Aftelkalender Sinterklaas; de leukste!

sint aftelkalender man met baardNu Sinterklaas weer in het land is, begint de spanning bij veel kinderen aardig op te lopen. Wat zullen ze in hun schoen krijgen? Wanneer is het pakjesavond? Om het overzicht te houden is een Aftelkalender Sinterklaas een geweldig idee. Je kunt er op invullen wanneer ze hun schoen mogen zetten en door elke dag een handeling te doen, tellen ze af tot 5 december. Dan komt Sinterklaas immers met een zak vol cadeautjes, of doen jullie misschien wel surprises thuis, als de kinderen al wat ouder zijn. Een Sinterklaas-aftelkalender hoort er echt een beetje bij, bovendien staat het leuk om deze op te hangen. Zo draagt de Sint aftelkalender bij aan een gezellige sinterklaassfeer.

Aftelkalender Sinterklaas; de leukste!

Nu zijn er allerlei Aftelkalenders Sinterklaas te vinden op het internet. Je kunt kiezen voor een free printable, maar je kunt een Aftelkalender voor Sinterklaas natuurlijk ook zelf maken met je kind! Dat zelf maken is eigenlijk extra leuk, want dat betekent dat je meteen een leuke knutselactiviteit rondom Sinterklaas met je kind kunt doen. Kinderen zijn namelijk gek op knutselen in de Sinterklaastijd, en geeft ze eens ongelijk. In deze blog laat ik zien welke leuke Aftelkalenders voor Sinterklaas er zijn, zowel zelgemaakte aftelkalenders als free printables. Kijk welke jij het leukst of makkelijks vindt om te maken, haal de knutselspullen in huis en ga aan de slag!

sinterklaas pakpapier

Waarom is een Sinterklaas aftelkalender goed voor kinderen?

Kinderen hebben van nature behoefte aan structuur. Het ene kind meer dan het andere natuurlijk. De sinterklaastijd is een spannende periode voor je kind. Kinderen die in Sinterklaas geloven, zullen het idee dat er onverwacht een man met een witte baard of een Piet in huis kan staan om het schoentje te vullen soms eng. De spanning rondom welk cadeautje er voor jou zal zijn, hoeveel cadeautjes je krijgt, of het grote of kleine cadeaus zijn, dat zijn allemaal gedachten die bij kinderen door het hoofd gaan. Dat kan stress opleveren, vooral als het besef van tijd nog niet helemaal aanwezig is. Een duidelijk overzicht fungeert dan als houvast voor kinderen, iets wat ze tot rust brengt in deze hectische tijd.

sinterklaas slinger

Overzicht van de leukste Sint aftelkalenders om zelf te maken

Het zelf maken van een Aftelkalender voor Sinterklaas is een karweitje van hooguit een half uur. Je kunt zelf iets leuks bedenken, wie creatief is kan dat vast wel. Gelukkig staan er ook veel ideeën op internet, en de leukste aftelkalenders heb ik voor jullie verzameld. Je kunt zelf kijken waar je de spullen voor in huis hebt, of welke je leuk vindt om te maken. Je kunt ieder jaar een andere maken, of steeds dezelfde. Dat vinden kinderen vaak helemaal niet erg. Handig is het sowieso om standaard rondom de Sinterklaastijd gekleurd papier in huis te hebben. Bijvoorbeeld rood, groen, zwart, geel, roze, goud en zilver zijn in de feestmaanden handige kleuren om in huis te hebben voor het knutselen. Je koopt gekleurd papier onder andere via bol.com. Watten zijn ook handig, daarmee kun je de baard van sinterklaas lekker wollig maken. Dan nu de ideeën voor de aftelkalenders Sinterklaas!

gekleurd papier

Aftelkalender sinterklaas met baard om te plakken

Bij deze aftelkalender voor sinterklaas knutselt je kind eerst een mijter die je op een gekleurd A4 papier plakt. Daarna maakt je kind ogen, een neus en een mond. Met een klein borrelglaasje en een potlood maak je op een wit vel papier vervolgens 20-15 rondjes, waar je cijfers in zet. Hoeveel rondjes, dat hangt af van wanneer Sinterklaas aankomt in Nederland en hoeveel nachtjes het vanaf dat moment nog is tot het 5 december is. Zoveel bolletjes baard moeten er op de aftelkalender. Elke dag mag je kind een bolletje watten op een baardrondje plakken, of een wit velletje papier, of een kruidnootje of gewoon het rondje inkleuren. Zo zien ze in één oogopslag hoeveel nachtjes het nog slapen is tot pakjesavond. Je kunt op de momenten dat de schoen gezet mag worden, nog een schoentje in het vakjes zetten.

Aftelkalender sinterklaas zelf maken met baard en watten

Sinterklaas aftelkalender met afknipbaard

Ook leuk om te maken is een aftelkalender van Sinterklaas met een afknipbaard. Dit grappige idee zag ik ergens op Pinterest voorbij komen en ik besloot er samen met Lenthe eentje te maken. Lenthe is een ster in knutselen. Ze vindt het ook heel leuk om te knutselen voor Sint, dus toen ze een dagje niet fit was gingen we gelijk aan de slag. Ze kon naar eigen creativiteit een sinterklaas maken, maar dan zonder baard. De baard maakten we als laatste, door er eentje uit te knippen uit een wit A4tje en hier 16 lijntjes op te zetten  (zoveel nachtjes was het op dat moment nog tot pakjesavond). Deze plak je onder de Sint en je hangt ‘m op. Elke dag mag je kind een klein regeltje baard afknippen. Als de baard op is, is het 5 december. Je kunt op sommige plekken een schoentje tekenen, zo weten ze ook wanneer ze de schoen mogen zetten.

aftelkalender sinterklaas met afknipbaard

Enveloppen aftelkalender voor Sinterklaas

Ook een leuk idee vind ik de enveloppen aftelkalender voor Sinterklaas. Hierbij vul je 16 (of meer/minder) enveloppen met een klein cadeautje. Dat kan een kruidnootje zijn, een schuimpje, en stickertje, een playmobiel poppetje van Sint, een kaart van Sinterklaas, een opdracht, een worteltje, een bon voor een tv programma over sinterklaas kijken, een kleurplaat, een woordzoeker enz. De enveloppen hang je met washitape aan de muur. Op de dag dat de kinderen hun schoen mogen zetten, teken je een schoentje op de envelop. Elke dag mogen ze een envelop open maken. Als de laatste envelop open gaat, is het pakjesavond. Het is leuk om daar bijvoorbeeld confetti in te stoppen, als teken dat 5 december is aangebroken.

aftelkalender sint enveloppen

Free printable aftelkalenders voor Sinterklaas

Geen zin om zelf aan de slag te gaan met het maken van een Sinterklaasaftelkalender? Geen nood, er zijn genoeg free printable aftelkalenders te vinden. Jammer vind ik soms, dat veel van die printbare aftelkalenders specifiek voor een bepaald jaar zijn. Dus ik heb gekozen om hier alleen aftelkalenders te zetten die je altijd kunt gebruiken. Zo vond ik bijvoorbeeld de aftelkalender van Wood’nkids handig. Gewoon zwart/wit en op datum.

aftelkalender woodnkids

De verlanglijst-sintchallenge- en aftelkalender van Gezinnig

Gezinnig maakte ook een heel leuke free printable, en wel eentje die 3 dingen in één is: namelijk een verlanglijst, een bucketlist voor sinterklaas en een aftelkalender. In vrolijk rood en gratis te downloaden via de website van Gezinnig. Weer een leuke Sinterklaas aftelkalender dus.

sint aftelkalender gezinnig

Kant en klare aftelkalenders voor Sinterklaas

Natuurlijk zijn er ook kant en klare aftelkalenders voor Sinterklaas te koop. Op bol.com vond ik een aantal leuke, zoals een schoolbordje waar je zelf dagelijks het aantal nachtjes kunt veranderen, een aftelkalender en doe-boek voor Sint in één en een aantal redelijk goedkope aftelkalenders met stickertjes. Voor wie geen tijd heeft om zelf iets te knutselen of als je kind nou eenmaal niet houdt van knutselen, dan is een kant en klare aftelkalender een goed idee.

sint doeboek en aftelkalendersint aftelkalender bordkrijt

sinterklaas aftelkalender kant en klaarkant en klare sinterklaas aftelkalender met stickers

 

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
aftelkalender sinterklaas
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #253
Volgend artikelBlikje ansjovis over? Dit doe je ermee!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in