7 manieren om piano te leren spelen

geverfde muur pianoVorig jaar kochten wij een piano. Piano spelen is altijd een droom van mij geweest. Mijn ouders hadden nooit een plek voor een piano, dus het is er niet van gekomen. Ik leerde wel blokfluit spelen, maar daar bleef het bij. Zelf had ik ook steeds geen plek voor een piano, maar toen we verhuisden naar een grotere woning besloten we een piano aan te schaffen. We hebben nog steeds geen spijt van deze beslissing! Inmiddels kunnen Lenthe en ik aardig wat liedjes spelen op de piano. In deze blog ga ik vertellen over 7 manieren om piano te leren spelen.

Lees ook: kerstliedjes om op de gitaar te spelen

7 manieren om piano te leren spelen

Piana leren spelen is leuk. Een piano is een prachtig instrument. Het ziet er altijd heel moeilijk uit, maar het is minder lastig dan je denkt. Je moet alleen even weten hoe het moet. Met name de stand van je vingers is belangrijk, en je moet natuurlijk noten leren lezen. Zo maakte ik in het begin de fout door mijn vingers niet op de toetsen te houden, maar dat moet dus wel. Er zijn allerlei manieren

keuken en piano in kerstsfeer in huis

Simply Piano

Wij zijn begonnen met de aanschaf van een app: Simply piano. Er is een gratis periode dat je er gebruik van kunt maken, om te kijken of het wat voor jou of je kinderen is. Daarna moet je een jaarabonnement nemen. Dat kost €7,99 per maand. De app neemt de kinderen helemaal mee in het proces van pianospelen: noten lezen, hoe je vingers moet houden, alles komt voorbij. Onze kinderen vonden het erg leuk, mede omdat het op de iPad is. Na verloop van tijd kunnen ze al echt een paar liedjes spelen. Het kost wel wat, maar het is nog altijd goedkoper dan een pianoleraar. De app is verkrijgbaar voor zowel Apple als Android.

Simply Piano

PianolesvanRene.nl

PianolesvanRene.nl is een online cursus waarbij je in 12 weken je favoriete liedjes leert spelen. Bij deze cursus leer je geen noten, maar je hebt wel snel resultaat. Renee is al 25 jaar fulltime pianoleraar en maakte deze cursus voor iedereen die niet kan beschikken over een pianoleraar of vanwege de corana een nieuwe hobby zoekt om thuis te doen. Je hoeft bij deze cursus geen muziekles gehad te hebben of noten te kunnen lezen, want je leert de liedjes op basis van voorspelen en naspelen. Het gaat stap voor stap en je boekt snel resultaat, mits je natuurlijk elke dag even oefent. Dat hoeft niet lang, een kwartier is al genoeg. Het voordeel van zo’n online programma is natuurlijk dat je het kunt aanzetten wanneer jij wil en in jouw eigen tempo. De prijs is €249, maar dit is wel het meest complete online programma, te gebruiken voor het hele gezin.

piano spelen kerst 2019

Pianoles

Pianoles is natuurlijk ook een prima manier om piano te leren spelen. Er zijn pianoleraren die aan huis komen en er zijn pianolessen op locatie. Over het algemeen is les in een klein groepje goedkoper dan privéles aan huis. Lenthe hebben wij dit jaar ook op pianoles gedaan. We zijn verrast wat ze in korte tijd al kan. Ik leer het wekelijks weer van haar, dus zo gaan we mooi gelijk op. Een goeie pianoleraar of lerares kun je vast online vinden, via Google als je zoekt op “pianoles” en dan je woonplaats. Het nadeel van pianoles thuis of op locatie is dat het vaak best prijzig is. Bovendien moet je op een vaste tijd, Lenthe moet bijvoorbeeld elke donderdagmiddag daarheen gebracht worden. Wat ik er leuk aan vind is dat ze aansluiten bij de tijd van het jaar. Met sinterklaas leerde ze een sinterklaasliedje, met kerst een kerstliedje. Zo gezellig als ze dat dan thuis aan het oefenen is.

muurtje piano green

PianoPro

PianoPro is ook een online programma. Bij dit programma leer je piano spelen op basis van akkoorden. Je leert 4 akkoorden, waarmee je maarliefst tientallen bekende liedjes leert spelen. Het programma bevat 22 lesweken en werkt met ebooks en video’s die je thuisgestuurd krijgt. Steven Pruis is de maker van dit programma en heeft al een heleboel bekende Nederlanders leren spelen. Je kunt deze cursus ook in termijnen doen. De prijs is €149

lenthe piano jas aan

Via Youtube

Wat ik in het begin deed, was via Youtube nummers instuderen. Je kunt gewoon een liedje opzoeken, bijvoorbeeld “Yesterday” van de Beatles of “For Elise”. Ik bekeek dan een filmpje en zette het steeds stop om te oefenen, spoelde weer terug, probeerde nog eens, net zo lang tot in een stukje er in had zitten. Elke dag deed ik een stukje erbij en zo leerde ik uiteindelijk alles spelen, met twee handen. Deze manier is gratis, maar wel een stuk omslachtiger en ook lastiger. Ik werd af en toe gek van steeds terugspoelen en weer proberen. Deze mensen spelen gewoon door natuurlijk, dus soms gaat dat wel heel snel.

student hotel piano

Piano Starters Pakket

Nog een andere manier om piano te leren spelen is met het Piano Starters Pakket. Ebooks, instructievideo’s en mailsupport zorgen ervoor dat jij de basis van het pianospelen onder de knie krijgt. Ook dit programma is van Steven Pruis, net als Piano Pro. De prijs is €197 en daarvoor krijg je de hele basis om te leren pianospelen thuisgestuurd. Het is te gebruiken voor het hele gezin.

7 manieren om piano te leren spelen

Leren van een bekende

De laatste optie is dat je piano leert spelen van een bekende. Ik heb bijvoorbeeld een buurvrouw die me af en toe op weg kan helpen. Maar ook kinderen onderling leren snel van  elkaar. Soms wordt er ook op school pianoles gegeven waar je kind dat kan oppikken. Het voordeel is dat dit natuurlijk gratis is, maar het nadeel is dat er geen lijn in zit. Deze optie kan ik dus het minst adviseren.

piano wit

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #306
Volgend artikelHeel veel populair speelgoed met Black Friday korting!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in