Mijn dagritme met 4 kinderen

gezin tasteDe laatste tijd krijg ik best wel vaak de vraag hoe mijn dag er uit ziet met 4 kinderen. Het is momenteel natuurlijk zomervakantie, dus dat geeft wel een ander ritme. Toch vind ik het leuk om te vertellen hoe ik het doe in de vakantie. Dus hier mijn dagritme met 4 kinderen.

Zomervakantie

Vier kinderen is druk. Echt. Misschien niet als je geen baan hebt, maar voor iemand met 2 banen (als onderwijsadviseur èn als blogger) is het iedere dag weer een uitdaging om alles gedaan te krijgen. In de zomervakantie zijn alle kinderen de hele dag thuis. In heb het geluk dat ik in het onderwijs werk, dus daar hoef ik 4 weken niets voor te doen. Alhoewel ik af en toe wel mails beantwoord, want niet alles ligt stil, ik ben immers geen leerkracht.

Zoals jullie hebben kunnen lezen hebben we door omstandigheden geen oppas en moet ik de hele zomer zelf de kinderen vermaken. Op zich geen probleem, maar mijn werk voor Hip & Hot moet ook gedaan. Dat gaat dus allemaal tussen de bedrijven door. Ik vind dat pittig!

verjaardag van Sterre in de studio
Fotocredits: Stefan Segers
Hoe ziet een vakantiedag er uit?

De kinderen gaan in de vakantie iets later naar bed dan normaal. Hierdoor zijn ze soms ook wat later wakker, maar vaak ook niet. Fee wordt ‘s nachts meestal nog 1 keer wakker. Een enkele keer slaapt ze door. Yuren komt er de laatste tijd ook af en toe uit. Goede nachten heb ik dus niet, maar tussen 7 en 8 begint meestal de dag. Sowieso moet ik uiterlijk om 8 uur gedoucht beneden zijn, want dan vertrekt Maik naar zijn werk en moet ik er voor de kinderen die al wakker zijn zorgen. Dat zijn meestal de jongste 3, want Sterre wil nog wel eens uitslapen tegenwoordig.

Ik begin met het ontbijt klaarmaken. Dat betekent de vaatwasser uitruimen, 4 borden pakken, 8 boterhammen smeren, drinken maken, fruit klaar maken en alles op tafel zetten. En dan zorgen dat het ook naar binnen gaat, want dat is met mijn kinderen nog niet zo’n vanzelfsprekendheid.

Na het ontbijt maak ik vaak een dagplanning. Dat geeft de kinderen houvast, maar mij zelf ook. Ik verzin een aantal activiteiten om met ze te doen en kies momenten waarop ze zichzelf moeten vermaken. Dat gaat dan over de dagen dat we thuisblijven, want er zijn ook genoeg dagen dat we lekker op pad gaan. Gewoon de auto in en naar een blotenvoetenpad, het bos, picknicken of iets anders leuks. Alhoewel dat ook een uitdaging is met 4 kinderen, voordat iedereen zit en je alles bij je hebt…

In de dagplanning neem ik altijd een uur buitenspelen op en ook een uur schermtijd, vaak verdeeld over 2 halve uurtjes. Even voor de tv of een (educatief) spelletje doen op de iPad geeft rust als ze moe of uitgespeeld zijn. Ik probeer het vaak in te plannen op de slaaptijden van Fee, zodat ik dan ook even een half uurtje rust heb. Activiteiten die ik elke dag inplan zijn bijvoorbeeld: tekenen/knutselen, voorlezen, een spelletje doen, allemaal alleen spelen met bijv lego of Ostheimer diertjes, buiten spelen, een boodschap doen, naar de speeltuin of een rondje lopen en vaak ook iets bakken of koken.

Tussen de middag lunchen we aan tafel. Meestal gewoon met boterhammen (weer 4 bordjes klaarmaken), maar soms maak ik iets bijzonders, zoals pannenkoeken of knakworstjes. Vandaag hadden we bijvoorbeeld crackers met de ‘s morgens zelfgemaakte frambozenjam.

Als ik geen dagplanning maak, is het niet altijd gezellig. Ze zijn hier in onze tijdelijke woning erg op elkaar aangewezen, er zijn geen vriendjes of vriendinnetjes in de buurt. Soms spelen ze heel leuk samen, maar er zijn ook momenten dat het helemaal niet gaat en ze voortdurend ruzie maken. Met een planning voorkom ik dat, het scheelt echt!

gouwe voeten blote voetenpad
Een dagje lekker weg: een blotevoetenpad lopen
Avondritueel

Rond half 5 leg ik boven alle handdoeken, pyjama’s en schoon ondergoed klaar en gaan de kinderen douchen. Fee douche ik, de andere 3 douchen alleen inmiddels en helpen elkaar. Helaas moet ik regelmatig naar boven, omdat ze dan toch weer ruzie maken of juist zoveel lol hebben dat de hele badkamer onder het water ligt. Ondertussen zet ik Fee in haar kinderstoel in de keuken (vaak met iets te eten, kersjes ofzo, anders zet ze het op een gillen) en probeer ik te koken.

Als alle kinderen klaar zijn moeten ze van mij beneden alles waar ze mee gespeeld hebben opruimen en daarna mag de tv nog even aan tot het eten klaar is. Ik kan dan rustig het eten klaar maken, terwijl het huis al opgeruimd is. Ik dek de tafel en zodra het eten klaar is, meestal tussen half 6 en 6 uur, moet de televisie uit en komt iedereen aan tafel.

Avondeten

Het avondeten vind ik persoonlijk het grootste drama van de dag met 4 kinderen. Dat komt misschien ook, omdat wij slechte eters hebben. Wat ik ook maak, met 4 kinderen is er altijd wel eentje die het niet lekker vindt. Behalve als we frietjes of pannenkoeken eten dan. Ik ben meestal moe van de dag, de kinderen ook, en tijdens het eten loopt Lenthe vaak van tafel, Fee is te moe om te eten en gaat huilen, Sterre en Yuren mekkeren dat er iets in het eten zit wat ze niet lusten en vragen om de haverklap hoeveel happen ze nog moeten, heel vermoeiend! Ik kan de klok dan wel vooruit kijken tot Maik rond half 7 binnenstapt. Dan schep ik zijn eten op en ben ik er lekker klaar mee.

Naar bed

Maik legt bijna altijd de kinderen op bed, terwijl ik de keuken opruim. Ik voed eerst Fee, zodat zij naar bed kan, daarna poetsen de andere 3 hun tanden en leest Maik voor. Het eerste uur dat de kinderen op bed liggen is het bij ons meestal nog niet rustig. Met name Lenthe komt er regelmatig uit met smoesjes: “ik wil nog een vlechtje”, “ik heb dorst”, “ik moet plassen”, “ik denk steeds aan de Plaaggeest (uit Bassie & Adriaan)”, “ik kan niet slapen” en meer flauwekul. Yuren komt er soms ook uit en die zegt altijd hetzelfde: “ik mis mama zo” Een foto van mama bij zijn bed heeft er niet toe geleid dat hij me niet meer mist…

Na 9 uur

Als eindelijk iedereen slaapt, kruip ik vaak nog even achter de laptop. Ik werk nog wat voor  Hip & Hot, maar soms ben ik er te moe voor en houd ik het bij wat facebooken of tijdschriften lezen op de iPad. Rond 23.00 uur ga ik meestal naar bed. Dan kijk ik nog even tv, maar vaker houd ik dat niet vol en lig ik zo te slapen.

Ik denk dat mijn dag op zich niet heel veel verschilt van iemand met 2 of 3 kinderen, behalve dan dat je dus 2 keer zoveel boterhammen moet smeren, 2 keer zoveel kinderen moet douchen en aankleden, enz. En er is een totaal andere dynamiek met 4 kinderen. Daar zal ik later nog wel eens iets over vertellen…

Gezinsuitbreiding-koop-je-spullen-via-marktplaats

Vorig artikelDe zomerboeken top 10 van Sterre
Volgend artikelVegetarisch koken op zijn lekkerst
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

3 REACTIES

 1. Ik weet niet of je er iets aan hebt maar ivm het vervelende avondeten/opruimritueel heb ik het tegenwoordig anders ingedeeld ( 3 kindjes 7,4 en 2 jaar & 4e onderweg)..
  Om 17u gaan wij al eten ,( ik alleen met de kindjes)…dan zijn ze nog minder moe en hebben ze nog niet teveel honger.
  Daarna moeten ze opruimen en gaan ze zelf ook douchen ( jongste heb ik smidddags na peuterspeelzaal al gedaan).
  Als alles klaar is mogen ze schermtijd… en als ze te lang hebben lopen emmeren/treuzelen is er geen schermtijd meer en moeten ze naar bed.. dat werkt dus bij ons als een trein want die schermtijd is heilig;)… veel gezelliger zo, dacht misschien heb je er iets aan… verder erg leuk om te lezen allemaal, veel succes verder! Groetjes Hilde

  • Hoi Hilde,
   Goed idee van jou inderdaad, alleen doordat ik ook werk kan ik niet om 5 uur het eten al op tafel hebben. Vandaar dat ik kies voor de constructie douchen terwijl ik kook. Groetjes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in