De allerbeste kruisbessentaart

  • kruisbessentaart, de allerbesteKruisbessentaart, dat is natuurlijk waanzinnig lekker en bijzonder. De zomer namelijk is bij uitstek de leukste tijd van het jaar als het gaat om bakken. Er is zoveel lekker zomerfruit verkrijgbaar, daar kun je heerlijke taarten van bakken. Of gewoon zo eten natuurlijk. Na zo’n hele winter ben ik de appels, bananen, peren en sinaasappels altijd wel een beetje zat. Doe mij maar vijgen, kersen, aardbeien, frambozen en niet te vergeten… kruisbessen! Kruisbessen zijn een beetje zuur, dus je moet er wel wat zoets doorheen gooien, maar dan zijn ze echt heerlijk. Ik verwerk ze vaak in taart, ik heb namelijk een recept voor de allerbeste kruisbessentaart.

Tip: Koop hier kruisbessen voor je eigen tuin of balkon

De allerbeste kruisbessentaart

ik kwam voor het eerst in aanraking met kruisbessen toen ik heel klein was. Wij hadden namelijk zelf een struik in de tuin. Daarna heb ik ze lang niet gegeten, tot ik ze in de zomer eens zag bij de supermarkt. Ik kocht ze en bedacht: wat ga ik er mee doen? Zo kwam ik op het idee om een kruisbessentaart te maken. Het recept haalde ik uit een kookboek, maar voegde er wat eigen creativiteit aan toe. Inmiddels heb ik de taart al vele malen gebruikt. Iedereen is altijd heel enthousiast. Doordat ik zelf in de zomer jarig ben, maak ik deze kruisbessentaart ook regelmatig voor mijn verjaardag.

Lees ook: Carrot cake

Wat heb je nodig?

Voor kruisbessentaart heb je natuurlijk sowieso kruisbessen nodig. Deze haal je in de zomer bij de goed gesorteerde supermarkt of bij de groenteboer. Nog leuker is het als je ze zelf in de tuin hebt groeien. Bij het tuincentrum kun je vaak wel kruisbessen struiken kopen die je in de tuin kunt zetten. Ze zijn wel stekelig, dus pas op met kleine kinderen. Na een jaartje kun je vaak de eerste vruchten al plukken, en ieder jaar wordt de oogst groter. Wil je meer weten over de kruisbessenstruik, dan kun je dat hier lezen. De ingrediënten voor kruisbessentaart zijn:

  • 150 gram boter
  • 300 gram bloem
  • 2 eieren
  • 100 gram basterdsuiker
  • snufje zout
  • taartvorm, ingevet en bestrooid met bloem
    blinde bakvulling
  • 500 gram kruisbessen
  • 100 gram suiker
  • scheutje port of sangria
  • vanillestokje
  • Zelfgemaakte banketbakkersroom

Lees ook: de “kan niet mislukken” moederdagtaart

taart kruisbessen

Zo maak je het

Als je kruisbessentaart gaat maken meng de bloem met de suiker en het zout. Mix er met deeghaken de boter door en daarna de los geklopte eieren. Kneed het deeg vervolgens tot een bal massa, verpak het in vershoudfolie en laat minstens 1 á 2 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden. Vul de kruisbessentaart vorm met het deeg, bedek met bakpapier en de blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen of linzen) en bak de bodem in 20-25 minuten blind. Haal direct uit de oven en laat afkoelen.

Verwijder de steeltjes en kroontjes van de kruisbessen, snijd ze doormidden en doe ze in een pan met een dikke bodem. Doe er wat water of port in (een flinke scheut) en 100 gram suiker. Leg ook het opengesneden vanillestokje er in. Laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes koken (op laag vuur).

gele-room-zelf-maken-banketbakkersroom

Maak de gele room, of zorg dat je deze 1 dag van te voren maakt, zodat het al klaar staat. Besmeer de taartvorm met de gele room. Als de kruisbessensaus voldoende is ingedikt, laat je deze afkoelen en smeer je hem over de gele room. Leg er eventueel nog wat halve kruisbessen bovenop. Laat de taart afkoelen en smullen maar! Vind je de taart te zuur? Dan kun je de volgende keer wat meer suiker toevoegen. Ik hoop dat iedereen deze kruisbessentaart voortaan minimaal één keer gaat maken in de zomer! Hij is zo lekker.

binnenkant kruisbessentaart

Beoordeling
recipe image
Naam recept
Kruisbessentaart
Naam beoordeler
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Aantal sterren
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Vorig artikelDit kun je allemaal met een foto laten bedrukken
Volgend artikelWat kun je doen met overgebleven parmezaanse kaas?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in