Als ik de baas zou zijn…

gouden koetsPrinsjesdag vind ik bijna net zo leuk als Koningsdag. Zeker in Den Haag hangt er dan een feestelijke sfeer, iedereen staat langs de route om de Gouden Koets te zien en bij de Ridderzaal is het lachen om de vaak opvallende hoeden die voorbij komen. Ook voor kinderen is dit een geweldig evenement, dus neem ze gerust mee! Kunnen ze gelijk eens kennis maken met de hoofdstad van de democratie.

Behalve het officiële gedeelte is er op Prinsjesdag overal in Den Haag wel wat leuks te doen. Van koninklijke shoppingroutes tot een heus Kinderfestival in de Koninklijke Schouwburg waar je zoon of dochter voor één dag koning of koningin mag zijn. Maar ook dit weekend al zijn er tal van activiteiten: rondrijden in Gouden Koetsjes, paardenshows van de Koninklijke Marechaussee, Open huis van de Raad van State (waarbij je in de Ridderzaal een selfie mag maken op de troon!), hoedenshows en nog veel meer. Wie weet zie je zelfs de echte Gouden Koets al tijdens haar generale repetitie, of kom je op het strand de cavalerie tegen: de ruiters te paard die de Gouden Koets begeleiden en daarvoor ook altijd even oefenen.

kids gouden koets

Een bezoek aan Den Haag, en vooral aan het Binnenhof, leidt vast tot vragen van je kinderen. Maar zelf uitleggen hoe de politiek in Nederland in elkaar steekt, kan best ingewikkeld zijn. ProDemos organiseert daarom iedere zaterdag een rondleiding over het Binnenhof voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, in schoolvakanties vrijwel dagelijks. De kinderen komen ook in de Ridderzaal, waar de koning altijd de Troonrede voorleest. Ze mogen van alles vragen en kunnen geld verdienen, die ze als echte ministers van Financiën mogen uitgeven. Wat zouden zij met dat geld doen als ze de baas waren? Ook een verjaardagsfeestje is mogelijk. Opdracht is dan om samen het mysterie van de verdwenen schatkist op te lossen.

Prodemos2

Te druk op het Binnenhof? In Madurodam kun je alles in het klein bekijken, tot de Gouden Koets aan toe. Nieuw is een haast Efteling-achtige attractie: Het Hof van Holland, waarbij je teruggaat in de tijd en ontdekt hoe Nederland de democratie is geworden die het nu is. Dat klinkt misschien saai, maar is reuze spannend, zeker omdat het net lijkt alsof je er zelf bij bent op dat belangrijke moment in onze geschiedenis. Hoe cool is het om ineens tegenover Willem van Oranje te staan! Wat zou je ‘m willen vragen?

Madurodam

Rond het Binnenhof wemelt het niet alleen van de ministers maar ook van van de journalisten. Wat die betekenen voor de democratie en wat vrijheid van meningsuiting is, kun je leren in het Persmuseum in Amsterdam. Al voor kinderen vanaf 5 jaar worden daar spannende speurtochten georganiseerd. Met kinderen vanaf 8 jaar kun je er ook prima een verjaardagsfeestje houden waarbij gekozen kan worden uit leuke workshops als: Ontwerp je eigen krant, Maak je eigen tijdschrift, Leer flitsende nieuwsfoto’s maken. Lijkt me ook leerzaam voor Amalia, Alexia of Ariane om een keer aan mee te doen!

Persmuseum2

Vorig artikelDat Spaanse vakantie gevoel met churros
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #34
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in