De allerbeste kruisbessentaart

kruisbessentaartDe zomer is fruit-gewijs de leukste tijd van het jaar. Er is zoveel lekker fruit verkrijgbaar, daar kan ik echt blij van worden. Na zo’n hele winter ben ik de appels, bananen, peren en sinaasappels altijd wel een beetje zat. Doe mij maar vijgen, kersen, aardbeien, frambozen en niet te vergeten… kruisbessen! Kruisbessen zijn een beetje zuur, dus je moet er wel wat zoets doorheen gooien, maar dan zijn ze echt heerlijk. Ik verwerk ze vaak in taart, ik heb namelijk een recept voor de allerbeste kruisbessentaart.

Ingrediënten:

150 gram boter
300 gram bloem
2 eieren
100 gram basterdsuiker
snufje zout
taartvorm, ingevet en bestrooid met bloem
blinde bakvulling

500 gram kruisbessen
100 gram suiker
scheutje port of sangria
vanillestokje

Gele banketbakkersroom (zie recept)

taart kruisbessen

Zo maak je het:

Meng de bloem met de suiker en het zout. Mix er met deeghaken de boter door en daarna de los geklopte eieren. Kneed het deeg vervolgens tot een bal massa, verpak het in vershoudfolie en laat minstens 1 á 2 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden. Vul de taartvorm met het deeg, bedek met bakpapier en de blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen of linzen) en bak de bodem in 20-25 minuten blind.

Haal direct uit de oven en laat afkoelen.

Verwijder de steeltjes en kroontjes van de kruisbessen, snijd ze doormidden en doe ze in een pan met een dikke bodem. Doe er wat water of port in (een flinke scheut) en 100 gram suiker. Leg ook het opengesneden vanillestokje er in. Laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes koken (op laag vuur).

gele-room-zelf-maken-banketbakkersroom

Maak de gele room, of zorg dat je deze 1 dag van te voren maakt, zodat het al klaar staat. Besmeer de taartvorm met de gele room. Als de kruisbessensaus voldoende is ingedikt, laat je deze afkoelen en smeer je hem over de gele room. Leg er eventueel nog wat halve kruisbessen bovenop. Laat de taart afkoelen en smullen maar!

binnenkant kruisbessentaart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here