Comfort en Gemak met Elektrische Rolgordijnen

Er zijn veel soorten raamdecoratie op de markt, elektrische rolgordijnen worden steeds vaker gebruikt vanwege de praktische vormgeving en de strakke uitstraling. Waar je voorheen vooral een elektrisch rolgordijn tegenkwam in kantoren, worden nu steeds vaker elektrische rolgordijnen in woonhuizen geplaatst. Hoewel het technisch een behoorlijk ingrijpend proces lijkt om een elektrisch rolgordijn te installeren valt dat eigenlijk reuze mee, ook de kosten zijn lager dan je wellicht zult denken. Wil je weten hoe dit soort raamdecoratie werkt, en wat er allemaal mogelijk is? Lees dan snel verder!

Hoe werkt een elektrisch rolgordijn?

Rolgordijnen zijn ideaal om elektrisch aan te sturen, het werkt op basis van een gordijnrails die is voorzien van een elektronisch rolsysteem dat het gordijn naar boven trekt en naar beneden laat zakken. Er zijn verschillende merken en modellen, zo levert Somfy systemen die op lichtnet werken of op een accu wanneer er geen stroomaansluiting aanwezig is. Ook zijn er extra stille elektrische rolgordijnen leverbaar voor ruimtes waar een motor snel hoorbaar is. Je kunt de motor niet eens zien, die zit perfect in de raamdecoratie weggewerkt zodat je dat strakke uiterlijk van rolgordijnen in stand houdt.

Een elektrisch rolgordijn bedienen

Je staat er wellicht niet bij stil, maar een elektrisch rolgordijn werkt steeds vaker met een Wifi aansluiting. Dat betekent dat je geen kabels meer nodig hebt, en het signaal zal zelfs door de meeste wanden gaan. Daarnaast kun je ook voor een elektrisch rolgordijn kiezen dat wel bedraad is, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Je kunt kiezen voor diverse soorten van bediening, waarvan dit drie meest voorkomende zijn:

1. Met een vaste knop

Heel eenvoudig, en als je wilt ook nog eens draadloos; gewoon een knop op de muur. In situaties waar de rolgordijnen moeilijk bereikbaar zijn, of wanneer de gebruiker niet in staat is met de hand aan de koordjes te trekken, kan een elektrisch rolgordijn met vaste knop al volstaan. Deze knop kan met draad aangesloten worden, maar middels Wifi kun je ook de knop draadloos verbinden met het rolsysteem. Dit gaat op basis van een lokaal netwerk, een internetverbinding is hiervoor niet vereist.

2. Met een afstandsbediening

Kies voor extra comfort met een afstandsbediening voor het elektrisch rolgordijn. Je hoeft niet meer naar het venster te lopen, vanuit elke positie in huis kun je de raamdecoratie bedienen. Daarnaast is het mogelijk om voorkeursinstellingen te gebruiken, zo kun je ervoor kiezen om overdag de rolgordijnen bij fel zonlicht half open te zetten. Er zijn verschillende soorten afstandsbedieningen te koop, van een compacte remote die heel eenvoudig te bedienen is, tot uitgebreide afstandsbedieningen met voorkeuze programma’s een andere technische snufjes.

3. Met een app

Tegenwoordig zie je steeds vaker Smart Homes, slimme huizen met allerlei technologisch geavanceerde apparaten die met elkaar samenwerken om jouw leefgenot te verhogen. Ook een elektrisch rolgordijn is via Wifi te koppelen aan dit soort systemen. Zo kun je met de TaHoma van Somfy niet alleen een elektrisch rolgordijn bedienen via een app, je kunt ook de verlichting regelen, een beveiligingscamera thuis en overal ter wereld bekijken of een slimme thermostaat bedienen. Hoewel je via een speciale app kunt kiezen om alleen de raamdecoratie te bedienen, kun je met huisautomatisering zoveel meer bereiken om het woongenot te verhogen.

Voordelen van elektrische rolgordijnen

Waarom zou je kiezen voor elektrische rolgordijnen? Hier zijn zes voordelen van een elektrisch rolgordijn in huis.

 • Veiligheid: Je bent voorgoed verlost van die nare koordjes die overal hangen. Met kleine kinderen of huisdieren in huis is dat een stuk veiliger.
 • Duurzaamheid: Omdat een elektrisch rolgordijn heel nauwkeurig werkt zal de raamdecoratie langer in goede staat blijven. Met handmatige bediening wil het systeem vaak scheeftrekken met alle gevolgen van dien.
 • Bereikbaarheid: Je kunt hoge ramen waar je zonder trap niet bij kunt voorzien van elektrische rolgordijnen, of bijvoorbeeld raamdecoratie achter een bank.
 • Zelfstandigheid: Wanneer je een elektrisch rolgordijn combineert met huisautomatisering kun je de gordijnen automatisch laten openen en sluiten, zelfs wanneer je niet thuis bent.
 • Kwaliteit: Uiteraard is niet ieder elektrisch rolgordijn hetzelfde, laat je goed informeren en kies voor kwaliteit. Dan weet je zeker dat je jarenlang zorgeloos kunt genieten van praktische en mooie raamdecoratie.
 • Kosten: Een kwalitatief hoogwaardig elektrisch rolgordijn hoeft helemaal niet duur te zijn, zo kun je een draadloos systeem van Somfy al vanaf 99 euro bestellen. Je hebt uiteraard ook volop keuze in het materiaal van het rolgordijn en het type motor.

Zelfs installeren of laten doen?

De meeste elektrische rolgordijnen zijn zelf te installeren, mits je over enige technische kennis beschikt. Je kunt er ook voor kiezen om de installatie uit te besteden aan de vakman. Informeer bij de specialist naar de mogelijkheden en de prijzen.

Vorig artikelMijn favoriete tv programma’s
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #166
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

 1. Wat een super interessant artikel Judith. Was toevallig afgelopen week aan het zoeken (en nu nog steeds :P) naar een nieuw rolgordijn. Al gekeken op websites als woonartikel.nl en Bol, maar wist eigenlijk niet wat voor rolgordijn ik zou moeten hebben. Dit biedt mij handvatten.

  Vraagje; is het heel erg lastig om hem door mijn man te laten installeren (geen installatie expert, maar wel een handige harry), of heb jij hier ook (nog) geen ervaring mee?

  Hoor het graag, alvast bedankt voor je reactie!

  • Hi Kelsey, fijn dat je er iets aan had. Als je man een beetje handig is moet het wel lukken hoor. Mijn man doet dat soort dingen ook zelf. En lang leve youtube, daar staan filmpjes op voor als je er niet uit komt. Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in