7 x hoe overleef je het ochtendritueel met kinderen

ontbijt farmcamps mariekerkeDe wekker gaat. Zes dribbelende voetjes komen de trap af. Ik rek me uit en schuif de baby, die naast me ligt, wat verder opzij. Helaas, ze wordt wakker van deze activiteit aan haar warme lijfje. Ik kan er nog niet uit. Eerst voeden. Ondertussen hoor ik beneden de kinderen ruzie maken. De één gilt nog harder dan de ander. Maik stapt uit bed om te gaan douchen. We hebben nog anderhalf uur om iedereen school klaar te maken. Daar gaan we!

Herkenbaar? Met deze tips overleef je het ochtendritueel met 4 kinderen:

 1. Sta een half uur eerder op dan dat je kinderen (meestal) wakker worden.
 2. Leg aan tafel een kleurplaat of andere activiteit klaar voor als ze toch eerder dan jij beneden zijn.
 3. Leg de avond van te voren de kleren aan die de kinderen aan moeten de volgende dag en spreek met ze af dat ze niet naar beneden gaan voor deze aan zijn.
 4. Vul de pakjes “drink in a box” de avond van te voren met drinken en zorg dat ze dit zo kunnen pakken. Kinderen die wakker worden hebben altijd dorst.
 5. Maak de lunchpakketjes voor mee naar school de avond vooraf alvast klaar en zet ze in de koelkast.
 6. Zet een kookwekker neer zodat de kinderen inzicht hebben in de tijd die ze nog hebben om hun ontbijt op te hebben.
 7. Laat de kinderen de avond van te voren kiezen wat ze de volgende ochtend voor ontbijt willen of als broodbeleg. Zo kun jij alles alvast klaar zetten en zijn gaat er ‘s morgens geen tijd verloren.

Heb jij ook nog tips om het ochtendritueel smoothly te laten verlopen? Laat je tip achter bij de reacties of op Facebook!

back to school 2015

Vorig artikelKledingdiscussies met kinderen
Volgend artikel6 tips voor de kinderboekenweek 2015
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

 1. Hier mogen ze (2xnet 6jr) vanaf 7u van hun kamer. Inmiddels weten ze wanneer dat is op de klok (eerder via zo’n slaapschaapje die zn ogen open deed als zij ook eruit mochten).

  Kleren indd aan voordat je naar beneden gaat. Beneden is het spelen of tafel dekken. Televisie kijken mag op zaterdagochtend. Dat laatste vinden ze de laatste tijd helemaal geweldig en is eigenlijk door henzelf in het leven geroepen. Ze maken er soms een sport van door alles op elkaar te stapelen/bij kleur sorteren of wat dan ook.

  Het laatste kwartier blijft altijd vrij killing. Het moeten door-eten, ik hun haar, tanden poetsen, schoenen aan, jas aan, tas mee…ook al hebben we een pijltje bij wanneer we weggaan en weten ze wanneer ze alles afgerond moeten hebben, hierin blijven het kinderen 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in