Waar moet je aan denken als je kind op paardrijden wil

Ik heb zelf helemaal niks met paardrijden, maar bij Lenthe in de klas is het hot en dus kwam ze recent thuis met het verhaal dat ze op paardrijden wilde. Nu ben ik zo’n moeder die niet meteen nee zegt, maar eerst de mogelijkheden gaat onderzoeken. Wat kost het, waar kan het, wat heb je nodig, hoe oud moet je zijn, dat soort dingen. Waar moet je aan denken als je kind op paardrijden wil? Mijn bevindingen zal ik met jullie delen in deze blog, want er zijn vast meer meisjes die op paardrijden willen.

Vanaf welke leeftijd kun je op paardrijles?

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar de minimumleeftijd voor paardrijles wordt gesteld op 6 jaar. Er zijn ook paardrijscholen die een minimumleeftijd hanteren van 8 jaar. Dat heeft met 2 dingen te maken. Ten eerste moeten kinderen een leeftijd hebben waarop ze goed kunnen luisteren en instructies kunnen opvolgen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de veiligheid. Ten tweede schijnt het niet zo goed te zijn voor de heupjes van jonge kinderen om te vroeg met paardrijden beginnen.

Wat kost paardrijden?

Paardrijden is geen goedkope sport. Voor 3 maanden betaal je al snel €150, wil je een privéles dan kost dat vaak wel €30 voor een half uurtje. En dan heb ik het nog niet over de paardrij outfit die je moet aanschaffen. Ook moet je meestal lid worden van de vereniging.

Wat heb je nodig voor je eerste paardrijles?

Gelukkig hoef je niet meteen alle spullen voor de ruitersport aan te schaffen. De meeste maneges hebben voor kinderen wel een cap en paardrijlaarzen te leen. Qua kleding is een fijn zittende broek en niet te wijde trui het fijnst. Of natuurlijk een echte paardrijbroek. Het is belangrijk om een strakke trui aan te trekken, zodat de instructeur kan zien of je kind in de juiste houding op het paard zit. Daarnaast kunnen paarden schrikken van fladderende kledingstukken als sjaals enzo, dus laat die thuis. Doe ook geen sieraden aan.

Cap en paardrijlaarzen

Een cap is wel een echte must voor de veiligheid. Deze moet precies passer en heeft een kinband met veiligheidssluiting. Laat je goed informeren voor je deze zelf aanschaft. Voor de eerste les zijn stevige, hoge schoenen met een sterke, doorlopende zool met niet teveel profiel en een kleine hak voldoende. Stap nooit met sportschoenen of gympjes op een paard! Als je kind het paardrijden na de proeflessen leuk vindt en ermee door wil gaan, kun je via MHS Ruitersport alle kleding aanschaffen.

Waar kun je paardrijlessen volgen?

Om uit te zoeken waar bij jou in de buurt paardrijlessen gegeven worden kun je google raadplegen. Als je zoekt op manege of paardrijles kind en de plaats waar je woont of een plaats in de buurt, dan komen er vaak genoeg opties naar boven.

Een eigen paard

Mocht je kind een echt paardenkind worden, dan wil het op den duur misschien een eigen paard of een verzorgpaard. Als het zover komt, krijg je natuurlijk te maken met nog veel meer spullen die je moet aanschaffen. Je kunt dan denken aan een zadel, hoofdstel, bitten, poetspullen, borstels, vliegdekens ter bescherming van insecten en nog veel meer. Maar goed, zover is het voorlopig nog niet, eerst die eerste rijles maar!

Vorig artikelEerste skivakantie: leukste skigebieden voor kinderen
Volgend artikelEnkellaarzen, waar draag je die bij?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in