Beleggen voor dummies

semmie-invest-niceDe laatste jaren krijg je amper nog rente op je bankrekening. Ik probeer wel altijd te sparen, maar van die 0,3% die je nog krijgt word je echt niet rijk. Ik was dan ook verrast toen ik Semmie.nl ontdekte. Semmie is een beleggingsplatform voor mensen die weinig risico willen lopen en er eigenlijk ook geen sikkepit verstand van hebben. Beleggen voor dummies dus eigenlijk.

Beleggen voor dummies

Ik besloot me er eens in te verdiepen. Een beetje spannend vond ik het wel. Als je je aanmeldt, moet je namelijk een foto van je rijbewijs of paspoort uploaden. Ik hoor altijd dat je daar heel voorzichtig mee moet zijn, dus ik heb even contact gezocht met een van de medewerkers via de chatfunctie. Hij legde uit dat dit echt noodzakelijk is, juist ter beveiliging. Je opent namelijk een bankrekening en dan moeten ze wel echt zeker weten dat jij het bent. Oke… Na een paar dagen was mijn bankrekening geopend en kon ik een eerste storting doen. Het voordeel van de bankrekening is trouwens dat deze op je eigen naam komt te staan. Als er dus iets gebeurt met Semmie, dan is je geld nooit weg! Dat vind ik wel een geruststelling.

Meer of minder risico

Bij het aanmelden moet je een vragenlijst invullen die je loodst naar de voor jou beste keuze. Je kunt namelijk kiezen uit 3 verschillende portfolio’s. Eentje met minder rendement en risico, eentje met gemiddeld rendement en risico en eentje met meer rendement en risico. Ik kwam uit op portfolio 2, de neutrale belegger met een gemiddeld rendement en risico. Hierbij zou ik uit moeten komen op ongeveer 5% rendement, maar uiteraard zijn er geen garanties. Als het inderdaad klopt, die 5%, dan is dat fors meer rendement dan op mijn bankrekening.

semmie-nice-portfolio

Zakelijk investeren

Mijn plan is om af en toe wat zakelijke inkomsten op deze rekening te gaan zetten. Semmie zegt zelf dat je het meest effect hebt als je maandelijks 50 euro overmaakt. Ik weet nog niet of dat me gaat lukken of dat ik het durf, maar als ik zie dat het werkt natuurlijk wel. Elke 2 weken kopen ze -als je een storting hebt gedaan- nieuwe aandelen en obligaties in. Als het goed is heeft dit een positief effect op je rendement. Ik hoop mijn zakelijke kapitaal te zien groeien en hier weer investeringen van te kunnen doen. Zoals bijvoorbeeld aankopen voor nieuwe producten in mijn webwinkel. De eerste periode had ik deels aandelen waarvan de koers steeg, maar ook aandelen die daalden. Daardoor zag ik nog niet zoveel rendement. Dat schijnt echter heel normaal te zijn. Je moet het over een langere periode zien. Gelukkig heb ik het geld wat op de Semmie rekening staat niet direct nodig, dus ik kan rustig afwachten wat er gebeurt de komende tijd. Ik kijk elke week wel even en het is leuk om te zien hoe de koersen fluctueren.

keuken-klaar-dec-2016koeka-op-de-bank

Persoonlijke spaardoelen

Het is mogelijk om bij Semmie meerdere rekeningen te openen. Het voordeel daarvan is, dat je bijvoorbeeld een zakelijke een persoonlijke rekening kunt openen. Ik wil ook nog een persoonlijke rekening openen, om te sparen voor ons huis. Het is bewoonbaar, maar nog lang niet af. Het geld was op. Dus nu moeten we eerst weer sparen, voor we nieuwe meubels (bijv een nieuwe bank) kunnen kopen. En ook nog niet alle keukenapparatuur hebben we. Ik wil nog een tweede oven, de tuin laten aanleggen en een nieuwe eettafel. Als ik bij Semmie spaar en een hoger rendement haal dan op mijn bankrekening, bereik ik mijn spaardoelen immers ook eerder. Inmiddels ben ik zo’n 3 maanden bezig en heb ik al 1,43% rente over mijn spaargeld. Dat is meer dan die 0,20% die ik op mijn andere spaarrekening krijg.

Wil jij ook meer rendement over je spaargeld?

Heb je zin gekregen om te beleggen voor dummies? Een Semmie rekening open je al in 10 minuten. Na een paar dagen is de rekening geactiveerd en kun je aan de slag. Je kunt maandelijks een vast bedrag overmaken (maar dat hoeft niet!) en je kunt aan het einde van de maand, als je wat extra’s over houdt, via ideal een extra storting doen. Bepaal je eigen spaardoel en zorg dat je extra rendement krijgt over je spaargeld voor bijvoorbeeld de kinderen, je huis of een nieuwe auto.

Wat wordt jouw spaardoel?

rendement-eerste-periode

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #103
Volgend artikelGek op budget shoppen
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

2 REACTIES

  1. Leuk, ik heb direct ook een rekening geopend! Voordeel is vooral dat er geen minimum inleg is en geen vaste verplichte minimum maandelijkse inleg. Ik leg gewoon in wat ik op dat moment kan/wil missen 🙂

    • Ja precies! En mijn tegoed is al met 1 euro gestegen in een paar weken tijd, dus dat gaat best lekker. Doordat de rekening ook apart is, heb ik minder de neiging om aan mijn gespaarde geld te zitten merk ik. Met ING boek je toch weer makkelijk heen en weer. Dus dit is ook echt sparen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in