Arretjescake met kruidnoten

Arretjescake met kruidnotenIk haal zelf altijd de term pepernoten en kruidnoten door elkaar, maar voor de titel van deze blog schrijf ik het goed: arretjescake met kruidnoten. Alhoewel het in de volksmond van mij ook arretjescake met pepernoten mag heten hoor. Hoe dan ook, ik schreef laatst een blog met het recept van de ouderwetse arretjescake van oma en daar kwamen veel leuke reacties op. Iedereen kent het wel van vroeger, zo leuk. Een lezer tipte mij dat het ook de moeite waard was eens arretjescake met kruidnoten te maken en dat probeerde ik. Ik ben overtuigd: dit recept is uitermate geschikt rondom de sinterklaas.

Wat is arretjescake ook al weer?

Arretjescake is een no bake recept, het hoeft dus niet in de oven. Het werd vroeger veel gemaakt. Als je de precieze achtergrond wil weten, raad ik je aan even door te klikken naar mijn blog met het recept van Arretjescake, want daar heb ik het helemaal in uitgezocht. Deze variant is extra lekker in de sinterklaastijd en heel leuk om op woensdagmiddag of in het weekend met kinderen te maken. Kunnen ze de week erna af en toe en stukje mee naar school nemen als verrassing. Of je zet het klaar met een warme chocolademelk als je naar de sinterklaasoptocht bent gaan kijken. Hoe dan ook: arretjescake met kruidnoten is een echte traktatie die heel goed past als sinterklaas in het land is!

Arretjescake met kruidnoten

Zoals gezegd zijn er niet veel ingrediënten nodig om Arretjescake te maken. Bij het originele recept stond dan ook: in een wip te maken zonder oven.

  • 250 gram roomboter
  • 200 gram (bruine) basterdsuiker
  • 50 gram cacao
  • 200 gram kruidnootjes (of pepernoten, net wat je zelf het lekkerste vindt)
  • 3 eetlepels melk (in het originele recept staat 1 a 2 eieren, maar dit kun je dus vervangen door melk)

Zo maak je arretjescake met kruidnoten

Smelt de boter op zachtjes tot het helemaal gesmolten is. De cacao en de suiker roer je door elkaar. Dan gaan er 3 eetlepels melk bij en doe alles bij de boter. Roer goed door tot het een gelijkmatige geheel is geworden. Breek de kruidnootjes of pepernoten in kleine stukjes (of vermaal tot kruimels in de keukenmachine, maar dit ziet er iets minder mooi uit). Doe de kruidnoten door de massa en giet in een cakevorm of een kleine taartvorm. Zet het geheel in de koelkast en laat gedurende 2 uur opstijven. Daarna kun je de cake uit het cake- of kaartblik halen. Dit doe je zoals je dat ook zou doen met een pudding: even onder de warme kraan houden.

Opdienen

Snijd de arretjescake met kruidnoten in kleine stukjes en serveer met een lekkere kop warme chocolademelk. Pak er een mooi sinterklaasboek bij en lees de kinderen gezellig voor onder het genot van de warme choco en de arretjescake met pepernoten. Sinterklaassfeer to the max!

Beoordeling
recipe image
Naam recept
Arretjescake met kruidnoten
Naam beoordeler
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Aantal sterren
21star1stargraygraygray Based on 3 Review(s)
Vorig artikelOver dromen volgen en worden wat je wilt
Volgend artikelCardio fitness apparaten in de sportschool
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in