6 tips voor de kinderboekenweek 2015

per ongelukt Vandaag gaat de kinderboekenweek van start met als thema “Raar maar waar”: Natuur, Wetenschap en Techniek. Kinderen worden met dit thema gestimuleerd om op onderzoek uit te gaan, uitvinden hoe dingen in elkaar zitten. Dit thema sluit natuurlijk nauw aan bij hoe kinderen in elkaar zitten, zij hebben een natuurlijke drijfveer om te willen weten hoe de wereld in elkaar zit. Een thema dat dicht ligt bij de kinderen zelf, dus.

Het is leuk (en goed) om thuis ook aandacht te schenken aan de kinderboekenweek. Zo laat je als ouders merken dat je lezen belangrijk vindt. Maar wat kun je er nu thuis aan doen?

kinderboekenweek raar maar waar

Ik heb 6 tips voor je ter inspiratie:

  1. Koop een boek met de kinderen. Ga naar een boekwinkel en laat ze zelf een mooi boek kiezen. Je krijgt dan gratis het kinderboekenweekgeschenk “Per Ongelukt” van Simon van der Geest erbij.
  2. Maak een Kinderboekenweek-tafel. Leg een mooi kleedje over een tafel, de vensterbank of een kist. Zet er boeken en spullen op rondom het thema “raar, maar waar”.
  3. Doe op woensdagmiddag of in het weekend proefjes met de kinderen. Dit kan bijvoorbeeld met het boek Proefjes, wat je aanschaft en meteen op de thema-tafel kunt zetten. Of gebruik de website Proefjes.nl om leuke proefjes te vinden en met de kinderen te doen. Laat ze helpen bij het voorbereidingsproces (spullen bij elkaar zoeken of kopen die je nodig hebt)
  4. Laat de kinderen zelf een boekje maken. Bijvoorbeeld met zelfverzonnen proefjes, passend bij het thema, maar het kan ook een verhalenboek of prentenboek (voor de kleintjes) zijn. Bij de kleinere kinderen kun je er dan zelf de zinnen bij schrijven die bij de tekeningen horen.
  5. Als je de seizoensboom hebt, kun je de kinderen mini-boekjes laten maken met een touwtje er aan. Zorg voor gekleurd papier, vooral goud en zilver vinden ze erg leuk. Je kunt ook aluminiumfolie neerleggen om de boekjes mee te versieren. Tip: bewaar ze voor volgend jaar.
  6. Lees een hoofdstuk voor uit een van de bekroonde boeken of de themaboeken, maar dek de voorzijde van het boek af. Laat kinderen zelf de voorkant ontwerpen. Leg vooraf een wit vel papier en tekenspullen klaar: stiften, potloden, vetkrijtjes, verf enz. (passend bij de leeftijd van je kindje)

Heb jij nog leuke tips voor de kinderboekenweek? Laat ze achter bij de reacties!

proefjes.nl screendump

Vorig artikel7 x hoe overleef je het ochtendritueel met kinderen
Volgend artikelThe best of Pinterest: herfst 2015
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in