Review “Maar hoe dan?” Seksuele voorlichting vanaf 5 jaar

Review Maar hoe dan? Seksuele voorlichting vanaf 5 jaarIedereen met kinderen weet het, vroeg of laat komen de vragen. Nieuwsgierige kindervragen over hoe dat allemaal werkt als er kinderen gemaakt worden. Hoe komen ze in je buik? Hoe komen ze er uit? Maar niet alleen dat. Ze willen ook meer weten over verliefd zijn, diversiteit, vrijen, zwangerschap en alles daar omheen. Karin Middelburg (gynaecoloog) en Philippine van der Goes (coach) maakten daarom een voorleesboek met wat ze zelf misten: een eerlijk en divers boek over deze onderwerpen, mèt humor! In deze blog een review: “Maar hoe dan?” Seksuele voorlichting vanaf 5 jaar.

Lees ook: 11 boeken over seksuele voorlichting voor kinderen

Review “Maar hoe dan?” Seksuele voorlichting vanaf 5 jaar

De omslag ziet er vrolijk uit, felle kleuren en grappige tekeningen waardoor je meteen wel ziet wat de onderwerpen zijn die in het boek terugkomen: baby’s, vrijen, verliefdheid en alles daar omheen. Op de achterflap staat een plaatje van een meisje en een jongen met de verschillende geslachtsdelen en hoe dat er van binnen uit ziet. Ook daar wordt aandacht aan besteed. Gewoon zoals het is. Het boek ziet er zeker uit om te bekijken. De titel “Maar hoe dan?” vind ik vrij open. In deze review “Maar hoe dan?” Seksuele voorlichting vanaf 5 jaar ga ik ook iets vertellen over de inhoud. 

De inhoud van het boek

Het boek is opgedeeld in 6 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een bepaald onderwerp op zo’n manier, dat het eigenlijk vrij compleet is. Alles komt aan bod en ook op een eerlijke manier. Ja, verliefd zijn is leuk, maar er zijn ook altijd stomme dingen aan iemand. En meisjes kunnen ook op meisjes verliefd worden, net als jongens op jongens. Dat is helemaal niet gek. Zelfs liefdesverdriet wordt besproken. Er staan ook vragen bij de hoofdstukken, die het mogelijk maken om je kind dingen te vragen. Of opdrachten, zoals je eigen geslachtsdeel goed bekijken met een spiegel. En doltips, zoals zelf een plastuit maken. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Verliefd: wat voel ik nu?
  • Lichaam: anders of hetzelfde?
  • Vrijen: wat doen grote mensen?
  • Baby’s maken: hoe ontstaat een baby?
  • Zwangerschap & geboorte: wat gebeurt er in de buik?
  • Gezin: met wie woon jij samen? 

Wat vind ik van het boek?

Ik vind het boek een lekker no nonsens boek om over seksualiteit en alles daar omheen te bespreken. Het is mooi dat er geen zaken onbesproken blijven, zowel de positieve als minder positieve zaken rondom liefde, lijf en seks worden besproken. Gewoon zoals het is. Erg belangrijk vind ik ook dat het voor iedereen anders kan zijn. Met name oudere kinderen zullen door dit boek leren dat mensen verschillen in hoe ze er uit zien, maar ook in wat ze fijn vinden en dat daar dus geen regels voor zijn. Je hoeft je dus nergens voor te schamen als je denkt dat je anders bent dan wat je op televisie hoort of op internet leest. Dat maakt dit boek wel anders dan andere boeken over de seksuele voorlichting vind ik. 

Wat vinden de kinderen van het boek?

Uiteraard heb ik het boek van de week open en bloot op tafel gelegd, om de reacties te peilen. De oudste had er geen behoefte aan zei ze. Ik vroeg waar die haar info dan vandaan haalde, dat bleek internet te zijn. Als ze iets wil weten, zoekt ze het op. NO WAY dat ze dat aan ons gaat vragen 😉 Ondertussen luisterde ze natuurlijk wel goed mee toen de kleintjes er in zaten te bladeren. Mijn zoon van 11 ging stukjes lezen en heel veel lachen. Ik liet het maar een beetje, vermoedelijk pakt hij het er nog wel eens bij als we niet kijken. De jongste meiden vonden het allemaal interessant en hadden ook vragen. Ze vonden de doe opdrachten erg grappig en wilden het allemaal uitproberen. Ook stelden ze vragen aan mij en mijn man. Zo kwam er onder het avondeten een leuk gesprek op gang 🙂

Conclusie over “Maar hoe dan?”

Wat mij betreft is “Maar hoe dan?” een vrij compleet no nonsense boek om onderwerpen rondom seksualiteit te bespreken met je kind. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen samen met de ouders lezen, kinderen vanaf een jaar of 8 ook zelf als ze daar behoefte aan hebben. Op elke leeftijd zal je kind er andere dingen uit pakken. Ik denk dat kinderen op de middelbare school wel sneller het internet erbij pakken, dus op die leeftijd zou ik het minder snel adviseren. Het meeste weten ze dan al wel. Maar alle kinderen die de basisschoolleeftijd hebben zullen van dit boek veel kunnen leren en het met plezier inkijken. Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze review “Maar hoe dan?” Seksuele voorlichting vanaf 5 jaar.

Lees ook: Seksuele voorlichting voor pubers met deze docu

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #334
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #335
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in