Het pepernotenspel voor jonge kinderen

gooien pepernotenspel Weekend. Sinterklaastijd. Regen en wind buiten. Dat vraagt om een spel. Zodat je deze zaterdag en zondag de kinderen weer even lekker bezig kunt houden. Met iets leuks, welteverstaan. Iets in het Sinterklaasthema en bovendien nog educatief ook. Wat wil je nog meer? Hier vind je het pepernotenspel voor jonge kinderen! De smaak te pakken? Kijk hier voor nog meer spelletjes met pepernoten.

Lees ook: Zo maak je een uitnodigend sinterklaashuis voor je kinderen

Pepernoten zelf bakken

Als je het echt goed aan wilt pakken, bak je natuurlijk voorafgaand aan dit spel zelf kruidnootjes. Desgewenst macrobiotisch verantwoord enzo, daar zijn recepten genoeg van op internet te vinden. Ik heb bijvoorbeeld zelf een heel lekker recept online staan met Havermout-Chocolade kruidnootjes en geloof me: die wil je! Of gewoon zo’n kant en klaar pak uit de supermarkt. Wat jij handig vindt. Kinderen vinden het sowieso leuk om pepernoten en kruidnootjes zelf te bakken, het is een leuke activiteit die een half uurtje ongeveer duurt. Perfect voor het weekend! Geen tijd voor? Koop dan deze doos met kleine zakjes kruidnootjes. Ik vind ze ideaal, want zo voorkom je dat je er van blijft eten 🙂 Er zitten 60 zakjes in, genoeg voor de hele sinterklaastijd.

Kruidnootjes losse uitdeel zakjes

Als de pepernoten in de oven staan…

Als de pepernoten in de oven staan, kun je alvast wat andere activiteiten rondom sinterklaas inplannen. Versier bijvoorbeeld met de kinderen samen het huis in sinterklaassfeer. Of lees dit leuke, ouderwetse sinterklaasboekje op rijm voor. Je kunt ook gekleurd papier en lege pakken en doosjes neerleggen, zodat de kinderen een sinterklaasknuttel kunnen maken. Haal de kruidnoten op tijd uit de oven, zodat ze niet verbranden. Laat ze even afkoelen voor je het pepernotenspel voor jonge kinderen kunt gaan spelen. Je schenkt wat limonade in, zet de kinderen aan tafel en dan begint eindelijk het spel.

Spelregels van het pepernotenspel voor jonge kinderen

Allereerst regel je een dobbelsteen. Wij hebben zelf altijd zo’n setje van 6 dobbelstenen in de kast staan (ook handig voor Yatzee), maar een grote dobbelsteen kan natuurlijk ook. Dit spel is namelijk een dobbelspel, waarbij kinderen vanaf ongeveer 3 jaar gaan leren tellen tot 6. Ook oudere kinderen vinden dit trouwens nog erg leuk hoor, pepernoten eten tijdens een spel is natuurlijk altijd feest. Ik bedacht daarom ook een moeilijkere variant met de tafels, zodat ik onze oudere kinderen wat extra kon uitdagen.

Hoe speel je het pepernotenspel?

Per kind heb je 21 kruidnootjes nodig. Plus een bakje om ze in te doen. Leg de kruidnootjes in de vorm van een piramide. Bovenin 1, daaronder 2, daaronder 3 kruidnoten tot je bij de 6 bent. Je hebt dus 6 rijen van kruidnootjes. Om beurten gooien de kinderen met de dobbelsteen. Ze tellen hoeveel ogen ze hebben gegooid. Daarna tellen ze welke regel net zoveel kruidnootjes heeft liggen. Die regel kruidnootjes mogen ze pakken en in hun bakje doen. Zijn alle kruidnootjes weg? Dan heb je gewonnen!

Het pepernoten spel met de tafels

Variant met de tafels: Sterre moest van mij een tafelsom met het getal dat ze gooide uitrekenen. Dus als ze 2 gooide, bedacht ik een som uit de tafel van 2, bijvoorbeeld 8 x 2. Bij een goed antwoord mocht ze de rij met 2 pas in haar bakje doen, bij een fout antwoord niet. Wil je het nog moeilijker maken, dan kun je er ook deelsommen bij betrekken. Voor oudere kinderen of zelfs puber is dat extra leuk en uitdagend.

Hoe lang duurt het pepernotenspel voor jonge kinderen?

Dit spel duurt ongeveer 15 minuten, wat precies goed is voor jonge kinderen. Heb je daarna nog meer zin in spelletjes? Print dan het Sinterklaas-raampjes dobbelspel uit en doe dit er achteraan. Check wel goed of de kinderen niet eerst even moeten uitrazen in de tuin om hun energie kwijt te raken. De Sinterklaastijd maakt van kinderen nou eenmaal drukke energiebommetjes 🙂

Veel speelplezier!

pepernotenspel

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Pepernotenspel
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikel7x kindercadeaus voor pakjesavond
Volgend artikelSssst, het is geheim ……
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in