Culinaire tour door Friesland

bier glasWillie Oosterbaan mocht voor Hip & Hot Friesland culinair gaan ontdekken. En hoe! Tijdens een foodbloggerstour kwam ze op de meest bijzondere en vooral lekkere plaatsen.  Laat je inspireren, want Friesland is ècht de moeite waard om eens een weekje naartoe te gaan. Lees daarover ook deze blog, en deze blog!

‘t Havenmanusje

Tussen de Waddenzee en Waddenstad Harlingen ligt het restaurant ’t Havenmanusje dat gevestigd is in een Friese monumentale veste. Wat een uitzicht heb je vanaf de kookstudio op de eerste verdieping. Marco Poldervaart geeft er uitleg over het prachtige pand dat vele eigenaren heeft gehad voordat Marco en zijn team zich hier konden vestigen. En het heeft ook nog wel wat voeten in de aarde gehad. Zijn ogen gaan werkelijk glimmen als hij het over de regionale streekproducten van het Wad heeft. Voor ons op tafel liggen oesters, kokkels, zeekraal en zeebanaantjes , nog nooit van gehoord of gezien. De smaak is wat ziltig en knapperig. Erg lekker.

havemantje

Met het programmaboekje en een Fries boodschappentasje, -altijd handig, voor in je handtas- gaat Willie op pad. Er worden drie groepen gemaakt met ieder een eigen route en chauffeur. Willie crost door het noordelijke deel van Friesland met chauffeur Gerard van @lwdsmaakstad.

Us Heit

De eerst stop is in Bolsward bij De Friese bierbrouwerij Us Heit. Een klein familie bedrijf. Daar proeft het gezelschap eerst verschillende koffielikeuren. De start kan al niet meer stuk. Dan gaan ze naar de bottelruimte. De flessen worden daar afgevuld en het etiket gaat erop. Om de flessen schoon te spoelen is er een zeer ingenieuze oplossing bedacht. Het is een dubbele douchekop. Hoe bedenk je het? Zo worden we door de verschillende ruimtes geloodst met aan het eind van de rondleiding het proeven van de bieren met Friese worst, kaas en mosterd. Buiten de acht verschillende bieren, koffielikeuren en mosterd is er een Friese whisky “Het Frysk Hynder” single malt. De whisky rijpt op verschillende houten vaten. Zoals wijn, cognac en sherry. Zo heeft elke botteling een karakteristieke smaak. De vaten worden maar één keer gebruikt en dan komt er moutazijn in voor de bereiding van de mosterd. Bij Us Heit is er veel aandacht voor de bereiding, de ingrediënten, verwerking en innovatie. Sinds kort heeft men zelfs eigen hop.

bierproeverij-friesland

De Heidepleats

Na het proeven sjezen ze naar het volgende adres in St. Nicolaasga “De Heidepleats”. Dat is niet alleen een robuust melkveebedrijf maar ook een wijngaard en B&B. En als men de rust op wil zoeken kan men hier in retraite. Wat flauw misschien, maar hier staat een heerlijk glas mousserende wijn te wachten. Met Friese worst van de roodbonte koeien. Na dat geproefd te hebben wandelen ze door de wijngaard met uiteraard uitleg over de verschillende druivensoorten en de hoeveelheid aan werkzaamheden. Van de druiven kuieren we naar de Friese roodbonte koeien. Zij worden gemolken door een melkrobot. Van al deze inspanning word je hongerig. Daar is gelukkig aan gedacht met een voortreffelijke lunch. Deze wordt verzorgd door het restaurant Hjir is ‘t. Helaas is buiten lunchen geen optie. Net een te koude wind, maar wel mooie Hollandse luchten. Bij de lunch zijn er twee witte wijnen te proeven. Ze zijn overheerlijk. Hier kan je prima met je lief verblijven.

heidepleats

Paling

Met een gevulde maag stappen de club weer in de auto op weg naar de charismatische palingvisser Ale de Jager uit Reduzum. Bij aankomst staat de palington al te roken met de palingen er in. Tijdens het vertellen over duurzaam vissen wordt er een paling uit de ton uitgehaald – er wordt wat gegniffeld – wie gaat er als eerste proeven. De paling is niet geserveerd op een toastje. Nee, je eet de paling uit het vuistje. Uiteindelijk wordt er geproefd. Een ware delicatesse! Het weer laat het niet toe om langs zijn fuiken te varen. Wel stappen ze even in zijn werkboot om een piepklein stukje te varen naar de palen die in het water staan. Tussen de palen hangen in het water tonnen met daarin de gevangen paling. De palingen verblijven daar een tijdje. Ze moeten zich namelijk eerst schoon zwemmen voordat je ze verder kan gebruiken. Je kan dit allemaal zelf ervaren. Ale, heeft er een arrangement van gemaakt! Lijkt mij een super vaderdag cadeau!

ale

IJs

Op de hielen gezeten door de tijd vervolgen we de koers naar Akkrum. Naar Veldstra Boere iis. Wiebren en Veroni zijn al de derde generatie die het bedrijf voortzetten. Zij hebben 170 melkkoeien die ook weer met een melkrobot worden gemolken. Een deel van de melk en met Italiaanse grondstoffen wordt het ambachtelijk ijs gemaakt zonder toevoegingen van kleurstoffen. Ter plekke wordt er sorbet ijs gemaakt -van water hè!

ijs

Het is dat je het niet kan proeven, maar Willie heeft nog nooit zo’n zacht en romige sorbet ijs gehad. Dat komt volgens Veroni door de manier van ijs draaien. Met een heerlijk ijsje in de hand nog even langs de koeien.

Pluktuin

Het einde van de dag nadert, op naar de laatste locatie. Onder de rook van Leeuwarden ligt Snakkerburen. Daar is een unieke biologische pluk- en theatertuin de “Doarpstún” met een sociaal verhaal. Ook weer zo’n plekje dat je denkt, wauw wat gaaf. Er staat een buffet opgesteld met een bijzondere barbecue, met open vuur. Van alle Friese streekproducten van deze dag zijn er gerechten gemaakt door chefkok Henk Markus van Het Ambacht uit Heerenveen. Hoe lekker is dat.

lunch

Met een witbiertje –van De Beer uit Lemmer- waar schuim wordt opgespoten van grapefruit en gember, krijgen zij een rondleiding door de tuin. De groente, bloemen en alles wat er verbouwd wordt kan je kopen in de winkel.

Heerlijk om deze tocht met vrienden of samen te maken langs al deze bijzondere bedrijven met gepassioneerde mensen. Die begaan zijn met het welzijn van dieren en het milieu. En niet te vergeten innovatie. Super om te zien.

palingmosterd

Door: Willie Oosterbaan

Vorig artikelDe allerleukste thee- en pluktuinen van Nederland
Volgend artikelIk ga op vakantie en zet op de foto…
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Even een correctie. Het restaurant in Harlingen waarmee je begint heet niet ’t Havenmanusje, maar het ‘t Havenmantsje!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in