Boeken voor kinderen die bang zijn als ze gaan slapen

Midden in de nachtIedere ouder heeft het wel eens meegemaakt: je brengt je kind naar bed en het blijft je roepen. Je kind hoort een gek geluid, denkt dat er spoken of monsters zijn of is gewoon bang in het donker. Het ene kind heeft er erger en vaker last van dan het andere kind. Ik heb zelf 4 kinderen en ze hebben het allemaal wel eens gehad. Toch is er één kind dat er wat dat betreft uitsprong. Mijn zoon had er gedurende lange tijd last van en wilde ook altijd de deur op een kier, het gordijn een beetje open en soms zelfs het licht aan. Zo kwam ik op het idee om wat boeken te verzamelen, die dit onderwerp bespreekbaar konden maken en hem mogelijk zouden kunnen helpen minder bang te zijn. In deze blog: Boeken voor kinderen die bang zijn als ze gaan slapen.

Lees ook: 11 boeken die je kunt gebruiken bij de seksuele voorlichting

Boeken voor kinderen die bang zijn als ze gaan slapen

Waarschijnlijk heb je zelf alle truien die je online kunt vinden al geprobeerd. Zo heb ik eens zelf monsterspray gemaakt, door een klein spuitbusje te vullen met water en wat druppeltjes parfum. Ik maakte er zelf een etiket voor waar ik “monsterspray” of “spokenspray” op schreef. Het hielp soms wel, maar vaak slechts tijdelijk. Als het nieuwe er af was, trapten ze er niet meer in. De deur op een kier of het licht aan was niet altijd handig, omdat de andere kinderen er last van hadden of hij zelf niet kon slapen vanwege het licht of lawaai van beneden. Door boeken voor te lezen met het onderwerp “bang zijn in het donker” of “bang zijn voor het slapen gaan” kwam er herkenning en konden we het er over hebben. Langzaam werd het toen minder. Deze boeken hebben wij thuis aangeschaft en zijn handig voor dit onderwerp:

Jan, de onderjebedkijkman (met hulpje)

Dit humoristische prentenboek Jan, de onderjebedkijkman (met hulpje) van Erik Nieuwenhuis is zowel herkenbaar als grappig. De tekeningen spreken kinderen aan, ze zien nog meer details dan je als volwassene ziet. Jan, de onderjebedkijkman wordt gebeld als kinderen enge geluiden horen in hun kamer en je durft zelf als ouder ook niet te kijken. Zo ook bij Gijs. Jan, de onderjebedkijkman heeft een hulpje en samen vangen ze het gevaarlijke geluidmakende ding onder het bed in een zak. Maar als ze de zak openen…. snapt Gijs opeens waar dat geluid vandaan kwam! Een erg leuk boek en zeker een aanrader, kan ook nog goed voor wat oudere kinderen, bijvoorbeeld vanaf 6 jaar.

Boeken voor kinderen die bang zijn als ze gaan slapen jan de onderjebedkijkman

Kikker is bang

Max Velthuis maakte een hele serie boeken over de populaire kikker. Ze zijn eigenlijk allemaal leuk, maar Kikker is bang past helemaal in dit thema. Kikker ligt in bed en is bang. Hij gaat naar Eend, maar daar is het ook niet pluis. Samen rennen ze naar varkentje, want die is nooit bang! Dit boek is vooral voor de wat jongere kinderen, kinderen ouder dan 7 vinden dit al snel wat kinderachtig.

Boeken voor kinderen die bang zijn als ze gaan slapen kikker is bang

Mats en de Moedmannetjes: bang in het donker

In Mats en de moedmannetjes: bang in het donker logeert Mats bij Lotte. Ze mogen ze samen op de rommelzolder slapen. Dat vinden ze hartstikke spannend en leuk, want de rommelzolder is een fijne speelplek. Als ze er eenmaal liggen, blijkt het in het donker toch veel enger dan overdag. Het lijkt wel of er monsters en spoken wonen… Gelukkig zijn er de moedmannetjes, en die helpen de kinderen om dapper te zijn en de spoken en monsters weg te jagen. Het boek heeft prachtige tekeningen die zeker zullen aanspreken en helemaal passen bij de sfeer van het boek. Vanaf 4 jaar is dit heel herkenbaar en ook zeker helpend voor kinderen die vaak bang zijn.

mats en de moedmannetjes bang in het donker

Dit is een boek vol monsters

Guido van Genechten is een meester in het bedenken van verhalen voor jonge kinderen. Ik vind al zijn boeken fantastisch en herkenbaar, zo ook deze. Heb je kinderen die bang zijn voor monsters, dan is dit op zeker je boek. Aan het einde krijgen kinderen een monsterdiploma. Dit boekje kun je al voorlezen voor kinderen vanaf een jaar of 2 a 3. Dit is een boek vol monsters is herkenbaar en leuk en sluit goed aan bij het thema bang zijn.

dit is een boek vol monsters

Spookje Spartacus

Ook Spookje Spartacus is van Guido van Genechten. Hierin gaat het over een spookje op de spookschool, die eigenlijk helemaal niet leuk vindt om mensen bang te maken. Uiteindelijk wordt het spookje verbannen van de spookschool en maakt de torenkamer heel gezellig. Het boek gaat over bij jezelf blijven en je niet anders voordoen dan je bent, maar tegelijk maakt het spoken ook minder eng.

spookje spartacus

(G)een spook onder mijn bed

Nogmaals Guido van Genechten: (G)een spook onder mijn bed. Dit boek vind ik zelf heel leuk om voor te lezen. Joachim ligt in bed en roept elke minuut zijn papa, omdat hij zeker weet dat er een spook is zijn kamer ligt. Eerst ligt ie onder z’n bed, dan komt het geluid uit de kast en ga zo maar door. Enorm herkenbaar voor zowel kinderen als ouders en  deze mag dan ook niet ontbreken in je boekenkast.

geen spook onder mijn bed

Bang Mannetje

Mathilda Stein schreef Bang Mannetje, een boek dat geschikt is voor kinderen die niet alleen bang zijn als ze gaan slapen, maar voor heel veel dingen bang zijn. Het bange mannetje uit dit boek blijkt eigenlijk heel dapper te zijn. Hij wil namelijk van zijn angst af komen, dus gaat hij op een lange tocht naar de Toverboom. Onderweg hoeft hij niet bang te zijn, en hij verslaat zijn angsten. Hij wordt door de Toverboom meteen gepromoveerd tot dapper mannetje en dat helpt hem. Heel leuk prentenboek voor angstige kinderen.

bang mannetje

Andere boeken

Heb jij thuis nou ook een boek dat past bij het thema bang zijn in het donker, angst voor spoken en monsters of niet kunnen slapen dat een mooie toevoeging zou zijn voor deze blog? Laat dan een reactie achter. Dan zetten we het boek erbij. Er zijn namelijk heel veel kinderen die moeite hebben om in slaap te vallen en veel ouders die regelmatig naar boven moeten als de kinderen in bed liggen, omdat ze roepen dat ze bang zijn. Boeken voor kinderen die bang zijn als ze gaan slapen zijn dus heel welkom!

Vorig artikelRedenen om een telefoonhoesje aan te schaffen
Volgend artikelZo neem je eenvoudig je telefoon mee met hardlopen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in