Dit doe je met overgebleven pepernoten!

pepernoottaartSinterklaas is terug naar Spanje, maar ik durf te wedden dat jij nog een halve zak pepernoten in de kast hebt liggen. Die kun je uiteraard langzaam op eten. Of snel. Of gewoon gebruiken om uit te snaaien de komende weken. Maar dan ga je je schuldig voelen en het is natuurlijk ook niet echt meer passend bij de kerstsfeer die nu voor de deur staat. Laten liggen tot volgend jaar is een absolute no go, die zijn echt niet meer lekker. Daarom deze blog met tips: Dit doe je met overgebleven pepernoten!

Dit doe je met overgebleven pepernoten

De afgelopen jaren at ik ze zelf langzaam op. Niet heel handig, in een decembermaand die toch al in het teken van veel eten en drinken staat. Blijft allemaal op je heupen hangen, ook al sport je nog zoveel. Daarom kun je beter de overgebleven pepernoten verwerken in je dagelijkse gebruik. Het is namelijk te gebruiken bij allerlei recepten die je normaal ook zou maken.

Hier 7 tips om te doen met overgebleven pepernoten

     1. Binnenkort trek in een (herten)biefstukje? Maak een sausje van een beetje witte port, vleesfond en… pepernoten! Heerlijk winters!
     2. Verkruimel de pepernoten en gebruik het als broodbeleg. Net zo lekker als speculoos en zeker ook favoriet bij de kinderen. Doe er een beetje boter onder, zodat het er niet af valt. Je kunt ze trouwens ook heel laten en de boterham mee beleggen. Een echte traktatie voor de kinderen!
     3. Verwerk de pepernoten in een kwarktaart, appeltaart of cheesecake door de kruidnootjes te gebruiken als bodem. Normaal zou je dat met biscuitjes doen, maar die hoef je dan niet te kopen. Met pepernoten is het net zo lekker.
     4. Maak nog 1 x een overheerlijke pepernotentaart om afscheid te nemen van de Sinterklaastijd. Nodig wat vrienden of familie uit voor de koffie op zondagochtend en serveer deze geweldige taart.
     5. Maak een mooie Sinterklaaskrans voor volgend jaar op de deur. Gebruik alles wat je over hebt aan snoepgoed en verwerk het in de krans. Dat kan eenvoudig door een krans van stevig karton te knippen. Hier plak je met lijm de pepernoten op. Verwerk er hier en daar een zelfgeknutselde mijter of staf in die je eventueel lamineert, zodat de krans ook buiten kan hangen.
     6. Gooi kruidnootjes door een smoothie met pompoenpuree (kook een pompoen een kwartiertje en pureer met de staafmixer), banaan, havermout en amandelmelk. Serieus lekker!
     7. Tot slot tip ik het boek “maak van de noot een deugd” met pagina’s vol kruidnootjes recepten. De ene nog origineler dan de andere. Hier vind je inspiratie genoeg!

    maak van de noot een deugd boekjeBonustip

    Deze tip kreeg ik van een lezer en wil ik graag met jullie delen. Zij verkruimelde de pepernoten in de keukenmachine en vermengde ze met roomkaas en kleine stukjes witte chocolade. Daarna draaide ze er bolletjes van en zette ze in de koelkast. Even koud laten worden en hoppa, een heerlijke lekkernij!

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #46
Volgend artikel10 x kerstcadeaus bij Prikkeltje
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in