Activiteiten Moppereend, het prentenboek van het jaar 2020

activiteiten moppereend boek met knuffeltjeActiviteiten Moppereend, het prentenboek van het jaar 2020. Jonge kinderen kennen het allemaal, soms zijn ze gewoon ineens heel erg mopperig. Soms weten ze niet eens waarom. Dat heeft Moppereend ook. Daarom is het prentenboek Moppereend zo ontzettend leuk voor kinderen. De emoties zijn heel herkenbaar, waardoor het enorm aanspreekt bij kleuters. De tekeningen zijn leuk en er zijn talloze mogelijkheden om hier activiteiten omheen te verzinnen voor kinderen. Daarom in deze blog: Activiteiten rondom het boek Moppereend.

Lees ook: Nationale Voorleesdagen, tips voor activiteiten met kinderen
Lees ook: Review prentenboek De koffer

Activiteiten Moppereend

Voor kinderen gaat een prentenboek extra leven als je het meerdere keren voorleest en er activiteiten om heen verzint. Voor wie niet zo creatief is, is er gelukkig heel veel op internet te vinden. Met mijn juffenachtergrond heb ik een heleboel leuke activiteiten rondom Moppereend verzonnen èn gevonden, die je zo kunt gebruiken als je thuis of op school met dit prentenboek aan de slag wilt.

Het boek Moppereend op youtube

Als je activiteiten Moppereend gaat bedenken, is het wel handig om het boek gelezen te hebben. Voor wie het boek nog niet kent: Moppereend is te koop via bol.com en bedoeld voor kinderen in de kleuterleeftijd, dus 4-6 jaar. Dat betekent niet, dat je het niet kunt voorlezen als je kind jonger of ouder is. Vaak vinden ook peuters en wat oudere kinderen het nog heel leuk. Als ik het thuis voorlees, hangen zowel de kleuter als die van 7 en 9 aan mijn lippen. De puber is wat minder geïnteresseerd, maar dat is logisch. Wil je eerst een indruk van het boek krijgen voor je het aanschaft? In dit filmpje op Youtube wordt het hele boek Moppereend voorgelezen.

Liedjes zingen rondom het prentenboek van het jaar

Je kunt natuurlijk eenvoudig zelf een liedje verzinnen op een bestaande melodie over Moppereend. Gewoon een beetje rijmen, net als je doet met sinterklaas als je een gedicht schrijft. Juf Maike heeft een leuke blog online staan met 10 activiteiten rondom Moppereend en daar heeft iemand dat al voor je gedaan. Als je dus geen zin hebt om zelf te rijmen, kun je dat liedje over moppereend gebruiken. Zelf zou ik een tekst maken op Alle eendjes zwemmen in het water, maar dan dus een tekst over Moppereend verzinnen.

Moppereend knutselen

Een eenvoudige activiteit na het voorlezen van Moppereend is het knutselen van een Moppereend. Het meest eenvoudige is om een eend te maken van wit en oranje papier op een gekleurd vel. Op Pinterest staan ook heel veel leuke ideeën om Moppereend te knutselen, als je op de link klikt dan kun je je laten inspireren door al deze leuke tips die je vindt. Naast een Moppereend, komt er in het verhaal ook een regenboog voor. Een leuke knutselactiviteit is het bijvoorbeeld ook, om kinderen een regenboog te laten maken. Dat kan door ze kleine stukjes papier uit tijdschriften te laten knippen, op kleur te laten sorteren en in een boog op te plakken. Of door crêpe-papier tot bolletjes te laten maken en dan in een regenboog op te plakken. Dit is tevens een goede oefening voor de motoriek.

Activiteiten moppereend knutselen

Kleurplaat Moppereend

Het is ook leuk om tijdens de Nationale Voorleesdagen een stapeltje kleurplaten van Moppereend te hebben liggen. Kleuren is voor veel kinderen een moment van ontspanning, zeker als ze een drukke dag hebben gehad met veel prikkels. Je kunt een kleurplaat neerleggen op tafel voor ze uit school komen. De Bibliotheek Den Haag heeft een leuke gratis printable kleurplaat online staan met een donderwolkje en regenboog erbij. Je download deze hier.

Moppereend activiteiten kleurplaat

Spelletjes spelen

Het Kleurenmonster is een coöperatief leerspel over emoties dat heel goed aansluit bij het thema van Moppereend. Wij hebben dit toevallig al in huis, maar zo niet, dan kun je het aanschaffen. Het is een mooie manier om emoties bespreekbaar te maken met kinderen. Wanneer zijn ze bang, boos/mopperig of juist blij? Alle emoties komen hier voorbij en ook de regenboogkleuren zoals in Moppereend staat. Een heel geschikt spel dus bij dit thema.

het kleurenmonster

Haakpatronen

Ik weet dat haken weer helemaal hip is. Wie een beetje handig en creatief is, vindt het misschien wel leuk om Moppereend te haken. Zo heeft je kind een Moppereend knuffel om mee naar bed te nemen en eventueel op school te laten zien. Ik vond een handig haakpatroon om Moppereend te haken op deze website. Het is een handpop, zodat je er ook een leuke poppenkast voorstelling mee kunt maken of Moppereend in de kring kan laten meepraten.

Moppereend voorstellingen

Rondom het prentenboek Moppereend zijn ook voorstellingen gemaakt die door het land trekken. Ze worden vertoond bij bibliotheken of op scholen. Heel leuk om met kinderen die het boek inmiddels goed kennen de voorstelling ergens te gaan kijken. Via Google kun je kijken of het ook ergens bij jou in de buurt komt, kijk dan hier of deze website. In Schiedam is er een poppentheater. Ook Vianen is een leuke voorstelling.

Andere Moppereend activiteiten

Op de blog van Kinderboekenjuf zag ik ook hele leuke Moppereend activiteiten. In Den Haag wordt er een Voorleesontbijt georganiseerd. Ook Jufjanneke heeft leuke suggesties voor Moppereend activiteiten. Daarnaast zijn er heel veel bestaande spelletjes en materialen die je passend kunt maken bij het thema Moppereend. Denk bijvoorbeeld aan een doos vol gevoelens, ganzenbord, Ik ga op reis en neem mee en dat kinderen dan steeds iets uit het boek moeten noemen, woordenschat activiteiten en nog veel meer.

Vorig artikelSpelletjes met de ah huisjes
Volgend artikelNationale Voorleesdagen, tips voor activiteiten met kinderen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in