Boekrecensie: het boek van het leven

Floortje Zwigtman schreef een bijzonder boek over bolle buiken, bogenbaby’s en kraamfeesten. Het is een informatief en verhalend boek tegelijk, met tal van leuke weetjes uit verschillende landen. En het verhaal over kinderen maken en kinderen krijgen zoals het is. Zonder fratsen en extra tierlantijntjes om het een beetje mooier te maken. Gewoon zoals het is. In redelijk begrijpelijke taal. In deze blog vertel ik alles over “Het boek van het leven“.

De schrijfster van het boek van het leven

Misschien is het wel leuk om te vertellen dat ik Floortje Zwigtman, die eigenlijk Andrea Oostdijk heet, ken van vroeger. Ik zat namelijk bij haar op de PABO. Ik ken haar niet goed, want ze zat in een andere klas en ik ging niet met haar om, maar ik wist natuurlijk wel wie ze was. Toen haar eerste boek uit kwam heb ik het gelezen, en ik was enorm verrast. Prachtig! Nooit geweten dat zij zo geweldig kan schrijven. Het boek van het leven is daar ook weer een mooi voorbeeld van.

Boekrecensie: het boek van het leven

Ik heb Het boek van het leven ontvangen naar aanleiding van een persbericht. Het is een prachtige aanvulling op de boeken die ik al heb over kinderen krijgen, zoals je kunt lezen in deze blog over boeken die je kunt gebruiken bij de seksuele voorlichting van kinderen. Wij lezen al prentenboeken voor over dit onderwerp vanaf dat de kinderen heel jong zijn, dus ze weten bij ons precies hoe het gaat. Dit boek is eigenlijk wat “volwassener”. Ik heb nergens een leeftijdsindicatie kunnen vinden, maar zelf denk ik dat het boek bedoeld is voor grotere kinderen en (jong) volwassenen. Je vindt er geen plastische plaatjes van naakte jongens en meisjes, maar het vertelt het mooie verhaal van het wonder van het leven. Het echte verhaal. Dat je bij een bevalling naast een baby ook poep en plas eruit perst bijvoorbeeld. De dingen die niemand je vertelt, die vertelt Floortje Zwigtman je wel.

Illustraties Sassafras de Bruyn

De tekeningen van Sassafras de Bruyn vind ik hilarisch. Ze passen perfect bij de teksten en er zit een grote dosis humor in. Ik vind het goed gevonden, deze schrijfster en illustrator bij elkaar: zowel tekst als tekeningen zijn heel duidelijk en precies zoals het is. Ik hou van de humor die in de tekeningen verstopt zit, ik weet zeker dat het kinderen ook zal aanspreken.

Recensie Het boek van het leven

Het boek spreekt mij direct aan. Zowel de verhalen als de weetjes over allerlei gebruiken van over de hele wereld zijn interessant. Ook vond ik het tof om te lezen over de geschiedenis van bepaalde gebruiken en uitspraken. Zo legt Floortje in dit boek uit waarom mensen vroeger zeiden dat kinderen uit de bloemkool komen. Daar zit dus een heel mooi verhaal achter wat ik nooit heb geweten. Zo staat het boek vol met verrassingen die zowel kinderen als volwassenen zal aanspreken. Mijn dochter Sterre van 12 vindt het boek ook erg leuk en heeft er al veel in zitten lezen.

Praktische informatie

Het boek van het leven van Floortje Zwigtman en Sassafras De Bruyn is een informatief en interessant boek vol humor, wat eigenlijk in iedere boekenkast moet staan. Het leest lekker weg en is zeker leuk om te lezen voor pubers die met allerlei vragen zitten die ze liever niet aan papa en mama stellen. Het wordt ook getipt als kraamcadeau. Je koopt het boek oa bij bol.com.

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Boek van het leven
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelRedenen om een Wicker tuinset aan te schaffen
Volgend artikelFilmnieuws: Klara en de gekke koeien
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in