Detoxen met Uzuma

UzumaIk besloot eens een drie-daagse detox kuur in te lassen. Je moet vooraf eigenlijk al wat afbouwen. Dat heb ik wel gedaan, maar de avond ervoor ging ik nog uitgebreid uit eten bij sterrenrestaurant de Zwethheul. Dat stond al gepland. De ochtend erna leek me alsnog een prima moment om te starten. Ik heb die dagen een dagboekje bij gehouden, wat ik hieronder publiceer.

Uzuma

Ik ontving de kuur SLIM, die rond de €75 kost, via Uzuma. In een grote doos, voorzien van piepschuim en koelelement. Een uitleg zat erbij en ik zette de flesjes in de juiste volgorde vast in de koelkast. Het gebruik is simpel. Je drinkt van 8 uur ‘s morgens tot 8 uur ‘s avonds elk uur iets. Het ene uur een flesje Uzima groente/fruit drank, het andere uur vul je zo’n zelfde flesje met water en drink je dat. Simpeler kan bijna niet. Ik start vol goede moed. Ik ben vooral benieuwd naar de ervaring. Hou ik het vol, voel ik me fit of juist slapjes?

Dag 1

Ik begin, zoals op de uitleg staat, met een flesje Rise. Stipt om 8 uur ‘s morgens. Ik voel me nog prima en heb ook geen honger, want ik heb gisteravond tot laat getafeld. Het flesje smaakt goed. Het is een mix van wortel, sinaasappel, appel en citroen. Om 9 uur drink ik een flesje water. Ik moet al meteen veel plassen van al dat vocht! En rond half 10 krijg ik ook honger… Begint dat nu al? Gelukkig mag ik over 30 minuten weer een flesje, maar het ontmoedigt me wel een beetje. Hoe ga ik dit 3 dagen volhouden?

Veel plassen

Om 10 uur moet ik weg voor een paar uur. Ik drink vlak van te voren het flesje Aura (ook weer erg lekker!) en vul het met water om mee te nemen voor het volgende uur. Ook neem ik een flesje Fuse mee in mijn tas voor 12 uur. Waar ik erg van baal, is dat ik nog maar net in de auto zit en alweer moet plassen. Heel nodig ook. Ik moet nog zeker een half uur rijden, dus ik zit niet lekker. Als ik er ben, ga ik direct naar de wc, maar 10 minuten later moet ik alweer. Ik besluit het flesje water van 11 uur te skippen, want het is niet handig om midden in een gesprek 2 keer naar de wc te moeten. In het gesprek voel ik me alert en denk ik weinig aan mijn knorrende maag, maar zodra ik om 10 over 12 in de auto zit pak ik snel het flesje Fuse. Heerlijk!

Tosti’s

Als ik thuis kom rond 1 uur, is de gastouder tosti’s aan het bakken. Ik krijg meteen trek en mijn maag keert zich om. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het zwaar vind om dat detoxen vol te houden. Gelukkig heb ik een ijzeren discipline en druk ik de gedachte om het op te geven snel weg. Ik vul een flesje met water en drink dat op. Ik besluit maar wat te gaan doen, want als ik bezig ben merk ik het minder. Intussen heb ik alweer 2 keer geplast. Ontgiften is vooral heel veel vocht verliezen volgens mij. Das vast ook juist de bedoeling.

Twee uur. Joepie! Ik mag weer een flesje. Ondertussen vergaap ik me aan de heerlijke gerechten in de Elle Eten. Maandag mag het weer. Dan is het detoxen voorbij. Ik vermaak me daarna met wat opruimen en heel heel veel aan eten denken. De kinderen zien me lijden en leven met me mee. Lenthe biedt zelfs 1 minihapje tosti van haar aan.”Dat mag toch wel mam?” Schattig.

Tijd vooruit kijken

Ik ben blij als het 4 uur is en ik weer iets met een smaakje mag. Ik begin het kauwen te missen en moet me bedwingen om geen handje cashewnoten uit de la te graaien. Nog steeds hou ik vol! Op twitter vraag ik ervaringen en ik hoor van iedereen dat het beter wordt. Op andere blogs lees ik over hoofdpijn, maar dat heb ik absoluut niet. Wel krijg ik het koud inmiddels, maar dat kan ook zijn omdat de zon weg is en het is begonnen met regenen. En had ik al verteld dat ik voortdurend aan eten denk? En moet plassen? Zucht… Ik kan de tijd wel vooruit kijken. Over een uurtje is het 6 uur, dan nog 2 uurtjes tot het 20.00 uur is, want dat is de tijd voor het laatste flesje en dan ga ik lekker mijn bed in. De honger valt op dit moment trouwens mee, mijn maag is gestopt met knorren. Hopelijk blijft dat zo! Ik ga maar even in bad, lekker warm.

Het laatste flesje van de dag

Om 20.00 uur sluit ik de dag af met het laatste flesje. Een oranje drankje, met wortel, mango, meloen en sinaasappel. Ik ben blij dat dag 1 erop zit en ik lekker naar mijn bed kan. Nog even tv kijken, een boekje lezen en trots zijn op mezelf dat ik de eerste dag overleefd heb zonder te zondigen. Terugkijkend vond ik het best zwaar. Ik dacht de hele dag aan eten en kon niet wachten tot de dag om was. In de middag kreeg ik het koud en ik moest de hele dag continue plassen. De sapjes zijn allemaal erg lekker, daar ligt het niet aan. Ik voelde me ook niet enorm slapjes, maar had wel de hele dag af en aan honger.  Hoofdpijn heb ik tot nu toe niet gehad. Benieuwd naar morgen!

dag 2 detox
Let’s go!
Dag 2

Ik word wakker met een knorrende maag. Gelukkig is het al 8 uur geweest. Ik ga snel douchen. Deze ochtend begin ik met een andere smaak. Waarom dit is, wordt nergens uitgelegd, maar het zal vast een reden hebben. Ik nam het flesje uiteindelijk pas om 9 uur in plaats van 8 uur, omdat ik vanwege het weekend wat later uit bed was. Op de weegschaal was ik vanmorgen een halve kilo afgevallen. Vermoedelijk vocht. Omdat ik het water tussendoor inmiddels een beetje beu ben, besluit ik rond half 10 een kopje organic kruidenthee van Clipper te zetten. Ik vind er niks over op de website van Uzuma of dat mag, maar ik gok het er op. Deze thee is namelijk helemaal natuurlijk, er is niets toegevoegd, dus het lijkt me dat dit kan. Ik ben blij dat ik even iets anders kan drinken!

Om 12 uur neem ik het derde flesje. Ik heb het koud, maar ik moet zeggen dat ik minder hongerig ben dan gisteren. Daardoor houd ik het nu beter vol. Gisteren dacht ik echt de hele dag aan eten, nu valt dat mee. Ik plas onverminderd veel, daar word ik wel een beetje moe van. Zit je net even lekker te werken, moet je weer naar de wc lopen. Ver van huis ga ik dus maar niet, dit wordt een weekendje coconnen.

Eentonig

Twee uur, het is weer tijd voor een flesje. Ik zat boven te werken en dacht er eigenlijk aan doordat ik moest plassen. Als ik naar beneden loop, voel ik toch mijn maag weer even knorren, maar de honger valt nog steeds mee. Ik mis het alleen steeds meer om iets te kauwen. Die sapjes smaken prima, maar het is eentonig. Ik voel me niet slap, maar heb het wel koud. De neiging om mijn bed in te duiken met een boek is groot. Toch doe ik het niet. Heb nog genoeg te doen.

Alweer honger

16.15 uur. Tot nu toe niet echt last gehad van honger, maar mijn maag begint te knorren. Nu heb ik gelukkig het flesje van 4 uur nog niet op. Ik had om half 4 net een grote mok warme thee op dus om 16.00 uur even geen zin in een sapje. Dat ga ik nu toch maar halen, want die honger vind ik niet fijn. De gedachte dat ik om 18.00 uur aan tafel moet zitten kijken hoe de rest van het gezin lekker aan de pasta zit vind ik bijna ondraaglijk. Ik besluit het gezamenlijke moment aan tafel te skippen en lekker in bad te gaan zitten. Ik voel me niet slapjes, heb geen hoofdpijn en ben niet duizelig. Dat is dus allemaal prima. Ik heb wel regelmatig honger, heb het de hele dag enorm koud en plas me ongelukkig (nog steeds).

IJskoude voeten

21.00 uur. Oke. Ik lig in bed en heb weer honger. Mijn laatste flesje met biet, basilicum en nog wat dingen is op en mijn laatste flesje water ook. Ondanks het warme bad dat ik nam, heb ik ijskoude voeten. Het is hartje zomer, maar misschien moet ik toch straks ff een kruikje nemen? Ik kan nooit goed slapen met koude voeten. Naja, ik ga het gewoon proberen, wie weet lukt het ook zonder.

Detox dag 2 aan het werk
Werken met een sapje…
Terugblik

Terugkijkend op dag 2 kan ik zeggen dat ik minder honger had dan de eerste dag, maar de honger absoluut niet weg is. Een paar keer per dag stak die knorrende maag toch de kop op. Vooral zo tegen bedtijd vind ik dat vervelend, maar ik probeer het te negeren. Verder voelde ik me op zich goed en was het vandaag beter vol te houden. Ik ben trots. Ik heb het al 2 dagen gered op alleen maar sapjes en 630 calorieën. Nog maar 1 dag volhouden!

Dag 3

Ik heb een redelijke nacht gehad. Ik lag lang wakker, kon de slaap niet vatten. Is dit dan het gevolg van de tomeloze energie die je krijgt? Of kwam het gewoon door de kou en de honger? Ik vond het niet zo fijn, werd er onrustig van. Rond half 2 viel ik gelukkig toch in slaap. Vanmorgen neem ik om 10 over 8 het eerste (bieten)sapje. Ik negeer het hongergevoel. De gedachte dat dit de laatste dag is, doet me goed. Op een gekke manier motiveert het me om vandaag het knopje discipline extra aan te zetten. Ik ben al plannetjes aan het maken over wat ik morgen allemaal weer ga eten. Dat is nog niet alles wat ik normaal eet, want er wordt geadviseerd om rustig aan op te bouwen. Omdat ik de afgelopen dagen amper eiwitten heb binnen gekregen, ga ik dat in ieder geval aanvullen.

In bed

De regen komt met bakken uit de hemel. Ik besluit nog maar even in bed te blijven werken. Ondanks dat ik het flesje water van 9 uur skip, moet ik er toch 3 keer uit om te gaan plassen. Om 10 uur komt Sterre mijn flesje “Zen” brengen. Om 11 uur neem ik wel een flesje water, ook al heb ik er geen zin in. Mijn maag rommelt, maar ik raak aan het gevoel gewend. Ik vraag me regelmatig af hoe naar kindjes in Afrika zich zullen moeten voelen, die hebben soms weken geen eten…

nog 1 dagje detoxen mama
De kinderen steunen me ook! Nog maar 2 flesjes mama!
Tijd uit zitten

Half 12. Ik heb honger en moet alweer plassen. Ik ga douchen, want het is nog geen tijd voor het volgende flesje. Het voelt nu echt een beetje als de tijd uit zitten. Het is wel droog geworden buiten, maar nog geen zon. Als die gaat schijnen, kunnen we misschien nog even weg. Dan gaat de tijd sneller.

Taart

Om 2 uur hoop ik dat het al 4 uur is. Maar nee. Maik heeft net een taart gekregen bij de Jumbo, ik mag toekijken hoe ze die opeten. Feestje hoor, dat detoxen. Ik heb inmiddels gedoucht en een kop thee op. In de hoop dat de tijd sneller gaat, gaan we met z’n allen de stad in. Ik maak me vooraf druk over het plassen: ik moet iedere 10 minuten, hoe ga ik dat doen? Maar in de hele dag op de bank hangen heb ik ook geen zin.

Oeps, vergeten!

19.00 uur. Ik was vergeten het flesje van 4 uur mee te nemen naar de stad. Onderweg moest ik inderdaad een keer plassen, maar doordat ik verder niks bij me had om te drinken viel het daarna mee. Ik had wel een heel droge mond en dorst. Je verliest natuurlijk veel vocht, maar dat drink je niet bij als je je flesje vergeet. Om 5 uur dronk ik een kopje verse muntthee. Maik en de kinderen namen bittergarnituur. Het kostte me geen enkele moeite om daar vanaf te blijven. Als de knop om is, is ie om. We waren om 6 uur terug, waar ik eerst het flesje van 4 uur nam en om 7 uur het flesje van 6 uur. Echt honger heb ik vandaag niet, wel gewoon heel veel zin in eten. Vooral in iets zouts, ik ben al die zoete sapjes zat.

Zin in zout

Om 22.00 uur lig ik in bed. Ik ben moe en ga zo slapen. Vandaag was de dag het beste vol te houden van alledrie de dagen. Ik geloof dus dat als ik nog een paar dagen door zou gaan, het steeds makkelijker wordt. Toch ga ik dat niet doen. Ik ben het echt beu, maar wel trots dat ik het heb volgehouden. Of ik het nog eens doe? Ik weet het niet. Ik zeg nu van niet, omdat ik de honger gewoon echt heel vervelend vond de eerste 2 dagen. En ik mis iets zouts, iets te kauwen. Alleen denk ik dat ik het op de langere termijn moet zien. Ik ga morgen rustig opbouwen. Misschien is dit een eerste aanzet tot gezonder leven. Misschien ben ik morgenochtend wel een paar kilo afgevallen en blijven die er af, doordat ik nu makkelijker kan volhouden om minder ongezonde dingen te eten. Dus dat besluit schuif ik nog even voor mij uit.

Terugkijken op 3 dagen detoxen

Als ik de drie dagen terug kijk dan kan ik zeggen dat ik dag 1 vooral honger had. Op dag 2 had ik honger en kou. Op dag 3 had ik vooral een weeïg gevoel. Alsof je na een paar dagen buikgriep enorme trek hebt in iets zouts. Ik vermoed dat dit komt omdat je gewoon heel veel plast en dus vocht verliest. Je lijf reageert daar op door trek te krijgen in zout, om het vocht vast te houden. Tot slot moest ik alle dagen echt ontzettend veel plassen. Soms wel 2 keer per uur. Na 3 dagen was ik 2,5 kg afgevallen. Ik verwacht niet dat dit blijvend is, maar we zullen zien.

Of detoxen gezond is weet ik niet. Ik denk dat het in elk geval geen kwaad is als je dit een dag of 3 inlast. Langer zou ik het zelf niet doen. Over de effecten van detox zijn de meningen (wel of niet nav wetenschappelijk onderzoek) erg verdeeld, dus daar wil ik me buiten houden.

Ik zal over 2 weken of over een maand nog een stukje toevoegen aan dit artikel, om te kijken wat de effecten voor mij op de langere termijn zijn geweest. Dan kan ik ook beter beoordelen of ik het de moeite waard vond en het nog eens zou doen, of dat ik zeg: nooit meer!

Praktische info

Ik deed deze detox in samenwerking met Uzuma. Je kunt bij Uzuma diverse kuren kopen. Op de website staat het allemaal heel duidelijk uitgelegd, dus als je dit ook eens wilt ervaren, dan verwijs ik je daar naar. Ik wil in elk geval Uzuma hartelijk danken voor deze ervaring! Ik kan weer iets van mijn bucketlist afstrepen…

Zou jij dit ook wel eens willen proberen? Laat een reactie achter, ik ben erg benieuwd!

het laatste flesje detox kuur
Het allerlaatste flesje!
Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #84
Volgend artikelSnel en efficiënt reizen: gebruik een trolley
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

4 REACTIES

  1. Ik zou het zeker wel eens willen proberen!Een ‘boost’ zo aan het einde van mijn afvaltraject. Ik wil nog graag 5-7 kilo kwijt (na de eerste 20) en zo’n kuur van Uzuma zou me hopelijk een enorme sprong geven. Het enige dat me tegenhoudt is de prijs….

    • Dan zou ik het gewoon doen, Saskia! Het is even een investering, en ook pittig een paar dagen, maar ik ben 2.5 kilo afgevallen dus dat gaat snel. Dan eet je daarna weer een week of 2 normaal en doe je het nog eens. Dan ben je van de laatste 5 af!

  2. Ik zou het zeker wel een keer willen proberen, voor het energie gedeelte . Wat ik me afvraag is waarom jij de kuur grotendeels in het weekend hebt gedaan en niet bijvoorbeeld als de kinderen naar school zijn?

    • Juist in het weekend, omdat ik bang was dat ik het niet zou trekken als ik moest werken. Vooral dat vele plassen vond ik heel lastig, aangezien ik voor mijn werk ook veel op pad ben…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in