Activiteiten om te doen als het vriest

schaatsbaan antwerpen langs de scheldeHet gaat vriezen dat het kraakt èn er komt sneeuw. Dat is het moment om dingen te doen die je normaal gesproken niet kunt doen. Dingen die je ècht alleen kunt doen bij winters weer. Originele activiteiten met sneeuw en ijs. Zodat de kinderen lekker lang kunnen buitenspelen, met tussendoor een warme mok chocolademelk natuurlijk. Daarom in deze blog: activiteiten om te doen als het vriest!

Lees ook: Speelgoed voor in de sneeuw

Activiteiten om te doen als het vriest

Schaatsen is natuurlijk een activiteit die iedereen kent en alleen kan als het vriest. Vroeger kon je elke winter wel een keer schaatsen, tegenwoordig is het zo zeldzaam dat veel mensen niet eens meer schaatsen in huis hebben. Alleen in het Noorden van Nederland komt het nog wel voor dat je in de winter kunt schaatsen. Waar je kunt schaatsen op natuurijs kun je trouwens zien op deze website. Als het dan eenmaal zover is, dan hebben veel mensen dus geen schaatsen in huis. Er is dan zo’n run op schaatsen, dat je er niet eens meer aan kunt komen. Als je mazzel hebt, kun je online nog schaatsen kopen, maar het hangt van je maat af. Gelukkig zijn er ook een heleboel andere activiteiten om te doen als het vriest.

IJsbellen blazen

Heel leuk om te doen is het blazen van ijsbellen. Hiervoor heb je een gewone bellenblaas nodig, waar je eventueel wat suikersiroop (maak dit van 100 gram suiker en 2 el water) in doet voor extra stevigheid. Blaas de bellen boven het gras. Als het hard genoeg vriest, bevriezen ze in de lucht en heb je prachtige gekleurde ballen die op het gras dalen. Leuk om er daarna een foto van te maken! 

IJsballonnen maken

Vul een ballon met water en doe er iets leuks in met een kleurtje. Bijvoorbeeld knikkers, of gekleurde linten. Het kan ook met bloemen bijvoorbeeld. Of gewoon water met voedingskleurstof. Leg de ballonnen buiten om te bevriezen (of in de vriezer) en maak de ballon stuk met een schaar. Leg de gekleurde ijsballen in de sneeuw voor een mooi effect. Met wat kleine kaarsjes (theelichtjes) er achter ziet het er in de avond schitterend uit!

Maak een ijsmobiel

Heb je leuke zandvormpjes van het strand? Vul ze met water en leg er een touwtje in. Eventueel kun je er nog leuke blaadjes, rode besjes of bloemen in leggen. Dat ziet er extra leuk uit. ‘s Nachts bevriest het. Haal de ijsfiguren uit de vormpjes door ze even kort onder de warme kraan te houden. Het buitenste laagje ontdooit dan en dan vallen ze er makkelijk uit (zo doe je dat meestal ook bij ijsblokjes). Maak een mobiel van twee takken en hang de ijsfiguren er met het touwtje aan. Hang op een leuke plek in de tuin op om naar te kijken. Zolang het vriest, blijft je mobiel heel! 

ijsmobiel

Maak een ijssculptuur

Dit is een activiteit voor oudere kinderen, maar het is wel heel leuk. Vul een ballon met water en laat dit bevriezen. Knip de volgende dag de ballon weg en houd het bevroren water over. Geef ieder kind een ijsbal en wat gereedschap, zoals een hamer, een bijtel, enz.   Je hebt koffertjes met speciaal kindergereedschap. Laat ze door te hakken een ijssculptuur maken. Dit is nog niet zo makkelijk en dat zullen ze dan ook ervaren! Leuk om ooit een keer naar een ijssculpturen tentoonstelling te gaan, ze zullen extra veel bewondering voor de makers hebben! 

ijssculpturen wat te doen in de kerstvakantie

Vorig artikelSpeelgoed voor in de sneeuw
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #317
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in