5 leuke plaatsen die je kunt bezoeken op Koningsdag

© RVD - Foto Marcel VogelIk was altijd al ontzettend fan van Koninginnedag en van mij hoeft er dan ook niet zo veel veranderd te worden aan het concept: met een lekker zonnetje erbij, gezellige rommelmarkt, straatspelen, kermis en wat muzikaal vertier maak je mij al helemaal blij. Gelukkig laat koning Willem-Alexander veel bij het oude, alhoewel hij dit jaar een eigen draai heeft gegeven aan zijn eerste echte Koningsdag door maar naar één plaats toe te gaan: Dordrecht. Een van de vijf leukste plaatsen die ik ken om niet alleen op Koningsdag, maar ook daarna een bezoekje aan te brengen.

Koningsdag Dordrecht

Willem-Alexander als prins: de vele vertederende en ondeugende beelden van zijn jeugd kennen we wel. Of toch niet? ‘Hoffotograaf’ Vincent Mentzel had de koninklijke familie vaak voor zijn lens en dat leverde ontelbaar veel intieme en persoonlijke portretten op. Een selectie daaruit is vanaf 28 april te zien in het nieuwe museum Het Hof van Nederland in Dordrecht.

Foto Vincent Mentzel

Het is wel bekend dat koning Willem-Alexander fan is van varen en boten en alles wat daarmee te maken heeft. Ben jij ook zo’n waterfan, dan moet je bij een bezoek aan Amsterdam zeker naar het Scheepvaartmuseum gaan. Tot en met aanstaande zondag is dat dankzij de Nationale Museumweek zelfs gratis. In de nieuwe interactieve familietentoonstelling ‘Het leven aan boord’ ontdek je spelenderwijs alles over het leven op schepen door de eeuwen heen, van de VOC-tijd tot nu.

Het leven aan boord

Houd je net als ik van een echt traditionele Koningsdag, dan is een bezoek aan het eiland Marken (met een bootdienst vanuit Volendam bereikbaar) echt een aanrader. Nog steeds loopt de plaatselijke bevolking daar vaak in klederdracht en met Koningsdag heeft die een extra oranje tintje. Daarbij is ook de overige aankleding van een vertederende ouderwetserigheid, van ‘s morgens heel vroeg de reveille door de fanfare tot en met de kindervrijmarkt en het afsluitende optreden van de Kokosmakronen. Alles ademt hier nostalgie.

Koningsdag Marken - Foto Yvonne Koop

Over nostalgisch gesproken: nog steeds geniet ik (en mijn dochters met mij!) iedere kerstvakantie van de films over het leven van Sissi met Romy Schneider in de hoofdrol. Haar leven was geen sprookje, maar toch… In Paleis het Loo in Apeldoorn is t/m 27 september de tentoonstelling Sisi te zien, waar het leven van deze beroemde keizerin van alle kanten wordt belicht, met veel fraaie foto’s en jurken. Ook geweldig: de kinderen mogen er klimmen en klauteren in een heus speelpaleis.

Portret - Winterhalter

De hofstad Den Haag tenslotte mag niet aan deze top-5 ontbreken. Laatst was ik er voor een gratis lunchconcert met aansluitend een wandeling door de vele hofjes die Den Haag rijk is, heerlijk. Maar wil je liever shoppen, dan is daar zelfs een koninklijke route voor. Wist je trouwens dat koning Willem-Alexander en zijn gezin binnenkort van Wassenaar naar Den Haag gaan verhuizen, naar Huis ten Bosch? In Madurodam is daar een mini-versie van te zien, een leuk uitstapje met de kids!

Huis ten Bosch

 

Vorig artikelKoninklijke Boeken!
Volgend artikelVandaag is … blauw!
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in