De oplossing voor kinderen die zich vervelen

Kinderen vullen vrijetijdskaart inIedereen met kinderen kent het waarschijnlijk: in de vakanties en de weekenden waar je geen activiteiten gepland hebt, kunnen kinderen zich enorm vervelen. Hier in ieder geval wel. In de vakantie hangen ze wat rond, rennen achter elkaar aan (net zo lang tot er eentje huilt), vragen ze elk half uur of ze op een scherm mogen, gek word je er van! Dus verzon in een plan. Ik maakte een Vrijetijdskaart. Het bleek verrassend goed te werken. De oplossing voor kinderen die zich vervelen. In deze blog deel ik de Vrijetijdskaart, zodat je ‘m zelf ook kunt gebruiken.

Lees ook: Over spelen en vervelen
Lees ook: Vervelen

De oplossing voor kinderen die zich vervelen

De Vrijetijdskaart dus. Ik noem het de oplossing voor kinderen die zich vervelen, omdat het ze structuur biedt. De dag wordt in stukjes verdeeld, met elk een eigen activiteit. Welke activiteit, daar hebben de kinderen invloed op. Ze mogen zelf hun eigen planning invullen, waardoor ze het gevoel hebben het wel zelf te kunnen bepalen. Die eigen inbreng is belangrijk, anders gaan ze zich er tegen verzetten.

Tip: Boek “Ik verveel me nooit” met 250 coole spelletjes en knutseltips

Dagindeling

Ik maakte een document in Word van de hele dag. Ik verdeelde de dag hierbij in uren. Wij hebben thuis de afspraak dat de kinderen om 8 uur uit hun kamer mogen komen. Als ze eerder wakker zijn, moeten ze in bed nog wat lezen of op hun kamertje blijven spelen. De dag begint dus om 8 uur. Daarnaast moet iedereen om 20.00 uur weer op zijn kamer zijn. Fee ligt vaak wel iets eerder al op bed. Yuren en Sterre gaan zo vroeg nog niet slapen, maar ze moeten van ons wel naar boven. Soms mogen ze beneden nog iets op tv kijken, The Voice of Wie is de Mol ofzo. Maar door deze afspraak, hebben Maik en ik tenminste ook af en toe wat tijd samen in de avond.

Vrijetijdskaart ingevuld Yuren Vrijetijdskaart ingevuld Yuren

De Vrijetijdskaart, hoe werkt het?

De Vrijetijdskaart is dus een formulier met 12 uren van de dag die gevuld moeten worden. Ontbijt, lunch en avondeten allen er af. Nu duurt dat natuurlijk niet precies een uur, maar dat is dan tijd die ze mogen “lummelen”. Even samen kletsen, lachen, rennen. Onderaan staan allerlei ideeën voor activiteiten die ze kunnen kiezen. Hier kun je natuurlijk speelgoed bij zetten dat jullie thuis hebben. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld Knexx in huis of een poppenhuis. De activiteiten zijn dus naar eigen idee in te vullen. Wij hebben 1 uur schermtijd per dag, dus dat staat er ook tussen. Bij goed weer verplicht ik ze meestal om 1 keer buitenspelen te kiezen, als het de hele dag regent of ijskoud is doe ik dat niet.

Vrijetijdskaart ingevuld Sterre puberVrijetijdskaart ingevuld Fee

Invullen van de Vrijetijdskaart

‘s Morgens bij het ontbijt leg ik de Vrijetijdskaart uitgeprint bij hun plek op tafel. Met pen erbij. Ze mogen dan zelf gaan invullen wat ze gaan doen. Nieuw speelgoed zetten we erbij. Ze mogen allemaal 1 ding uitkiezen dat ze met mama of papa willen doen. Dat is meestal een spelletje. Ze overleggen ook om samen spelletjes te doen. Dan hoor ik Lenthe zeggen: Yuren, zullen we om 11 uur samen gaan pesten? (het kaartspelletje)

Het werkt!

Deze planning geeft de kinderen structuur. Ze hoeven alleen in de ochtend na te denken over de activiteiten die ze kiezen. Daarna staat de planning en hoeven ze niet meer na te denken. Hier werkt het heel goed. Ze kijken steeds wat er op de planning staat en voeren dat uit. Soms hebben ze iets nieuws ontdekt en zeggen ze: mama, dit moet er ook nog bij op de planning! Zo wordt de lijst om uit te kiezen steeds langer en zijn er meer mogelijkheden. Ze ontdekken ook nieuw speelgoed en leren van elkaar. “Oh, Lenthe heeft Kapla gekozen, dat is leuk! Ga ik morgen ook kiezen”.

Vrijetijdskaart downloaden

Denk je nu: goed idee, dit is inderdaad de oplossing voor kinderen die zich vervelen? Dan deel ik hier het document met je. Je kunt er zelf je eigen draai aan geven, je eigen lijst met speelgoed invullen. Maar dit is de basis. Ik hoop dat het de weekenden en de vakanties voor jou ook fijner maken. Gezellige dagen zonder ruzie en kinderen die verveeld zijn!

Yuren vrijetijdskaart invullen

Vorig artikelDe leukste beterschapskaarten voor kinderen
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #268
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in