15+ buitenactiviteiten voor kinderen de winter

Yuren herfst portretKen je dat? Je wil net met een videocall starten en dan is er een kind dat je nodig heeft. Met thuisonderwijs aan de orde van de dag. Soms zet ik de kinderen voorafgaand op een scherm, zodat ik zeker weet dat ik niet gestoord wordt. Dat voelt alleen niet goed. Liever wil ik ze op zo’n moment naar buiten hebben, maar vrijwillig doen ze dit vaak niet. Gelukkig zijn er wel buitenactiviteiten die ongeveer een half uur duren en soms als challenge of wedstrijd verpakt zijn. Dit verhoogt de motivatie en maakt dat ze ook echt even bezig zijn. Ik heb een heleboel van dit soort opdrachten verzameld, doe er je voordeel mee. In deze blog: 15+ buitenactiviteiten voor kinderen in de winter.

Lees ook: De oplossing voor kinderen die zich vervelen

15+ buitenactiviteiten voor kinderen in de winter

Ik weet het, er bestaan echte buitenspeelkinderen. Die van mij zijn dat helaas niet. In de zomer wel hoor, dan genieten ze wel van het buitenspelen in de buurt met vriendjes en vriendinnetjes. Maar naar buiten als het koud is of miezert? Dan staan ze niet vooraan in de rij. Als ik ze naar buiten stuur zijn ze vaak binnen 10 minuten weer terug. Afgelopen week verzon ik een paar buitenactiviteiten. Die bleken succesvol. Ze waren minimaal een half uur bezig en zo kon ik even zelf wat werk verzetten. Ik besloot op Facebook te vragen of er nog meer ideeën waren en zo kon ik een hele lijst maken die ik hier met jullie ga delen.

Zwerfvuil opruimen

Overal zie je ze: mondkapjes en ander zwerfvuil op straat. Enorm milieuvervuilend en daarom heb ik 4 afvalgrijpers gekocht. Nu stuur ik ze af en toe met een afvalgrijper en een plastic zak naar buiten om mondkapjes en ander zwerfvuil op te ruimen. Daarna brengen we het naar de vuilcontainer. Als je hier een wedstrijdelement aan wil toevoegen, dan zijn er de volgende opties. Je kunt de zak wegen en met elkaar vergelijken, wie raapte het meeste op? Of je laat alles in 1 zak doen, weegt het, schrijft het op en kijkt of ze volgende week meer kunnen verzamelen, hun eigen record verbreken dus. Een perfecte activiteit voor in een blog over 15+ buitenactiviteiten voor kinderen in de winter!

15+ buitenactiviteiten voor kinderen in de herfst en winter afvalgrijper zwerfafval

Buiten meten

Deze week werkte Lenthe over meten en werd ze naar buiten gestuurd met en rolmaat (of centimeter). Ze kreeg de opdracht om 10 dingen te meten die ze buiten zag. Van alles moest ze de lengte, breedte en eventueel diepte te meten. Dit moest ze op een A4 schrijven. Yuren en Fee gingen ook mee en zo waren ze ruim een uur op pad in de omgeving van ons huis. Het was een hele leuke activiteit! Geef ze eventueel een clipboard mee om op te schrijven, want dat was hier het commentaar, dat dat op een rug te lastig ging. 

15+ buitenactiviteiten voor kinderen in de herfst en winter meten challenge buiten

Buitenbingo of outdoorbingo

Print een vel buitenbingo uit en laat kinderen de items op het bingovel zoeken in de wijk. Hebben ze iets gevonden, dan mogen ze het doorstrepen. Ter extra controle zou je ze een camera mee kunnen geven, zodat ze ook echt een foto moeten nemen. Ik heb een aantal leuke werkbladen gevonden om uit te printen:

Speurtocht/spoorzoekertje

Dit buitenspel is al eeuwenoud, maar blijft leuk. Je hebt er stoepkrijt voor nodig, verder niks. Het beste wordt het gespeeld in tweetallen of groepjes kinderen. Misschien willen de buurkindjes wel meedoen. Het ene tweetal of team gaat met stoepkrijt op zak een route uitzetten door de buurt. Dit doen ze door om de 5 meter een gekleurde pijl te schrijven. Na elke 4 pijlen schrijven ze een opdracht op de stoep. Bijvoorbeeld: zoek 3 steentjes. Of zoek een spinnetje. Hinkel heen en terug in de straat. Zoek 5 verschillende blaadjes en neem ze mee. Je kunt allerlei leuke opdrachten bedenken. Als ze terug zijn gaat het volgende tweetal de pijlen volgen en de opdrachten doen. Hebben ze alle opdrachten goed gedaan? Dan volgt er thee met iets lekkers. Eventueel kunnen ze het dan ook nog een keer andersom doen: dus het andere tweetal gaat dan de speurtocht uitzetten. 

Bingo met foto’s uit de wijk/geocaching

Een andere manier voor een speurtocht met wedstrijdelement is door zelf bijvoorbeeld 10 of meer plekken te fotograferen in de wijk en die foto’s uit te printen op een papier. Verstop bij een paar foto’s een leuk briefje of een andere verrassing. Bijvoorbeeld een zakje met snoepjes wat je ergens in een bosje verstopt, een paar stickers die je in een doosje achter een steen legt, wat gekleurde pennen bij de regenpijp enz. De kinderen gaan met het papier naar buiten en moeten alle foto’s zoeken. Vertel dat er bij sommige foto’s iets verstopt ligt. Kijk als ze weer thuis zijn of ze alles gevonden hebben. 

Bellen blazen

Een bellenblaas kost echt niks en gek genoeg vinden alle kinderen dit leuk, zelfs als ze al een jaar of 10 zijn. In de winter, als het onder het vriespunt is, kunnen de bellen bevriezen als je ze blaast. Dat maakt het extra leuk. Laat kinderen er zelf foto’s van maken, want het is heel mooi om te zien. Maar ook als het niet vriest is het leuk om met een bellenblaas te spelen. Zeker als je er opdrachten bij verzint. Opdrachten kunnen zijn:

  • Hoe lang kan jouw bel blijven zweven zonder dat hij de grond raakt? Gebruik een stopwatch en schrijf op. 
  • Kun jij bellen blazen met je handen?
  • Maak zelf een bellenblaas van een ijzerdraadje of takje en kijk of je hiermee kunt bellenblazen
  • Maak een theedoek nat. Blaas een bel en laat stuiteren op de strak gespannen doek. Lukt het jou om de bel meerdere keren te laten stuiteren? 
  • Doe wat voedingskleurstof in verschillende flesjes bellenblaas. Pak een wit vel. Laat de kinderen in de tuin om beurten verschillende kleuren bellen blazen en opvangen met het witte vel. Zo ontstaat bellenblaaskunst! 
  • Bellen kapot maken: het ene kind blaast bellen, de ander maakt ze kapot voor ze op de grond vallen. Lukt dat?

Verkoop cake of breng gratis langs

Laat de kinderen een lekkere cake bakken die ze op een mooie schaal zetten. Daarna gaan ze in de straat de deuren langs om deze te verkopen voor 50 cent of bijvoorbeeld gratis weg te geven om mensen een hart onder de riem te steken in deze tijd. Stel eventueel je buren op de hoogte dat je deze activiteit voor ze bedacht hebt, zodat ze er vanaf weten. 

Zoeken naar kriebeldiertjes

Geef je kind een jampotje mee en de opdracht om zoveel mogelijk verschillende kriebeldiertjes te vinden. Denk aan lieveheersbeestjes, slakken, zilvervisjes, pissebedden, spinnen, vliegjes, torretjes, enz. Als ze weer binnenkomen kunnen ze misschien op internet zoeken welke dieren ze gevonden hebben en wellicht zelfs een klein werkstukje over maken? Zo leren ze er ook nog iets van!

Heksensoep maken

Dit vinden vooral jonge kinderen erg leuk: heksensoep maken van water en allerlei dingen die ze kunnen vinden, zoals aarde, takjes, blaadjes, gras, enz. Geef ze een paar emmers mee, schepjes en pen en papier voor de wat oudere kinderen. Je wil daarvan namelijk ook het recept van de heksensoep weten straks. Zij moeten het recept dan ook opschrijven: hoeveel schepjes aarde gingen er in? Hoeveel water? Hoeveel blaadjes? 

Fietsen wassen

Kinderen houden van water, zelfs in de herfst en winter. En die fietsen, die kunnen eigenlijk best een grote schoonmaakbeurt gebruiken toch? Geef alle kinderen een schuursponsje, een emmer lauwwarm sop en zet of hun eigen fiets, of jouw fiets, klaar in de tuin. Poetsen maar! Als hij blinkt, hebben we een kop warme chocolademelk verdient met iets lekkers erbij. Met deze activiteit zijn ze lekker een poosje bezig en is er bovendien ook nog een schone fiets! Win-win!

Workout met dobbelstenen

Schrijf vooraf de cijfers 1-6 op een vel papier. Bedenk bij ieder cijfer een activiteit. Bijvoorbeeld:

  1. Ren de straat op en neer: 3 punten
  2. Hinkel van de ene streep naar de andere streep: 2 punten
  3. 20 keer touwtjes springen: 4 punten
  4. 5 keer opdrukken: 5 punten
  5. Op handen en voeten van streep naar streep: 2 punten
  6. Leg een touw op de grond en loop er overheen: 1 punt

Laat ze om beurten met een dobbelsteen gooien en welk nummer je gooit, die activiteit moet je doen. Doe je de activiteit goed, dan krijg je de punten die er achter staan. Tel na 10 beurten wie de meeste punten heeft. Dat is de winnaar.

Waterflessen kegelen

Dit spel is een variant op iets wat vaak in de zomer wordt gespeeld, maar nu heb je 6 lege plastic flessen nodig en een voetbal. Vul de flessen met water. Trek een lijn en ga er achter staan. Het ene kind gooit met de bal. Raak je een fles, dan loopt deze leeg. Het andere kind rent erheen en zet ‘m overeind. Nu wisselen ze van beurt. Als de flessen zo goed als leeg zijn, is het spel afgelopen. 

Mandela maken

Maak een mandala op het grasveld van dingen die je vindt in de natuur. Gebruik steentjes, takjes, kastanjes, dennenappels, blaadjes, grassprietjes, alles wat je kunt vinden in en om je tuin. Een opdracht die niet mag ontbreken in een lijst met 15+ buitenactiviteiten voor kinderen in de winter. Easypeasy!

natuurlijke mandala maken

Sommen maken met stoepkrijt

Geef je kind op zijn of haar niveau 20 sommen mee, die ze op de stoep moeten overschrijven met stoepkrijt en moeten uitrekenen. Als ze klaar zijn maken ze een foto met een telefoon en laten de antwoorden controleren door jou. 

Lees ook: Stoepkrijten voor opa’s en oma’s in coronatijd

Dictee met stoepkrijt

Dit kan natuurlijk ook met het dictee. Neem vooraf een filmpje op met bijvoorbeeld 10 woordjes en laat je kind dit meenemen naar buiten. Daar moeten alle woorden en misschien zelfs wel een zin op de stoep geschreven worden met stoepkrijt. Foto ervan maken en kijken of alles goed geschreven is. Niet? Dan terug naar buiten om de fouten te verbeteren en de foute woorden nog 3 keer over te schrijven!

4 kinderen stoepkrijten als verrassing voor opa en oma

Stenen verven en verspreiden

Laat de kinderen eerst stenen zoeken, of koop ze vooraf online. Het is extra leuk om ze een opdracht rondom een thema mee te geven. Bijvoorbeeld stenen verven in Valentijnsthema, of Paasthema, of sneeuwthema. Pas daar ook de kleuren verf op aan. Als de stenen klaar zijn en gedroogd, nemen de kinderen ze mee in een mandje en leggen ze op allerlei plekken deze stenen neer. Het zal een lach op de gezichten toveren van de buren!

Heb jij ook nog een leuk idee voor deze blog? Laat het dan weten in de reacties, dan voeg ik deze toe!

natuur mandala maken

Summary
Vorig artikelWaar let je op bij het kiezen van een abonnement?
Volgend artikelFidget Toys, waar zijn ze goed voor?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in