Corona test voor kinderen

Corona test voor kinderen zelftest covid 19We hebben een paar pittige weken achter de rug. Het begon met het nieuws dat Lenthe een hele middag bij een vriendje had gespeeld die Corona bleek te hebben. Ik werd gebeld door de GGD dat ze werd gezien als nauw contact en in thuisquarantaine moest. Dat betekende dat ze niet naar school kan en eerst getest moest worden. Dat was nogal een ding, want de eerste keer testen was drama. Het deed pijn en het was behoorlijk traumatisch. Ik snapte dat ze dat niet wilde, dus ik ging op zoek naar een Corona test voor kinderen

Corona test voor kinderen

Ik belde naar alle GGD’s, maar het bleek lastig om een plek te vinden waar ze een speciale kindertest hadden. Uiteindelijk bleek hier in de buurt een teststraat te zijn waar ze wel kindvriendelijk waren, dus ik besloot het er maar op te wagen. Het bleek een positievere ervaring te zijn voor haar. Er werd de tijd genomen, we mochten de auto uit en de mevrouw die de test deed, deed het teststaafje niet zo diep in haar neus. Enigszins opgelucht reden we naar huis. De test bleek de volgende dag negatief te zijn. Helaas kregen we een week later bericht dat de juf Corona had en dat was nogal een superspreader. Maarliefst 18 kinderen en 3 volwassenen waren besmet. De school ging dicht om de uitbraak zo snel mogelijk de kop in te drukken en ik besloot dat Lenthe niet per se getest hoefde te worden. Tot ik begreep dat we dan onze paasvakantie moesten annuleren. 

Corona test voor kinderen zo we

Corona zelftest of thuistest

Er waren meer ouders die het vervelend vonden om hun kind te laten testen. Sommige kinderen wilden het zelf niet. Andere kinderen vonden het geen probleem. Met veel praten wilde Lenthe het toch nog wel een keer doen, ze wilde immers ook graag op vakantie. Het ging goed, ook al had ze dit keer wel een diepere teststaaf en de uitslag was opnieuw negatief. De rest van ons gezin moest er ook aan geloven: ik had met een besmette moeder staan praten, er had een vriendinnetje van Fee hier gespeeld die mogelijk besmet was (achteraf bleek van niet) en de juf van Fee bleek Corona te hebben. Gingen we weer met z’n allen door de teststraat. Fee doorstond het dapper en we waren allemaal negatief. Hoera! We konden op vakantie! Precies die week kwam ineens de Corona zelftest of Corona thuistest in het nieuws. Iets minder betrouwbaar en een kleiner stokje. Dat leek me ideaal voor een volgende keer!

Het doel van de thuistest

Zoals ik van het RIVM begrijp, is een thuistest voor Corona niet bedoeld om te doen als je klachten hebt. Het gaat er vooral om dat je kunt testen als je juist geen klachten hebt. Bijvoorbeeld, omdat je in de buurt was van iemand met Corona. Een klein percentage mensen zonder klachten heeft namelijk toch Corona en kan ook anderen besmetten. Op een school kan dat hard gaan. Een positieve zelftest schijnt heel betrouwbaar te zijn, een negatieve helaas wat minder. Dit betekent dat wanneer de thuistest negatief is, dit niet per se betekent dat je geen Corona hebt, maar dat het op dat moment nog niet meetbaar was. Bij twijfel moet je dus altijd nog de PCR test laten doen. 

Corona test voor kinderen

Hoe werkt de Corona thuistest?

Een Corona test voor kinderen die je thuis kunt doen werkt eigenlijk net zo als een zwangerschapstest. Alleen hoef je in dit geval niet op het staafje te plassen, maar neem je een monster af uit de neus van je kind. Voordeel is, dat je als ouder zelf de diepte kunt bepalen en het dus niet al te diep hoeft te doen. Ik ken iemand die al een positief resultaat kreeg bij de test door slechts een klein beetje naar boven te gaan. Daarna 

Verschillende soorten Corona testen

Er zijn online verschillende soorten Corona testen te vinden. Wat exact de verschillen zijn weet ik niet precies, maar er zijn in ieder geval verschillen in prijs. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet:

  • Covid sneltest SevenSeas verkoopt ze in een set van 25 stuks voor €129. Dat betekent €5,16 per test. Hij is 93% gevoelig. 
  • Speekseltest Corona €10,75 Joinstar. Dit is natuurlijk verreweg de meest fijne test, omdat je niet in de neus hoeft. Over de betrouwbaarheid zijn de meningen verdeeld. Als je positief test, moet je sowieso alsnog door de teststraat om het met de PCR test te bevestigen. 
  • Rapid Antigen test voor €13,90, deze is ook redelijk betrouwbaar staat er. 
  • FlowFlex SARS-COVID19 test voor €19,95. Dit schijnt de meest betrouwbare test te zijn, in 98% van de gevallen heeft deze test het juist. 

Wanneer is de Corona thuis test voor kinderen geschikt?

Als je dus zelf moet testen of je kind wil laten testen, omdat er een besmetting in de klas is en je kind zelf geen klachten heeft, dan kun je dus een van deze thuistesten gebruiken. Voordelen zijn dat de test veel minder belastend is en je bovendien binnen 15 minuten uitslag hebt. Een Corona test voor kinderen is dus zo’n thuistest, want hier zien ze minder tegenop. Nadeel is de betrouwbaarheid. Volgens het RIVM kun je niet volstaan met deze test als je wel klachten hebt, want het zou er voor kunnen zorgen dat je toch een negatieve uitslag krijgt en zo anderen besmet. Ga dan dus altijd voor de PCR test. 

Joinstar coronatest voor kinderen

Vorig artikelZorghulpmiddelen voor jong en oud
Volgend artikelReview: Samen gaan bouwen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in