lees je alles over kattenvoer. Kies je voor lekker vers vlees voor voor je kat of voer je toch liever lekkere brokjes?

Lees ook: Deze toffe poes maken je kinderen met oude kranten

Wat heeft je kitten nodig?

Kittens zitten nog volop in de groeifase. Ze hebben nog een lange weg te gaan voordat ze groot en sterk zijn. Daarom hebben ze voldoende voedingsstoffen nodig. Eiwitten zijn heel belangrijk voor het ontwikkelen van de spieren. Kittens hebben vaak energie voor tien, ze gaan op ontdekkingsreis en moeten alles zelf ervaren. Daarom hebben ze ook voldoende vet nodig en genoeg calorieën. Let ook op de hoeveelheid calcium en fosfor, dit hebben kittens nodig voor sterke botten en tanden. Kittens moeten meerdere kleine maaltijden per dag hebben. Geef ze niet te grote porties in één keer, dit is lastig voor hun darmpjes om te verwerken.

De juiste voeding voor de volwassen kat

Volwassen katten van 1 tot 7 jaar hebben nog steeds eiwitten nodig om hun spieren te onderhouden, maar niet meer zoveel als kittens. Volwassen katten zijn iets minder gevoelig voor voeding dan kittens. Ze hebben genoeg vet nodig om in hun energiebehoeften te kunnen voorzien, zodat ze lekker kunnen spelen en ontdekken. In tegenstelling tot kittens kunnen volwassen katten wel vezels gebruiken om te helpen met hun stoelgang. Kijk ook wat je kat lekker vindt en waar ze goed op reageert. Iedere kat is immers anders en wat de ene kat lekker vindt hoeft niet te werken voor een andere kat.

Het beste voor je senior kat

Oude katten hebben niet meer zoveel calorieën nodig, ze rusten wat meer en verbruiken minder energie dan de jonkies. Supplementen voor katten kunnen ook raadzaam zijn bij oudere katten. Soms hebben ze wat last van gezondheidsklachten en supplementen kunnen dan helpen om serieuze klachten te voorkomen. Stem het gebruik van supplementen altijd af op de gezondheid van je kat. En als je niet zeker weet wat je kat nodig heeft, kun je het beste de hulp van een dierenarts vragen.

Van kitten tot senior: aanpassing van de voeding aan de leeftijd van je kat

Vorig artikelTips voor Valencia
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #453
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in