Afvallen door sporten

Ik liet van de week een fotootje zien van vorig jaar zomer en dit jaar. (zie onder dit artikel) Het verschil is groot. Daarna kreeg ik veel vragen over wat ik nu precies allemaal eet op een dag, hoeveel ik beweeg en hoe ik dat combineer met mijn gezin. Dus ik besloot het maar eens op te schrijven. Wie weet heeft iemand er iets aan? Afvallen door sporten, in combinatie met gezonder eten, zo doe je dat!

Hoe het begon…

Na de zwangerschap van Fee kreeg ik voor het eerst niet alle kilo’s er meer makkelijk af. Blijkbaar maakt het echt uit als je ouder wordt, je stofwisseling gaat minder hard ofzo. Daar kwam nog bij dat we gingen verhuizen, ik me in ons tijdelijke huis niet echt happy voelde en er bovendien geen tijd was om te sporten. Elk vrije moment ging op aan klussen. Nu is dat natuurlijk ook een soort excuus, maar op dat moment heb ik het zo ervaren. Ik vond het klussen belangrijker dan sporten. Uiteindelijk gaat het namelijk over prioriteiten stellen. Als je iets echt graag wil, dan vind je een weg….

Tijd vinden om te sporten

Dit alles resulteerde er in dat ik vorig jaar fysiek niet echt goed in mijn vel zat. Ik had veel pijntjes, werd slap, had weinig conditie en zag er een stuk steviger uit dan nu. In de zomervakantie lukte het me om 2 kilo af te vallen, gewoon door op vakantie veel te wandelen en op te letten met wat ik at. Dus niet elke dag een ijsje en een croissantje. Dat me dat lukte vond ik al fijn, maar ik realiseerde me dat ik pas echt iets zou kunnen bereiken als ik weer ging sporten. Maik werkt fulltime, tot dat moment zat ik altijd met Fee die ik niet alleen thuis kon laten, maar inmiddels was Sterre ruim 10 en vroeg ik aan Maik wat hij er van vond als ik in de zomervakantie ‘s morgens een uur zou gaan sporten en dan de kinderen met z’n vieren voor de tv zou zetten. Ik kon ze dan in de gaten houden via de webcam van ons beveiligingssysteem. Maik vond dat ik het wel kon proberen en zo geschiedde. Stap 1 was gezet…

Nieuwe lifestyle

Drie keer per week ging ik ‘s morgens naar de sportschool. Daar deed ik een half uur krachttraining (gewoon met van die apparaten) en een half uur op de crosstrainer. In het begin was dat zwaar, maar ik merkte al snel dat mijn conditie beter werd en ik minder buiten adem was. Ook kon ik de gewichten op de fitness apparaten steeds wat hoger zetten. Op de dagen dat ik niet kon, deed ik thuis aan krachttraining. Bij Betersport kun je bijvoorbeeld gewichten kopen. Ondertussen downloadde ik de app FITATU (beschikbaar voor android en Apple) en ging bijhouden wat ik at.

Fitatu

Wat ik handig vind aan de app Fitatu is dat je eigen producten kunt toevoegen, deze app niet alleen calorieën telt, maar ook je vetten, eiwitten en koolhydraten en dat je sportieve activiteiten kunt toevoegen. Aan de hand van je lengte, je gewicht en de hoeveelheid sportieve activiteiten die je per week doet, rekent de app zelf uit hoeveel calorieën je mag eten om toch ongeveer een halve kilo per week af te vallen. Er zijn mensen die niet houden van calorieën tellen, maar ik vind het prettig. Het geeft me veel inzicht in welke voedingsmiddelen goed zijn voor mijn lijf en welke minder goed. Het bekent niet dat ik nooit een keer iets neem wat eigenlijk niet zo goed is, maar doordat ik het bij houd kies ik zoiets wel bewuster.

Bewegen met de Apple Watch

Je levensstijl omgooien gaat niet ineens. Ik begon dus met 3 keer per week naar de sportschool gaan en wat meer op mijn eten letten. Ik at overigens helemaal niet weinig. Op een dag dat ik sport eet ik rond de 1800-2000 calorieën, op dagen dat ik niet sport probeer ik rond de 1500 te blijven. Ik heb een Apple Watch en die registreert hoeveel calorieën ik verbrand met sporten. In die periode (najaar/winter) had ik mijn Apple Watch ingesteld op 300 calorieën per dag. Ook op dagen dat ik niet sportte probeerde ik dat te halen, maar dat lukte vaak niet. Toch viel ik af. In november was ik 6 kilo kwijt. Toen begonnen mensen dat ook te zien en kreeg ik er opmerkingen over. Ik was toen ruim 3 maanden bezig. Ik kan overigens een Apple Watch heel erg aanraden om het bewegen te monitoren. Hij valt mij erg goed. Ik heb recent een waterdichte gekocht (vanwege het zwemmen), maar een eerdere versie (die dus niet waterdicht is) kun je voor max €150 al op marktplaats kopen. Doe ‘m jezelf cadeau!

Het volgende half jaar

Hoewel ik echt heel blij was met het resultaat in 3 maanden, was ik nog niet helemaal tevreden. Ik was dan wel gewicht kwijt en had een betere conditie, mijn lijf was nog verre van strak. Mijn doel voor de maanden december en januari werd om in elk geval niet aan te komen. Ik wilde met sinterklaas en kerst gewoon mee kunnen doen met de pepernoten en de wijntjes. Het lukte. Ik ging ondertussen nog steeds 3 keer per week naar de sportschool en begon in februari op zaterdag ook met zwemmen.

Hardlopen

In het voorjaar voelde ik me behoorlijk sterk en probeerde ik weer eens te gaan hardlopen. Tot mijn verbazing had ik nauwelijks klachten en voor ik het wist rende ik de 5 km weer. Dat was me na de bevalling van Fee nog niet gelukt zonder problemen! Een overwinning. Zo voegde ik een 5e sportmoment aan mijn week toe, minimaal 1 keer per week trok ik mijn hardloopschoenen aan. Bovendien ging ik op maandagavond met Niky wandelen. Dat doe ik nu nog steeds. Mijn week ziet er qua beweging ongeveer zo uit:

Maandag: sportschool krachttraining en 30 min crosstrainer  + 5-10 km wandelen
Dinsdag: niks of een rondje hardlopen
Woensdag: sportschool krachttraining en 30 min crosstainer (vaak een HIIT training)
Donderdag: niks of een rondje hardlopen
Vrijdag: niks
Zaterdag: zwemmen
Zondag: sportschool krachttraining en 30 min crosstrainer (duurtraining)

Hoe combineer ik het?

Wat ik al in het begin schreef: wie zegt geen tijd te hebben om te sporten bedoelt eigenlijk dat je het geen prioriteit maakt. Er zijn dan andere dingen die je blijkbaar belangrijker vindt dan sporten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ‘s avonds geen zin of puf meer hebt voor de sportschool. Dan is jouw prioriteit dus om vroeg naar bed te gaan. Dat is natuurlijk prima, maar besef dat dat wel je eigen keuze is. Hoe het voor mij werkte was dat ik het sporten prioriteit van mijn dag ging maken. Ik wil elke dag 500 calorieën verbranden met bewegen. Of dat nou in de sportschool is of door een stuk te gaan fietsen of wandelen, dat maakt niet uit. Dus soms sta ik om half 7 ‘s morgens een half uur te hoepelen, terwijl Maik onder de douche staat of zelfs nog in bed ligt. Soms ga ik zodra de wekker gaat hardlopen. Een half uurtje, ik schiet zo in mijn sportkleren en als ik na een half uur thuis kom zit iedereen aan de ontbijttafel. Maik kleedt dan dus de kinderen aan, dat hebben we vooraf afgesproken.

Ochtendmens

Sinds ik kinderen heb ben ik altijd vroeg wakker, dus ik sport het liefst in de ochtend. Zo kan ik op zaterdag zwemmen van 7-8 uur. Jij ligt dan misschien nog heerlijk in je bed, uitslapen is dan je prioriteit. Maar doordat ik sporten mijn prioriteit heb gemaakt, slaap ik dus liever niet meer uit. Als ik thuis kom begint mijn dag en dan heb ik die 500 calorieën dus al verband. Naar de sportschool ga ik ook vaak in de ochtend, doordat ik mijn eigen agenda indeel heb ik daar vaak tijd voor. De sportschool gaat al om 7 uur open en mijn eerste afspraak is pas om 9 uur. Soms ga ik ook in mijn lunchpauze. In de zomer doe ik ook veel op de fiets, maar in de winter lukt dat niet altijd. Dan moet ik soms ook wel eens in de avond nog gaan wandelen of naar de sportschool. Ik heb ook wel eens geen zin, maar dan bedenk ik me snel weer waarom ik het ook al weer zo belangrijk vond en dan ga ik meestal toch. Gewoon niet over nadenken en gaan!

Inspiratie

Dit is dus een beetje hoe ik dat doe, afvallen met sporten. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Als je wel graag 3 keer per week wil sporten, maar echt geen tijd hebt om dat buiten huis te doen, koop dan een boek over krachttraining (even zoeken op bol.com) waar oefeningen voor thuis in staan. Afvallen met Krachttraining kan ik aanbevelen (alleen nog 2ehands te koop). Koop een fitnesshoepel en download zo’n 7 minute workout app. Ook daarmee kun je een heleboel bereiken. Voor de oefeningen thuis is het handig om een yoga mat te hebben. Die kun je online kopen en zijn helemaal niet zo duur. In deze blog vertel ik wat ik op een dag eet, want hoewel je echt niet op dieet hoeft, is het wel belangrijk dat je de juiste dingen eet.

Succes!

Vorig artikel5 weetjes over sieraden
Volgend artikelStempels thema winter
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Bedankt voor dit handige artikel! Ik gebruik de Fitatu zelf ook, ik vind het echt prettig en makkelijk in gebruik. En die lekkere, gezonde recepten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in