11 boeken die je kunt gebruiken bij de seksuele voorlichting

boeken-over-seksuele-voorlichtingEens komt die vraag… Over de bloemetjes en de bijtjes, zeg maar. Hoe baby’s in je buik komen. Over veranderingen aan je lijf. Over menstruatie. Over sex. Ben jij daar op voorbereid? Weet je wat je gaat zeggen? Op welk moment? En wie? In deze blog bespreek ik 11 boeken die je kunt gebruiken bij de seksuele voorlichting.

Lees ook: Boeken voor kinderen die bang zijn als ze gaan slapen
Lees ook: Review: “Maar hoe dan?” seksuele voorlichting voor kinderen vanaf 5 jaar

Prentenboeken over seksuele voorlichting

Wij hebben thuis een aantal boeken over deze onderwerpen. De prentenboeken lazen we al voor vanaf dat onze kinderen heel klein waren. Ik kreeg er zelfs eentje van een vriendin als origineel kraamcadeau. Topidee! Ooit komen die vragen toch en dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Er bestaan genoeg leuke prentenboeken over seksualiteit die laagdrempelig zijn en al op jonge leeftijd geschikt zijn om voor te lezen.

Voorlezen over seksualiteit aan jonge kinderen

Ze hebben dan nog geen idee wat het betekent, voor hen is het gewoon een leuk boek. Net als alle andere boeken. Als er dan vervolgens een keer een vraag komt over baby’s, verwijs ik vaak naar dat boek. Dan zeg ik: “Weet je nog van meneer en mevrouw de Bruin? Zo gaat dat.” Of: “weet je nog dat boek “het ei van mama? Daar staat hoe papa’s en mama’s in elkaar passen. Zullen we het er even bij pakken?” Doordat ze het boek al kennen, begrijpen ze het een beetje beter, maar ze pakken het nog heel onschuldig op.

Seksuele voorlichting aan kinderen vanaf 8 jaar

Toen Sterre wat ouder werd, kreeg ze andere vragen. We hebben toen ook boekjes gekocht waar ze zelf in kan lezen. Dat deed ze tot haar elfde nog niet zoveel, maar het was in huis en ze wist waar ze lagen. Nu ze begint te puberen en haar lijf verandert, merk ik dat het voor haar anders wordt en ze meer wil weten. Nu praten wij er heel open over thuis, maar ik merk dat ze soms ook zo’n boekje pakt om er zelf in te lezen. Als puber wil je namelijk niet meer alles met je ouders delen.

11 boeken die je kunt gebruiken bij de seksuele voorlichting

Ben je benieuwd naar boeken die je kunt gebruiken bij de seksuele voorlichting? Ik zette er 11 op een rij die wij in huis hebben, dus ik kan ook echt iets zeggen over de kwaliteit ervan en welke het meest geschikt zijn. Onze favorieten zijn nummer 1, 2, 3 en 11. Deze boeken zijn grappig, informatief en aantrekkelijk voor kinderen om te lezen.

1. De grote race- Nicholas Allen Leeftijd vanaf 4 jaar

Dit boek gaat over Willie, die woont in meneer de Bruin en heel hard aan het trainen is voor de grote zwemwedstrijd. Die hij natuurlijk wint. Grappig boekje wat op een simpele manier uitlegt wat vrijen is en hoe het werkt met de zaadjes en de eitjes, zonder er al te diep op in te gaan.

de grote race

2. Het ei van mama- Babette Cole Leeftijd vanaf 5 jaar

Dit hilarische boek vertelt het verhaal van een vader en een moeder die allerlei vage verklaringen hebben als hun kinderen vragen waar baby’s vandaan komen. Ze verzinnen de meest gekke dingen. Uiteindelijk vertellen de kinderen maar zèlf waar ze vandaan komen. Onze kinderen vonden vooral het plaatje leuk waar staat: “hier zie je hoe papa’s en mama’s in elkaar passen”. Er staan allerlei gekke standjes afgebeeld: op een skateboard, hangend aan een ballon in de lucht, heel grappig. Daardoor haal je het echt uit de taboesfeer. Wij kregen nooit rare vragen van de kinderen, ze moesten gewoon erg lachen om dit boek (en wij ook).

het ei van mama

3. Seks en zo- Robie H. Harris Leeftijd 9-15 jaar

Dit boek is vooral geschikt om plaatjes te kijken en informatie vandaan te halen. Kinderen kunnen het zelf lezen of samen met hun ouders. Het gaat ook vooral over de puberteit en hoe je lijf verandert. Mij viel op dat hier thuis de meisjes ook erg geïnteresseerd zijn in wat er bij jongens verandert en vice versa.

seks en zo

4. Wat is seks?- Channah Zwiep Leeftijd 4-8 jaar

Een grappig boekje met wat aparte tekeningen (vind ik) maar wel goede informatie voor jonge kinderen die herkenbare vragen hebben.

wat is sex

5. Eerste infoboek seksuele voorlichting- Christiane Verdoux Leeftijd 7-9 jaar

Dit boek is vooral geschikt als de eerste echte vragen komen. Het is dus heel specifiek voor de leeftijd van 7-9 jaar. Aantrekkelijk qua tekeningen en kleuren en het gaat ook vooral over verliefd zijn en hoe het werkt met de bloemetjes en de bijtjes.

infoboek seksuele voorlichting

6. Ben jij ook op mij?- Sanderijn van der Doef Leeftijd 9-12 jaar

Je kunt je als tiener behoorlijk onzeker voelen als je voor het eerst verliefd bent en misschien wel verkering krijgt. Wat hoort daar allemaal bij, wil je dat, moet je dat? Hoe werkt het? Een informatief boek dat ook de gevoelens niet achterwege laat.

ben jij ook op mij

7. Kriebels in je buik- Siska Goeminne Leeftijd vanaf 4 jaar

Een boek voor jonge kinderen, dat vertelt over verliefd zijn en vrijen dat met leuke plaatjes verduidelijkt.

kriebels in je buik

8. Het Puberboek- Sanderijn van der Doef Leeftijd vanaf 11 jaar

Als je kind in de pubertijd komt en echte puberbuien krijgt, het lijf verandert en zichzelf af en toe niet meer begrijpt met al die tegenstrijdige gevoelens, is dit een hele goeie.

het puberboek

9. Het kleine piemelboek- Dan Hojer Leeftijd vanaf 9 jaar

De titel zegt het al: piemels zijn er in allerlei soorten en maten en als je twijfelt of die van jou wel normaal is, dan is dit boek een goeie tip. Ook leuk trouwens voor meisjes om eens in te kijken, zeker als ze geen broertjes hebben en dus weinig weten, maar wel veel willen weten…

het piemelboek

10. Het vrolijke vaginaboekje- Dan Hojer Leeftijd vanaf 9 jaar

Zowel geschikt voor jongens als meisjes, want ook vagina’s hebben overeenkomsten en verschillen. Meisjes die zich daar onzeker over voelen of jongens die willen weten hoe het werkt kunnen dit boekje inkijken. Ook handig om aan jongens te geven die op jongere leeftijd de neiging hebben om uit kinderlijke interesse plassers te bekijken. Je kunt ze dan uitleggen dat meisjes dat niet fijn vinden, maar je wel begrijpt dat ze willen weten hoe het er uit ziet en daar dit boekje voor is.

het vrolijke vagina boekje

11. Dus jij en mama hebben het gedaan?- Katharina von der Gahten Leeftijd vanaf 8 jaar

Heel handig naslagwerk voor kinderen, waarin zo ongeveer alle vragen die leven bij kinderen worden beantwoord. Persoonlijk vind ik 8 jaar (adviesleeftijd voor dit boek) nog best wel jong voor sommige vragen, dus ik zou het pas rond 10 jaar aanschaffen. De vragen zijn verzameld uit echte vragen die leven bij tieners en beantwoorden ook de lastige, waar je het misschien zelf moeilijk van vindt om over te praten met je kind. Must have!

dus jij en mama hebben het gedaan

Hoe doen jullie dat thuis met de seksuele voorlichting? Ik ben wel benieuwd!

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Boeken seksuele voorlichting
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelHou de zomer nog éventjes vast met een oversized wanddecoratie
Volgend artikelWe want more van de Telefoonhoesjestore
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

  1. Hoi Judith ik zoek een makkelijk leuk boek over seksuele voorlichting voor mijn meiden van 5 en 8. Welk boek zou je mij aanraden?
    Groetjes Yvonne

  2. Dank voor je blog Judith! Ik heb een aantal boeken besteld voor onze kinderen. Om zelf & voor te lezen (de oudste) en voor te lezen (de andere twee). Groet, Marianne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in