Hoe ik het speelgoed georganiseerd opruim

kast bestaZoals ik vorige week al aankondigde in het weekoverzicht, zou ik deze week mijn manier van het opruimen van speelgoed met jullie delen. Hier was meerdere malen naar gevraagd, dus bij deze.

(Te)Veel speelgoed

Mijn kinderen bulken van het speelgoed. Soms denk ik dat mijn huis voor zeker 70% uit speelgoed bestaat. Ik weet nog hoe opgeruimd het was toen we alleen Sterre als baby hadden. Het was nog te overzien toen, alleen wat babyspeelgoed en een box en verder niks. Dat is nu, met 4 kinderen, wel anders! Iedere verjaardag, Sinterklaas en Kerst komt er voor alle kinderen weer een heleboel bij. Het liefst heb ik maar knutselspullen, dat gaat tenminste weer op…

Twee kasten

Wij hebben, net als half Nederland, 2 praktische Ikea kasten aangeschaft. De bekende Lack kubuskast met manden (volgens mij niet meer verkrijgbaar), waarin wij de knutselspullen en boeken opbergen, en de Besta wandkast voor het overige speelgoed.

Wandkast

De wandkast beslaat onze hele muur. We hebben 2 rijen van onderen, en om het wat speels te maken 1 rij boven, met daartussen een loze ruimte om spullen neer te zetten. De kasten zijn lekker groot en er kan dus ook veel in.

kast playmobil

Vooraf hebben wij bij het monteren van de tussenplankjes flink zitten meten met de playmobil.  Ik wilde per se dat de manege en het vakantiehuis er in zouden passen, zonder dat het uit elkaar hoefde. De losse spullen, zoals lego en de playmobil, bewaren we in plastic bakjes waar ik met de lettertang heb opgeschreven wat er in zit. Zo kunnen we het eenvoudig terug vinden.

kast speelleermateriaal

Verder hebben we de kasten zoveel mogelijk gesorteerd op soort speelgoed: de puzzels bij de puzzels, spelletjes bij elkaar, educatief materiaal op een plank en het houten speelgoed netjes bij elkaar en de boeken op 1 plank.

Zelf hebben wij ook een bescheiden plank, voor mij liggen daar wat werkspullen en boeken, alsmede mijn instax camera.

kast grimms

Maik heeft een plank met de stereo en wat dvd’s.

kast stereo en kassa

Bovenin staat nog wat speelgoed (niet op de foto) waar de kinderen alleen onder begeleiding mee mogen spelen, zoals bijvoorbeeld het kinetica sand, de klei en verf. Als ze dat zelf kunnen pakken, ligt binnen de kortste keren het hele huis onder de verf, klei of het zand.

knutselkast

De kubuskast is bij ons de kast met knutselspullen. We hebben veel, van verschillende soorten papier tot aan pastelkrijt, van diverse soorten pennen en stiften tot originele kleurboeken.

manden knutselkast

Ook hier heb ik per mand gesorteerd wat er in zin, en zoveel mogelijk gelijke spullen bij elkaar gedaan. Aan de binnenkant  van de kasten plakte ik briefjes waar op staat wat er in de betreffende kast hoort te liggen. Zo kunnen we snel alles terugvinden.

mand met knutselspullenmand met pennen

De kleurboeken en papiersoorten heb ik in een postbakjessysteem liggen, allemaal opgestapeld. Werkt ideaal.

knutselkast papier en kleurboeken

Het Grimms speelgoed heb ik deels in een bak in de kast staan, met daarin weer losse zakjes met de speelkleden, ringstekers en Ostheimer diertjes. Zo heb ik ook alle spullen voor de seizoenstafel gesorteerd, maar die liggen weer in bakken gesorteerd op thema op zolder.

grimms

Wat voor systeem hebben jullie met opruimen?

Speelkamer

Als je het geluk hebt om een speelkamer in je huis te hebben, dan is dat natuurlijk superfijn. Misschien heb je alleen een rommelkamer en zou je daar wel een speelkamer van willen maken? Doen! Hier vind je tips over hoe je van een rommelkamer een speelkamer maakt.

 

Vorig artikelSfeer voor zwoele zomeravonden
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #14
Judith van Wijk
Vrouw, 41, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

4 REACTIES

  1. hi ben ook een mama van 4 heb grote bakken waarin ik het speelgoed opberg ze zijn doorzichtig je kan zien wat erin zit maar ga er ook opschrijven wat erin is en de spullen waar de kids met toestemming mee mogen spelen heb ik ook in bakken op de kast

  2. Wij hadden een open trap in de huiskamer. Mijn man heeft hier 2 jaar geleden een muur omheen gebouwd zodat we een kast onder de trap hebben gecreëerd.
    Hierin over de hele lengte planken. Bovenste twee planken zijn voor de spelletjes en het grotere speelgoed.
    Op de onderste planken staan trofast vakken gevuld met kleiner speelgoed, verkleedkleding, knutsel spullen etc.
    Ideaal. Alles erin. Deur dicht en geen speelgoed in je huiskamer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here