Spelletjes met de ah huisjes

Spelletjes met de ah huisjes van dichtbijEr was een hoop te doen over de ah huisjes van het winterdorp dat je in de maand december bij je boodschappen kreeg. De spaaractie is inmiddels afgelopen, maar je kunt er hier alles over lezen. Ik baalde ook van het plastic, maar besloot er een positieve draai aan te geven door een blog te schrijven over wat je kunt doen met de ah huisjes. Dat waren wel vooral ideeën om een leuk wintertafereeltje neer te zetten. Nu is de kerst voorbij en verdwijnen veel huisje misschien in een doos of alsnog in de prullenbak. Dat wil ik liever niet, dus dacht ik na over spelletjes met de ah huisjes.

Lees ook: Spaaractie ah huisjes: wat kun je er mee?

Spelletjes met de ah huisjes

Als je spelletjes met de ah huisjes doet met de kinderen, kunnen ze nog wat langer mee voor je ze in een doos stopt voor volgend jaar. De hele winter zijn ze nog wel leuk en ik bedacht me dat je er ook prima een adventskalender van kunt maken. Dat idee ga ik later dit jaar nog uitwerken, want dat lijkt me ook een creatieve oplossing om langer plezier te hebben van de ah winterdorp huisjes.

Sorteren

Het eerste idee voor spelletjes met de ah huisjes wat ik bedacht is het sorteren van de huisjes op verschillende eigenschappen. Dit is vooral leuk voor jonge kinderen. Laat ze de huisjes sorteren op kleur, op vorm of op functie (is het een huisje of een vervoermiddel?)

Spelletjes met de ah huisjes sorteren

Iepen met de ah huisjes

Iepen speel je meestal met eetbare producten, zoals rozijntjes, maar het kan ook prima met de ah huisjes. Hiervoor zet je ze allemaal of een deel op tafel. Er gaat 1 kind naar de gang. De andere kinderen kiezen een huisje uit wat de iep is. Nu mag het kind van de gang terugkomen. Het gaat steeds een huisje wegnemen. Als het kind het iep-huisje pakt, roepen de andere kinderen: Iep! Nu mag het volgende kind naar de gang en wordt er een nieuwe iep gekozen.

Dobbelen met de ah huisjes

Dit dobbelspel heeft gelijkenissen met het sinterklaasdobbelspel. We noemen het hier thuis: huisjes verzamelen. Je hebt de ah huisjes van het winterdorp nodig en een dobbelsteen. Om beurten gooien de kinderen en dan volgt er een opdracht.

Er zijn twee rondes die elk 5 of 10 minuten duren. Zet een timer of een kookwekker. Iedereen begint met 1 huisje en gaandeweg de eerste ronde mag je af en toe een huisje erbij pakken, afhankelijk van wat je gooit. Leg de kinderen uit dat er gedurende het spel nog van alles kan veranderen, dus dat het tot het einde toe spannend blijft.

Ronde 1

1 = pak een huisje uit het midden
2 = 1 huisjes naar je linkerbuurman
3 = pak een huisje uit het midden
4 = 1 huisje naar rechterbuurman
5 = pak een huisje uit het midden
6 = alle huisjes schuiven 1 persoon door, heb je geen huisjes dan 1 beurt overslaan

Ronde 2

1 = geef een huisje naar keuze aan iemand anders
2 = geef 1 huisje aan je rechterbuurman
3 = ruil met iemand al je huisjes
4 = ruil met iemand 1 huisje
5 = schuif allemaal 1 plek van je stoel naar rechts
6 = pak 1 huisje van iemand af

Spelletjes met de ah huisjes dobbelspel

Huisje omschrijven en raden welke het is

Dit is een spel voor twee personen. Zet 10 huisjes op een rij en laat de kinderen er goed naar kijken. Daarna gaat er een doek over de huisjes. Eén kind kiest een huisje uit en gaat het huisje beschrijven, zonder het merk te benoemen. De andere kinderen proberen te raden welk huisje het is.

Spelletjes met de ah huisjes omschrijven

Wat is er weg?

Leg een aantal huisjes op tafel. Doe er een theedoek overheen en haal 1 huisje weg. Doe de theedoek nu weer van de huisjes af en laat het kind raden welk huisje er weg is. Dit spel is goed om het geheugen van kinderen te testen.

Spelletjes met de ah huisjes wat is er weg

Welke zijn het?

Voor dit spel maak je vooraf kaartjes door foto’s te maken van groepjes ah huisjes. Maak kleine en grote groepjes, zodat je kunt variëren in moeilijkheid. Afhankelijk van de leeftijd van het kind geef je een foto en laat je de juiste huisjes erbij zoeken. Zo kunnen ze verschillende groepjes maken.

Vorig artikelGoedkopere koffie drinken
Volgend artikelActiviteiten Moppereend, het prentenboek van het jaar 2020
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in