- Kruisbessentaart, dat is natuurlijk waanzinnig lekker en bijzonder. De zomer namelijk is bij uitstek de leukste tijd van het jaar als het gaat om bakken. Er is zoveel lekker zomerfruit verkrijgbaar, daar kun je heerlijke taarten van bakken. Of gewoon zo eten natuurlijk. Na zo’n hele winter ben ik de appels, bananen, peren en sinaasappels altijd wel een beetje zat. Doe mij maar vijgen, kersen, aardbeien, frambozen en niet te vergeten… kruisbessen! Kruisbessen zijn een beetje zuur, dus je moet er wel wat zoets doorheen gooien, maar dan zijn ze echt heerlijk. Ik verwerk ze vaak in taart, ik heb namelijk een recept voor de allerbeste kruisbessentaart.
Tip: Koop hier kruisbessen voor je eigen tuin of balkon
Inhoudsopgave
De allerbeste kruisbessentaart
ik kwam voor het eerst in aanraking met kruisbessen toen ik heel klein was. Wij hadden namelijk zelf een struik in de tuin. Daarna heb ik ze lang niet gegeten, tot ik ze in de zomer eens zag bij de supermarkt. Ik kocht ze en bedacht: wat ga ik er mee doen? Zo kwam ik op het idee om een kruisbessentaart te maken. Het recept haalde ik uit een kookboek, maar voegde er wat eigen creativiteit aan toe. Inmiddels heb ik de taart al vele malen gebruikt. Iedereen is altijd heel enthousiast. Doordat ik zelf in de zomer jarig ben, maak ik deze kruisbessentaart ook regelmatig voor mijn verjaardag.
Lees ook: Carrot cake
Wat heb je nodig?
Voor kruisbessentaart heb je natuurlijk sowieso kruisbessen nodig. Deze haal je in de zomer bij de goed gesorteerde supermarkt of bij de groenteboer. Nog leuker is het als je ze zelf in de tuin hebt groeien. Bij het tuincentrum kun je vaak wel kruisbessen struiken kopen die je in de tuin kunt zetten. Ze zijn wel stekelig, dus pas op met kleine kinderen. Na een jaartje kun je vaak de eerste vruchten al plukken, en ieder jaar wordt de oogst groter. Wil je meer weten over de kruisbessenstruik, dan kun je dat hier lezen. De ingrediënten voor kruisbessentaart zijn:
- 150 gram boter
- 300 gram bloem
- 2 eieren
- 100 gram basterdsuiker
- snufje zout
- taartvorm, ingevet en bestrooid met bloem
blinde bakvulling - 500 gram kruisbessen
- 100 gram suiker
- scheutje port of sangria
- vanillestokje
- Zelfgemaakte banketbakkersroom
Lees ook: de “kan niet mislukken” moederdagtaart
Zo maak je het
Als je kruisbessentaart gaat maken meng de bloem met de suiker en het zout. Mix er met deeghaken de boter door en daarna de los geklopte eieren. Kneed het deeg vervolgens tot een bal massa, verpak het in vershoudfolie en laat minstens 1 á 2 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven op 180 graden. Vul de kruisbessentaart vorm met het deeg, bedek met bakpapier en de blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen of linzen) en bak de bodem in 20-25 minuten blind. Haal direct uit de oven en laat afkoelen.
Verwijder de steeltjes en kroontjes van de kruisbessen, snijd ze doormidden en doe ze in een pan met een dikke bodem. Doe er wat water of port in (een flinke scheut) en 100 gram suiker. Leg ook het opengesneden vanillestokje er in. Laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes koken (op laag vuur).
Maak de gele room, of zorg dat je deze 1 dag van te voren maakt, zodat het al klaar staat. Besmeer de taartvorm met de gele room. Als de kruisbessensaus voldoende is ingedikt, laat je deze afkoelen en smeer je hem over de gele room. Leg er eventueel nog wat halve kruisbessen bovenop. Laat de taart afkoelen en smullen maar! Vind je de taart te zuur? Dan kun je de volgende keer wat meer suiker toevoegen. Ik hoop dat iedereen deze kruisbessentaart voortaan minimaal één keer gaat maken in de zomer! Hij is zo lekker.
Kruisbessenvlaai met een schuimkop
Zoooo lekkerrrr.